DIY wasmiddel
DIY's uitproberen

DIY wasmiddel, wast het schoon voor 5 cent per wasbeurt?

Als het gaat over besparen, maar ook duurzaamheid, zie ik vaak voorbij komen dat mensen zelf wasmiddel maken. Zeker als je gebruik maakt van groene Marseillezeep is het namelijk heel erg milieuvriendelijk en omdat je van 1 blok zeep liters en liters wasmiddel kunt maken is het erg goedkoop. Ik begon dit experiment al voordat ik op vakantie ging en ik kocht in Frankrijk zelfs extra blokken zeep omdat het daar zo goedkoop is. Na thuiskomst bleef het experiment echter een beetje hangen en verdween mijn enthousiasme als sneeuw voor de zon…

Het recept en de kosten

Ik haalde mijn informatie over hoe ik zelf wasmiddel moest maken van een Belgische blog. Ik besloot echter om de essentiële olie die zij toevoegt achterwege te laten. Dit doe je in principe alleen voor de geur en als het wasmiddel niet ‘fris’ maakt zonder deze toevoeging ben je vieze geurtjes alleen maar aan het verbergen. Ik gebruikte dus enkel Marseillezeep en water. Mijn blok van 300 gram kostte €4,95 bij Dille en Kamille en omdat ik 80 gram moest gebruiken kost het dus €1,32 voor 5 liter wasmiddel. Een wasbeurt vraagt om 200 ml wasmiddel en kost in mijn geval dus €0,0528 aan zeep. Het maken van het wasmiddel was eenvoudig, gewoon water koken en de zeep op laten lossen. Wachten tot alles is afgekoeld en klaar. Niet moeilijk dus, waarschijnlijk zelfs de makkelijkste DIY die in deze serie voorbij gaat komen.

Het soort zeep

Naast groene Marseillezeep, die gemaakt wordt van olijfolie en volledig plantaardig is wordt ook witte Marseillezeep en Sunlight zeep aangegeven als optie. De Sunlight zeep is met ongeveer €1,20 voor 300 gram stukken goedkoper dan Marseillezeep, maar deze bevat verzeept rundervet en palmolie. Witte Marseillezeep is wel natuurlijk, maar bevat ook palmolie. Beide dus geen goede keus als het je (ook) om de duurzaamheid gaat, dus. Om zeker te weten dat je de echte Marseillezeep te pakken hebt moet je er op letten dat je zeep de juiste stempel heeft.

Marseillezeep stempel

Wat me wel op is gevallen is dat deze zeep in Nederland moeilijk te verkrijgen is. Ik haalde uiteindelijk een blok bij Dille en Kamille, maar als deze (of een vergelijkbare) winkel niet bij je in de buurt zit ben je aangewezen op het internet. Vandaar dat ik vast een aantal blokken meenam toen ik zag dat het in Frankrijk bijna niks kost. Dus hoewel het maken van het wasmiddel vrij makkelijk is, kan het wel weer moeilijk zijn om aan de ingrediënten te komen.

Werking

Het belangrijkste van wasmiddel vind ik dat het schoon maakt, een frisse geur geeft aan mijn was (niet te sterk) en dat het goed is voor de stoffen. Ik sorteer en doe mijn was niet (alleen) op kleur, maar vooral op materiaal en level van smerigheid. Zware spijkerbroeken gaan niet bij delicate shirtjes. Ritsen niet bij items waar makkelijk gaten in komen. Hier heb ik al eerder over verteld. Om te testen hoe het wasmiddel wast besloot ik om 2 doekjes vies te maken met make-up, koffie, vet. Ik heb deze 24 uur laten liggen. Deze doekjes heb ik vervolgens beide mee gewassen met een lading handdoeken. Hetzelfde programma, dezelfde temperatuur, dezelfde overige instellingen maar verschillende wasmiddelen. De DIY zeep gebruikte ik als eerste.

