Schulden

Dit moet je doen als je je energierekeningen niet kan betalen

Bij steeds meer Nederlanders loopt het vaste energiecontract af en komt het nieuwe contract, met variabele tarieven, binnen met bijbehorende nieuwe voorschottarief. Dat betekent ook voor veel mensen dat ze niet meer weten van welk geld ze dit moeten betalen. Maar wat moet je nou doen als jouw nieuwe energiecontract onbetaalbaar wordt? Dit zijn de allerbelangrijkste eerste stappen die je moet nemen. Pas hierna komt de rest! (Oh en overigens geldt dit ook voor elke andere rekening die je niet kan betalen, maar voor energierekeningen komt dit nu het meeste voor.)

Maak uit paniek geen gekke sprongen

Het is misschien verleidelijk om je voorschot bedrag zomaar terug te zetten naar wat je eerst betaalde. Of om de afschrijvingen die worden gedaan maar te storneren. Maar daarmee breng jij jezelf alleen maar in de problemen. Als jij je voorschotbedrag nu terugzet van € 300,00, zoals de energiemaatschappij je nieuwe maandbedrag heeft ingeschat, naar de €100,00 die jij tot vorige maand betaalde heb je kans dat je meer dan € 2400,00 achteraf moet bijbetalen. Dit kan vaak wel in termijnen, maar je termijnbedrag moet dan alsnog omhoog. Waardoor je in het beste geval maandelijke € 500,00 kwijt bent en in het slechtste geval nog veel meer. Dat is helemaal niet houdbaar natuurlijk. Hoe moeilijk het ook kan zijn, wil ik je op het hart drukken om niet in paniek te raken en gekke dingen te doen. Ook niet als anderen je het advies, om welke reden dan ook, wel geven.

Hou je verbruik goed bij (dan kun je anticiperen)

Een opmerking die ik veelgehoord heb als mensen het hadden over het opgehoogde voorschot is ‘en dan moet de winter nog beginnen’. Maar bedenk wel dat je 12 maanden lang betaalt voor je hele jaarrekening. Je betaalt in augustus niet (alleen) voor je verbruik in augustus, maar ook vast voor wat verwacht wordt dat je verbruikt in de winter. En je voorschot is ook een bedrag wat is gebaseerd op wat voorheen werd verbruikt, dus als jij eerst de verwarming op 22 graden had staan, een half uur heet douchte en overal alle lichten altijd aan liet dan is er echt heel veel te winnen op je verbruik en zelfs als je verbruik niet zo extreem was kun je best zoeken of je ergens kan bezuinigen zonder op comfort in te leveren. Hou dit (en de wisselende prijs van je gas en electriciteit per m3 en kWh) goed in de gaten dan kun je eventueel nog wat spelen met je maandbedrag op het moment dat dat nodig is of zorgen dat je een spaarpotje hebt zodat je een eventuele hoger uitgevallen jaarafrekening nog kan betalen.

Zorg voor een goede administratie (en lees je post)

Struisvogel politiek is de makkelijkste manier om niet aan je financiële problemen te denken. Maar daardoor wordt het, net als bij rare sprongen, alleen maar moeilijker om bij te komen. Dus zorg dat je weet wat je inkomen is en waar je geld naartoe gaat. Zorg voor een goede administratie en zorg vooral ook dat je je post uit de brievenbus haalt, openmaakt en leest. Vind je het moeilijk om dat elke dag te doen? Plan dan elke week één of twee uurtjes in om dat te doen. Zet dit ook in je agenda als afspraak, want dan is het moeilijker om dit af te zeggen. Maak ook afspraken met jezelf voor vervolg afspraken, zoals de volgende belangrijke stap…

Bel je energiemaatschappij!

Allerbelangrijkste stap die je moet nemen is je energiemaatschappij bellen. De energiemaatschappij weet niet dat jij niet kán betalen als je dat gewoon niet doet, dan denken ze dat je gewoon niet wil. En hoewel dat met de huidige prijzen wellicht ook een beetje meespeelt is bellen toch wel belangrijk. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat je openstaande rekening wordt verhoogd met administratie kosten en erger nog; wordt overgegeven aan een incassobureau waarmee de kosten alleen maar hoger oplopen. Natuurlijk is bijkomend probleem ook nog dat je energie eventueel zou kunnen worden afgesloten en dan ben je helemaal ver van huis. En jouw energiemaatschappij wil ook echt niet dat dat gebeurt.

Ik ga je in dit artikel verder geen tips geven om je energieverbruik omlaag te brengen of vertellen hoe je meer kan verdienen. Als je echt niet weet hoe je moet gaan betalen is damage control namelijk het allerbelangrijkste. Op dit moment zullen meer mensen dan ooit in deze situatie komen en schaamte is daar een groot eerste gevoel bij. Dat is heel begrijpelijk en ik kan nu zeggen dat dat niet nodig is, maar jouw gevoel mag er zijn. Zorg alleen dat deze schaamte je niet tegenhoud om hulp te zoeken!