Boodschappen

Dit is mijn januari boodschappenbudget – de vriezer moet leeg!

Net voor kerst besloot ik mijn voorraad uien eens even te snijden. Ik had namelijk in de loop der tijd veel uien verzameld, dankzij Hello Fresh en Too Good To Go, maar weinig gebruikt. Niet erg, dan hoeft dat de komende tijd in elk geval niet meer op mijn lijstje te staan. Maar toen ik het in de vriezer wilde stoppen zag ik dat er amper plek voor was. Oeps, niet alleen ui had ik verzameld ook kruiden, paprika, andijvie en vele andere groenten. En begin december deed ik ook nog eens een goede ‘vangst’ bij de uitverkoopbak van Jumbo, waardoor ik ook nog eens een flinke voorraad vlees heb.Tijd dus om mijn vriezer leeg te eten. Daar begon ik eind december al mee, maar met de vulling van mijn vriezer kan ik nog wel even langer vooruit. We gaan dus op rantsoen!

Minder vaak boodschappen

Met de laatste december boodschappen heb ik vast rekening gehouden dat ik deze voorraad challenge wil gaan doen. Ik gok er op dat ik tot 14 of 15 januari vooruit kan met alles. Dan is mijn vriend ook jarig en dat laten we niet zomaar voorbij gaan. Al moeten we nog even aankijken wat verstandig is tegen die tijd, maar een speciaal etentje moet er minstens af kunnen. Daarna wil ik weer proberen om 15 dagen zonder boodschappen te doen vooruit te komen.

Dit is mijn budget

Ik hoef dus eigenlijk niks te kopen en denk dat we zelfs wel genoeg in huis hebben om de komende weken te lunchen. Misschien niet altijd wat we gewend zijn, maar het zal allemaal prima smaken. Ook snoep en snacks hebben we nog meer dan genoeg in huis, dus we zullen weinig te kort komen. Ik wil daarom een budget instellen van €7,50 per week, dan heb ik €30,00 voor heel de maand. Mijn vriend zijn verjaardag rekenen ik daar niet bij én eventuele voorraad aankopen reken ik ook niet mee, aangezien ik ook optimaal gebruik wil maken van alle januari deals. Als die er komen, want het is in deze tijd maar even afwachten hoe hard er gestunt gaat worden.

Voorraadkast

Naast mijn vriezer liggen er ook een aantal dingen in mijn voorraadkast die in aanzienlijke termijn op moeten. Deze zal ik dus ook op moeten gaan maken. Het zijn vooral dingen die ik gratis heb verzameld, maar die ik niet gewend ben om te gebruiken. Denk aan kikkererwten, maar ook aan heel veel kruidenmixen. Hiermee wil ik dus ook aan de slag de komende maand. Ik geloof dat het dan zeker goed moet komen en dat we allesbehalve honger zullen hebben.

Dry January

Het enige wat ik niet op ga maken in januari is mijn drankvoorraad. Na een goede bestelling op het nippertje van 2020 is die nog steeds flink, maar ik ga een maandje alcoholvrij. Een leuke kans ook om weer eens een smaaktest te doen! Beperkt, want vanwege de maatregelen wil ik niet tig winkels af op zoek naar wijn, maar ik kies van Albert Heijn, Jumbo en Picnic ieder 2 witte alcoholvrije wijnen om te proeven en aan het einde van de maand zul je hiervan de smaaktest voorgeschoteld krijgen. Ik vind het fijn om na de feestdagen een soort ‘harde reset’ te doen betreft mijn drankgebruik. Niet dat dat zo uit de hand loopt, maar tijdens de decembermaand drink ik vlug elke dag een glas, in plaats van alleen in het weekend. En dat compenseer ik dan graag. Na dry january is drank weer voor het weekend.

Als alles goed gaat zal ik veel gaan besparen de komende maand. Ik hoop ook dat ik mijn vriezers een heel eind leeg krijg de komende weken. Zodat ik ze daarna weer kan vullen, want lang zullen mijn vriezers nooit leeg blijven. Komend jaar zal ik jullie elke maand vertellen over mijn boodschappenbudget, hoe het is gegaan en wat mijn plannen zijn voor de maand die komt. Kijk hiervoor elke eerste vrijdag van de maand op GierigeGerda.nl en natuurlijk zal ik ook met regelmaat delen wat wij zoal in een week eten, ook deze maand waarbij we enkel op voorraad leven. Wish me luck!