Verschil werking wasmiddel
Ik heb ook foto’s gemaakt van de doekjes voor ik ze in de wasmachine stopte, maar uh, die kan ik nergens meer vinden…

Het eindresultaat viel me enorm tegen. De vlekken waren er geen van allen uit, zelfs de koffie niet! Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ook bij het A-merk wasmiddel (dit was een pod van Ariel, mocht je interesse hebben) het doekje niet helemaal schoon was, maar de ergste vlekken waren er toch wel uit. Ook viel me op dat het doekje dat met het zelfgemaakte wasmiddel is gewassen veel minder zacht aanvoelt na de wasbeurt. Nu weet ik niet of azijn (wat je bij DIY wasmiddel als wasverzachter kunt gebruiken, maar wat ik ook ‘normaal’ vaak als zodanig gebruik) daarbij verschil had gemaakt want dat heb ik expres niet gebruikt om puur het wasmiddel te testen. Ik ben wel bang dat dit dus betekent dat mijn kleding hiervan sneller zal verslijten, zeker omdat (kleur) wasmiddelen anno 2019 heel erg zijn gericht op het mooi houden van kleding.

De geur

Je hebt natuurlijk geen ‘morgenfris’ geur als de was uit de wasmachine komt na het wassen. Tenzij je essentiële oliën gebruikt. Maar de was ruikt wel naar zeep, naar gewassen. Nu moet ik wel zeggen dat ik de geur van Marseillezeep niet aangenaam vind, maar dat is enkel kwestie van smaak. Gebruik je essentiële olie? Zorg dan dat je zeker weet dat deze geen vlekken geeft in kleding en voeg elke was ‘vers’ 2 of 3 druppels toe aan het wasmiddel in het bakje van je wasmachine. Essentiële olie is wel erg kostbaar en de keus is aan jou om dit wel of niet toe te voegen.

Conclusie

Zelf wasmiddel maken lijkt me vooral voordelig voor huishoudens waar veel gewassen moet worden. Dit zijn gezinnen met (kleine) kinderen en juist dan is de was vaak flink vuil. Maar met zelfgemaakt wasmiddel worden je kleren dus niet schoon. Zelfgemaakt wasmiddel is alleen geschikt voor was die niet vies is en ook niet al te erg stinkt. In zo’n geval gebruik ik normaal de helft van de aangewezen hoeveelheid wasmiddel. Aangezien ik geen wasmiddel koop voor meer dan €0,10 per wasbeurt ben ik op zo’n moment evenveel kwijt als dat ik het zelf zou maken. Dat neemt niet weg dat ik zo’n blok Marseillezeep wel heel handig vind voor in het washok. Vooral voor een handwas is dit erg handig omdat ik wasmiddel daar vaak te heftig voor vind.

Wat mij betreft zou het milieu de enige echte reden zijn om dit wasmiddel te blijven gebruiken. Om te besparen zou ik voor een andere optie gaan.

12 gedachten over “DIY wasmiddel, wast het schoon voor 5 cent per wasbeurt?”

 1. Ik maak ook zelf mijn wasmiddel, er wordt hier veel mee gewassen (2 volwassenen, 3 jonge kinderen in huis). Ik doe er ook altijd een beetje soda bij, alleen bij hele delicate kleding gebruik ik het zonder soda.
  Dat zijn eigenlijk alleen sommige jurkjes van mij en overhemden van mijn man, maar die worden over het algemeen toch niet zo vies. Als er kinderkleding is wat echt heel vies is, dan behandel ik de vlekken voor met was ossengal zeep. Dan gaat het er eigenlijk altijd uit. In de winter hangt de was binnen te drogen, dan doe ik wel een paar druppels etherische olie bij het wasmiddel, gewoon voor de geur. Zodra het weer het toelaat gaat de was weer lekker buiten drogen en dan hoeft het van mij niet, dan ruikt het toch wel fris door de buitenlucht. (of naar mest, nadeeltje van het wonen op het platte land;))

 2. En ik doe het niet in het wasmiddelbakje, daar is zelfgemaakt wasmiddel ook wat te dik voor. Gewoon in een wasbol onderin de trommel.

