voedselverspilling

AH Overblijvers – de eerste Too Good To Go van de supermarktketen zelf

Begin dit jaar schreef ik over de test die Albert Heijn deed met pakketten van producten die (bijna) over de datum waren. AH overblijvers was toen nog een losse app en slechts tien winkels deden mee. De pilot lijkt succesvol te zijn verlopen want sinds begin deze maand heeft Albert Heijn deze manier van voedselverspilling voorkomen uitgerolt naar het grootste gedeelte van zijn filialen. Helaas heb ik nog geen Overblijvers kunnen scoren, maar ik kan er wel vast wat meer over vertellen.

Geen aparte app meer nodig

Ik ben er erg over te spreken dat na de pilot, de aparte app is afgeschaft. Je vind de Overblijvers nu in de gewone Albert Heijn app onder het ‘Mijn Albert Heijn’ kopje. Daar kun je dan kijken welke winkels om je heen Overblijvers aanbieden en over hebben. Je kunt dit het beste in de ochtend checken. Je reserveert dan een Overblijver, maar je hoeft deze pas te betalen bij het afhalen. Dat is dus een super optie voor mensen die om welke reden dan ook niet online kunnen betalen! In de app kun je ook zien hoe laat je de Overblijvers op mag gaan halen, ik weet niet of dit in alle filialen hetzelfde is.

Inhoud van de Overblijvers

Van Too Good To Go ben ik zelf vrij goed gevulde boxen gewend, maar van de Overblijvers die ik heb gezien viel dat toch wat tegen. Gemiddeld zo’n vijf producten van verschillende waardes, maar ik geloof wel dat deze waarde tussen de €10,00 en €15,00 was bij de Overblijvers die ik heb gezien. Je kunt kiezen voor verschillende soorten Overblijvers en deze hebben ook allemaal verschillende prijzen én te verwachte waardes. Zo is er de Vegetarische Overblijver, maar ook de Verrassings Overblijver en de Bakkerij Overblijver. Allemaal zouden ze ongeveer 2/3 meer waard moeten zijn dan wat je ervoor hebt betaald.

AH Overblijvers groente en fruit

De Verspil-Me-Niet zakjes die al geruime tijd bij Albert Heijn te koop zijn voor €1,00 gaan ook voortaan door het leven onder de naam Overblijvers. Deze zijn echter niet te reserveren maar nog steeds zoals voorheen te vinden op de groente- en fruitafdeling van jouw supermarkt. Ook brood van gister blijft gewoon in de supermarkt te vinden, dus dat is fijn voor als je zelf meer keus wil hebben wat je koopt.

Heel leuk om te horen dat het concept een succes was en dat het dus verder is uitgerold, maar zonder dat de ‘kleine’ initiatieven eronder moeten lijden. Zelf heb ik dus nog geen AH Overblijver weten te scoren, maar als het zover is zal ik dat zeker op mijn social media laten zien! En natuurlijk zal ik mijn belevingen ook hier delen.