Escape Room review
Gierige Gerda boekenclub

Review: Escape room puzzels door James Hamer-Morton

Escape rooms zijn HOT en niet zo gek, want de combinatie van verhaal, puzzels en natuurlijk samen zijn met anderen maakt het een leuke (groeps)activiteit. Zelf heb ik ooit meegedaan aan Prison Escape en een ‘kleinschalige’ escape room met kerst. Die laatste was toen georganiseerd door mijn nicht en dat was echt heel erg leuk. En ik heb dit een tijd geleden dan ook als tip voor een zelf georganiseerde groepsactiviteit. Dus toen ik zag dat BBNC Uitgevers een speciaal Escape room boek uit had gebracht, geschreven door James Hamer-Morton, wilde ik deze dan ook graag eens bekijken.

Het verhaal van het boek

Het boek volgt Adam Parkinson, een onderzoeksverslaggever die in een web van puzzels terecht komt. Samen met hem doorga je wel 10 verschillende hoofdstukken, die elk staan voor een ‘room’. Je kunt de puzzels in dit boek in je eentje oplossen, maar ik denk dat het ook heel leuk is om met z’n tweetjes te doen. Met meer mensen wordt denk ik wat lastiger, omdat je natuurlijk maar 1 boek hebt. Per kamer krijgt onze hoofdpersoon een tijdslimiet waarin hij alles moet oplossen, je kan je hier zelf ook aan houden maar ook gewoon je eigen tijd nemen.

Moeilijkheidsgraad

De puzzels zijn echt heel erg uiteenlopend in soort en in mijn ogen dan ook in moeilijkheidsgraad. Sommige zag ik zelf echt direct, anderen kon ik zelfs na de oplossing te hebben gezien niet uitvogelen. Dat laatste was niet eens persé omdat de oplossing moeilijk was maar gezichten herkennen van mensen die ik niet ken gaat mij niet lukken. Gezichten herkennen van mensen die ik wél ken vind ik soms al moeilijk genoeg. Ook is een goede kennis van de Engelse taal wel handig, omdat sommige puzzels niet helemaal goed zijn vertaald. De puzzels zijn wel heel origineel en je moet echt het hele hoofdstuk gebruiken om de puzzels op te lossen. Soms is het maar een woordje in de eerste alinea dat het verschil kan maken in de laatste puzzel van het hoofdstuk. Wat ik wel heel jammer vind is dat er voor enkele opdrachten in het boek geknipt moet worden. Gezien het boek haast €20,00 kost vind ik dit vrij heftig. Het is eenvoudig op te lossen door een kopie te maken van de betreffende pagina of het zelf over te trekken, maar dat is dan ook weer extra werk. Sowieso is het een boek dat een persoon maar 1 keer kan doen en als er in geknipt is, is doorgeven aan de volgende ook minder aantrekkelijk. Iets wat ik in het oog van duurzaamheid niet kan plaatsen.

Inspiratie voor een eigen escape room

De puzzels in het boek kunnen een leuke inspiratie vormen voor een eigen escape room, bijvoorbeeld als je zoiets organiseert voor een familiedag, bedrijfsfeest of vriendenclub. Alleen is het verhaal (met 10 rooms) wellicht wat lang voor zo’n event je zult het dan dus zelf in een ander jasje moeten passen, maar dat is natuurlijk helemaal niet erg, want zo kun je het juist helemaal aan de situatie waarin je zit aanpassen!

Al met al vind ik het een heel leuk boek voor mensen die van puzzelen houden. De ervaring van een daadwerkelijke escape room gaat veel verder dan het verhaal en de puzzels die je moet doen. Toch is dit een leuke manier om een druilerige zondag thuis door te brengen, alleen of met een ander die van puzzels houdt. Ik weet dat het wellicht nog wat vroeg is, maar ik denk dat dit een heel leuk cadeau is voor de feestdagen! Al is de ervaring van een escape room wellicht niet veel duurder.

Het boek Escape room puzzels door James hamer-Morton, uitgegeven door BBNC Uitgevers en o.a. te koop bij Bol.com als hardcover voor €19,99. In het origineel (Engels) uitgegeven door Carlton Books Ltd ook o.a. bij Bol.com voor €18,99.

Ik heb dit artikel ter review opgestuurd gekregen. De link naar de verkoopsite van bol.com is een affiliatelink. Dit wil zeggen dat ik een kleine commissie krijg als jij het artikel koopt via deze link. Deze commissie wordt gebruikt voor het onderhoud van deze website, het kost jou niets extra.