 3. Bedankt voor deze eerlijke test!
  Je leest altijd alleen maar de voordelen van zelf wasmiddel maken, terwijl ik daar toch al mijn twijfels bij had,of het wel echt lekker schoon wordt…
  En als we alles twee keer moeten wassen om het echt goed schoon te krijgen, valt het beter-voor-het- milieu aspect ook weg:-)

 4. Ikzelf koop tegenwoordig Ariel Professional bij de Sligro. Voor vijf liter betaal ik 17 euro (aanbieding). Voor een volle trommel was heb ik 20 ml nodig en daarna hoef ik het alleen maar op te hangen. Truien, t shirts, broeken en blousen gaan op hangers op een kledingrek. De rest op mijn gewone wasrek (met zo weinig mogelijk gebruik van wasknijpers). Ik gebruik dus ook nu mijn wasdroger niet meer. Daarna hoef ik nauwelijks te strijken. Een keer in de maand een a twee blousen.

 5. Kijk eens bij het blog eenvoudigleven van Teunie. Zij heeft een webwinkel waar ze zeepvlokken verkoopt.
  Maakt al heel lang zelf wasmiddel.

 6. Ik heb zelfgemaakt wasmiddel ook een hele periode gebruikt. Het is mij slecht bevallen en de was ging steeds zuurder ruiken. Nu koop ik maar waspoeder in kartonnen dozen. Toch een beetje milieuvriendelijker dan die plastic flessen. Het was jammer, helaas !

 7. Een eerlijke test. Zelf gebruik ik al jaren soda met geraspte zeep. Bij erg vuile was en witte was doe ik er percarbonaat bij die ik haal bij de biowinkel. Vetvlekken wrijf ik voor het wassen in met een stukje zeep.
  Of het veel voordeliger is weet ik niet. Maar we hebben een sceptic tank en het gefilterde water loopt weg op ons eigen land. Zijn we zuinig op dus.

 8. Voor de vaat gebruik ik zeep in een zeepklopper.
  Zeep maken we zelf, van olie en causticsoda: vette toiletzeep en schralere huishoudzeep.
  Niemand heeft ons ooit gezegd dat we stinken of er vies bijlopen ?

 9. Wat fijn dat jij dit wasmiddelrecept getest hebt. Ik wilde het zelf gaan maken, maar zo te zien is dat niet nodig. Jammer dat het niet schoon wast, het sprak me wel aan, geen nare ingredienten en niet duur. Maar helaas..

 10. Ik snap die keuze voor Marseille zeep niet zo goed.
  Zover ik weet is olijfolie het hoofdbestanddeel in Marseillezeep (min. 72%).
  De eigenschap van olijfolie in zeep is; conditionerend, hydraterend, verzorgend, en WEINIG REINIGENDE werking.
  Het wordt dus over het algemeen toegevoegd aan een zeeprecept om er een milde en verzorgende zeep van te maken, die niet te sterk reinigt.
  Bovendien heeft deze zeep dan ook nog 5% overvetting. Wat wil zeggen dat 5% van de olie/vetten ook daadwerkelijk olie/vetten zijn, en niet verzeept zijn. Deze olie/vetten blijven dus ook achter in je machine en textiel.

  Een zeep van 100% kokosolie, en maar 1% overvetting lijkt mij een meer voor de hand liggende keuze. Aangezien de eigenschappen van kokosolie juist heel sterk reinigend zijn.
  Misschien kan iemand mij dit uitleggen?

 11. Interessante opmerking Laura! Ik heb me enkel door recepten van internet laten inspireren en ik kan je dus geen antwoord geven, maar vind het wel heel interessant. Gezien de marseillezeep me sowieso niet beviel ga ik misschien nog eens andere zeep proberen en dan is het wel iets om naar te kijken! Dankjewel.

Reacties zijn gesloten.