Boodschappen

Dit viel me op in de Franse supermarkt

Afgelopen twee weken ben ik op vakantie geweest naar Zuid-Frankrijk, Marciac om precies te zijn. Samen met mijn vriend en vriendengroep van 9 man hadden we een huis gehuurd via BelVilla. Hierover zal ik in een later artikel nog wel meer vertellen. Het grootste gedeelte van de vakantie bestond uit chillen bij het zwembad. Met een flesje bier of een glas wijn en lekker (uit) eten. Ik had niet heel veel wensen voor uitjes; ik wilde graag naar Lourdes en naar een grote supermarkt. Deze twee activiteiten werden uiteindelijk gecombineerd, maar er moesten ook boodschappen gedaan worden voor de dagelijkse natjes en droogjes. Tijdens deze bezoeken aan de supermarkt vielen mij verschillende dingen op die anders zijn in Frankrijk dan in Nederland of juist hetzelfde…

Ook E.Leclerq had ‘zonde om weg te gooien’-stickers

Iets wat me meteen opviel toen we bij E.Leclerq, een supermarktketen in Frankrijk, waren was dat op de brood en banketafdeling oranje stickers op de producten werd geplakt. Het was niet eens tegen sluitingstijd, ik denk een uur of 2 ‘s middags was. Wellicht dat het later op de dag nóg verder afgeprijsd wordt? Net als in sommige Britse winkels? Dat weet ik niet. Wel kochten we zelf ook sla met een oranje sticker, dus ik was helemaal happy!

Er is zoveel verpakkingsvrij/ in bulk

We zijn naar een aantal verschillende supermarkten geweest en ongeacht het formaat van de supermarkt waren overal flink wat verpakkingsvrije opties. Sowieso was 80% van het groenten en fruit verpakkingsvrij en prachtig uitgestald. Om honger van te krijgen. Niet alleen verse producten zijn in Frankrijk verpakkingsvrij te verkrijgen, ook noten, pasta en zelfs olijfolie en schoonmaakmiddel! Hoewel de rest van de supermarkt natuurlijk nog steeds net zo vol staat met verpakkingen als hier in Nederland vond ik het erg positief en ik hoop dat dat zeker overwaait! Het begin is al gemaakt bij Lidl, waar ik al regelmatig gebruik maak van de notendispensers.

Courgettes uit de vriezer

Verse groenten zijn een stuk duurder in Frankrijk, de diepvries was daar dus nog meer een uitkomst dan hier. Ik was dan ook extra verrast toen ik zag dat ze bijvoorbeeld ook courgette in de vriezer hebben en zeker voor de prijs van €0,89 voor een kilo! Mag ik deze tip doorgeven aan de Nederlandse supermarkten? Graag wel in kartonnen verpakking dan!

Budgetvriendelijke vegetarische opties

Bij de restaurants waar wij aten tijdens onze vakantie waren maar weinig vegetarische opties te vinden. Ik was dan ook erg verrast dat de supermarkt wat dat betreft wel goed uitgerust was. Ook de prijs viel me heel erg mee, zeker als er dan ook nog eens extra korting vanaf gaat, dankzij een coupon. Mijn Frans is overigens niet goed genoeg om te zien of deze vervangers ook vegan waren, maar vegetarisch is al een heel goede stap.

Coupons in de winkel en bij de kassa

Het was de TLC serie Extreme Couponing die mij aanzette om écht te gaan besparen, dus je kunt je vast wel voorstellen dat ik erg vrolijk werd van de coupons in de Franse supermarkten. Ik vond ze op verschillende manieren. De supermarkt in het dorp had ook het soort coupon wat in Amerika een ‘catalina’ genoemd wordt, deze worden uitgeprint bij de kassa. De eerste week kregen we er voor de rode wijn die steeds gedronken werd, de week erna voor korting in het weekend dat we weer vertrokken. Verder waren er ook in de winkel coupons. Bij sommige producten hingen er dan kortingsbonnen aan het schap. Op andere producten zaten stickers (van de fabrikant) waarop stond dat er korting op het product zat. Wat me ook opviel is dat er veel producten in bulk verkocht worden, dan zitten er 6 pakken koek bij elkaar en betaal je maar voor 4.

Wijn voor onderweg

Hier in Nederland ben je met een dagje uit aangewezen op pakjes Wicky en Taksi, maar in de Franse supermarkt zag ik dat ze ook kleine pakjes wijn verkochten! Ideaal om een dagje speeltuin te overleven, haha. Ik maak natuurlijk een grapje, maar toen ik het zag wekte dat direct deze associatie op en moest ik wel lachen. Daarom wilde ik ook dit graag met jullie delen.

Ik heb ervan genoten om door de verschillende Franse supermarkten te struinen en gewoon te bekijken wat er allemaal te koop is. Er was niet veel ruimte meer in de auto, dus ik kon geen enorme slag slaan anders had ik dat zeker gedaan. Wel heb ik een fles wijn en een voordeelpak Mikado-stokjes gekocht, maar daar heb ik het bij gelaten. Goed van mij, hé?

2 gedachten over “Dit viel me op in de Franse supermarkt”

Reacties zijn gesloten.