sparen

Dit zijn de potjes op mijn spaarrekening 

Een tijdje geleden vertelde ik over de manier waarop ik mijn budget verdeel, maar daarin vertelde ik niet wat de potjes zijn waar ik mijn geld in verdeel. Sommige zijn ‘voor later’, andere zijn om nu te gebruiken. Het zijn dus acht privéspaarpotjes en ik vertel ook iets over mijn belangrijkste zakelijke potje. 

Huur en vaste lasten

Dit zijn belangrijke potjes voor mij en vormen eigenlijk mijn buffer. Mijn doel is om hier zes tot twaalf maanden aan buffer te hebben. Omdat ik nu nog niet weet wat ik ga betalen aan huur en vaste lasten heb ik het vrij ruim ingeschat om te zorgen voor deze buffer. 

Zorgverzekering

Voor 2024 heb ik gekozen om mijn zorgverzekering in één keer te betalen in plaats van elke maand. Ook heb ik gekozen om mijn eigen risico helemaal omhoog te zetten. Maar als je dat wil doen moet je natuurlijk wel het geld achter de hand hebben. Dus dat zit in dit potje. Ik vind het fijn om lekker geld te sparen en in één keer te betalen in plaats van elke maand. Toen ik dit vertelde vonden veel mensen het onzin en dan moet je dat lekker niet doen. Door mijn financiële verleden geeft het mij rust en ik merk echt dat het voor mij heel veel scheelt.  

Sparen en fiets 

Ik spaar gewoon voor spaargeld, bijvoorbeeld om een vakantie te kunnen betalen of een nieuwe wasmachine, maar tegelijk ook voor mijn elektrische fiets. Mijn elektrische fiets heb ik in 2021 nieuw gekocht en ik ben dus nu vast de ‘afschrijving’ aan het sparen zodat ik straks een nieuwe kan kopen als dat weer nodig is. Dat ga ik straks ook zo doen voor mijn wasmachine, koelkast en oven enzo. Nu moet ik wat harder sparen omdat ik dat hopelijk heel vlug allemaal moet kopen! 

Minke privé

Dit is de rekening waarvan ik gewoon alles mag uitgeven aan de dingen waar geen potje voor is. Dus hiervan betaal ik uitjes, hebbedingetjes bij Flying Tiger en mijn make-up. Maar ook nieuwe kleding kan uit dit potje komen, voor tweedehands kleding/ aankopen heb ik dan weer wel een apart potje.  

Hobby

Hier gaat maar een klein beetje geld naar toe elke maand, maar het is speciaal bedoeld zodat ik hobby dingen kan doen en kopen. Denk aan knutselspullen, maar ook mijn moestuin wordt hieruit betaald. Waarom ik dit los hou van de Minke Privé rekening? Dat is omdat ik soms nogal verslaafd kan raken aan een nieuwe hobby en dan heb ik een kleine beperking nodig wat betreft wat ik mag uitgeven. Als ik mezelf niet beperk heb ik nergens anders meer geld voor. Zelfkennis is erg handig. 

Boodschappen 

Ik heb twee boodschappenpotjes en ik zal even vertellen waarom. Net als met mijn huur en vaste lasten wil ik namelijk een buffer hebben voor mijn boodschappen. Het liefst van zes tot twaalf maanden ook. Maar elke week gaat er wel een bedrag van het potje voor bufer naar de rekening waarvan ik mijn boodschappen daadwerkelijk betaal. Zo geef ik alsnog niet meer uit dan de bedoeling is en spaar ik alsnog voor een buffer. 

Kringloop 

Eigenlijk is dit het leukste potje, hier stop ik namelijk nooit geld in vanuit mijn salaris. Het enige geld wat in dit potje wordt gestopt is geld dat ik zelf verdien met het verkopen van kleding en andere spullen. Dit gebruik ik om te kringlopen, zo ben ik enigszins beperkt 

Zakelijke rekening: salaris

Een belangrijk potje om te benoemen vind ik ook het salarispotje op mijn zakelijke rekening. Want ook op mijn zakelijke rekening werk ik met potjes. Telkens als ik een factuur van een klant betaald krijg verdeel ik deze over deze potjes; ik spaar om mijn zakelijke kosten te betalen, zet de btw apart, natuurlijk de inkomstenbelasting en mijn salaris. Ik probeer drie tot zes maanden salaris in dit potje te hebben voor ik het salaris dat ik per maand aan mezelf uitbetaal verhoog. 

Sinds ik al mijn geld in potjes heb verdeeld heb ik veel meer overzicht. Niet alleen omdat ik meer overzicht heb, maar dat overzicht helpt ook om mijzelf vrijheid te geven om geld uit te geven. Van de ene kant kan ik namelijk best los gaan als ik een nieuwe hobby heb, zoals ik vertelde in het artikel, maar kleding voelt altijd een beetje als iets wat ik eigenlijk niet ‘mag’ kopen. Laten we het er maar op houden dat daar mijn financiële trauma zit en op deze manier kan ik daar goed aan werken!