Is dubbel glas zijn investering waard?
samenwerking

Is dubbel glas zijn investering waard?

Sinds kort zijn mijn vriend en ik op zoek naar een ander stekje, een koophuis. In de prijscategorie waar wij zoeken zijn de huizen die te koop staan echter meestal niet helemaal ‘instapklaar’. Vaak moet er (op termijn) het een en ander aan gebeuren, de keuken en badkamer bijvoorbeeld. Of het is nog niet helemaal up-to-date wat betreft isolatie, iets wat ik toch wel erg belangrijk vind. Het kan al heel veel schelen of een huis enkel, dubbel of zelfs driedubbel glas heeft. Wat scheelt het dan en hoeveel kost het eigenlijk om je ramen te laten vervangen? Ik besloot alvast op onderzoek uit te gaan, zodat we bij onze zoektocht naar een huis rekening kunnen houden met deze (eventuele) bijkomende kosten.

Wat is dubbel glas en hoe werkt het?

Dubbel glas is een term die volgens mij bij iedereen wel bekend is, net als de isolerende werking ervan. Het was voor mij echter wel nieuw dat het niet (alleen) werkt omdat 2 glasplaten tegen elkaar dikker zijn.
Tussen de 2 platen zit namelijk een spouw en juist die is belangrijk voor de isolerende werking. Bij driedubbel glas is er dus nóg een extra glasplaat, maar ook een extra spouw die zorgt dat de kou je huis niet in komt. Ga je dan ook nog voor een HR-versie (hoog rendement) dan krijgt je glas ook nog een coating en is de spouw niet gevuld met lucht, maar met edelgas, waardoor het nog beter isoleert. Deze variant is in 4 verschillende sterktes te koop met een steeds betere isolatiewaarde.

Hoe lang voor de investering terug is verdiend?

Het klinkt allemaal geweldig. Besparen op je energie, goed doen voor het milieu en als klap op de vuurpijl ook nog eens wooncomfort verbeteren. Nieuwe glazen zijn echter niet gratis en hoe hoger de isolatiewaarde, hoe hoger de prijs. Wel ga je met betere isolatie steeds meer besparen. Waardoor je investering vlugger is terugverdiend.

 

Soort glas Isolatiewaarde Terugverdient in x jaar*
Dubbel glas 2,7 ±16,4 jaar
HR 1,7 – 2,0 ±13,3 jaar
HR+ 1,3 – 1,6 ±11,3 jaar
HR++ 1,2 ±10 jaar
HR+++ 0,5 – 0,9 ±12,2 jaar

*Bij deze berekening ga ik uit van een woning met een HR combiketel en een binnentemperatuur van gemiddeld 18 graden. De kosten zijn gemiddeld genomen en inclusief zetten en BTW. Er is rekening gehouden met 20 aan glas.

HR++ lijkt dus de meest voordelige keuze te zijn, maar er zit ook verschil in de kosten voor dubbel glas en HR++ glas. Bij 20㎡ ben je voor standaard dubbel glas ±€2300 kwijt, HR++ kost ±€2600. Je bespaart alleen echt veel meer met HR++ glas (±€120 per jaar meer dan op standaard dubbel glas) waardoor je dus in ruim eenderde van de tijd vlugger je kosten hebt terugverdiend.

Subsidie energiebesparing eigen huis

Je hebt de beslissing gemaakt, je gaat dubbel glas bestellen. Als er naast nieuw glas ook nog andere energiebesparende maatregelen worden genomen kan het zijn dat je recht hebt op subsidie. Je krijgt deze subsidie maar één keer en hij bedraagt ongeveer 20% van je investering met een maximum van €10.000. Voor alle voorwaarden en details kun je terecht op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Onze eigen situatie

We weten natuurlijk nog helemaal niet wat ons te wachten staat, welke huizen op ons pad gaan komen en wat daar aan moet gebeuren. Toch vind ik het fijn om vast te weten wat we kunnen verwachten aan extra kosten als het nodig is en wat het oplevert. Een woning kopen is al heel overweldigend en (eventueel) bijkomende kosten duidelijk hebben kan daarbij wel een extra beetje rust geven.

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met GlasGigant via Blog Brains.

12 gedachten over “Is dubbel glas zijn investering waard?”

 1. Goed om hier mee bezig te zijn, want dat heb ik eigenlijk pas gedaan nadat ik het huis al gekocht had. Ik heb wel twee opmerkingen. Allereerst maakt het nogal een verschil wat de staat van de kozijnen is. Dus kan het dubbelglas in het bestaand kozijn of moet ook het kozijn vervangen worden. Dan is natuurlijk wel dat als het kozijn vervangen moet worden, je er echt geen enkel glas in laat zetten.
  Het tweede en voor mij wel belangrijkste punt is wooncomfort. het maakt ontzettend veel uit in de hoeveelheid tocht, beslagen ramen, warmteverlies of je enkel of HR++ glas hebt. dus het gaat niet alleen om terugwintijd, maar ik zou eigenlijk zeggen het gaat met name om wooncomfort. Het verschil is echt heel groot. In mijn vorige huis, een huurhuis, had ik dubbelglas. zat er al heel lang in. Ik heb dit laten vervangen door HR++ glas en ook dit maakte veel verschil in wooncomfort en iets in de energierekening, maar heb er nooit spijt van gehad. Ik was zelfs enigszins verrast over de benoeming van ‘gewoon’ dubbelglas omdat ik niet had verwacht dat het nog verkocht zou worden. dubbelglas en HR++ zijn redelijk synoniem geworden aan elkaar.

 2. Bedankt voor je aanvulling! Ik ben helemaal nieuw in de glas wereld dus ik heb het gewoon gedaan met de info die ik kon vinden. Wat betreft kozijnen heb je zeker gelijk, maar dat zou een artikel op zich zijn.

 3. Wij hadden eerst op sommige plaatsen enkelglas en op de rest oud dubbelglas (anno 1980). Sinds dit jaar hebben we overal nieuw dubbelglas. Ondanks dat er deels al dubbelglas was, zie ik toch de gasrekening nog met 20-25% dalen (en hou dit bij op http://www.mindergas.nl ) en tegelijkertijd merk ik zoveel meer wooncomfort nu in de winter! Zalig.

 4. Dubbel glas doet veel, maar alleen als de wanden eromheen ook goed geïsoleerd zijn. Anders is het echt onzinnig. Dus het is goed om ook te weten hoe de staat daarvan is.

 5. De btw op glas is21% maar op het arbeids loon maar 9
  Als je huis maar ouder is.dan 2 jaar
  Dat was het in 2019 misschien is dat veranderd maar zeker de moeite waard om uit te zoeken

 6. Ik heb veel twijfel bij de getallen: HR++ is net zo duur tegenwoordig als elke slechtere vorm van dubbel glas. Dus vergeet dubbel en HR glas. Terugverdientijd van triplr glas is inderdaad ongeveer gelijk aan HR++ als je alleen de ruit bekijkt.

  Dan moet je overwegen of je het best goed of heel goed wil doen. Ik zou toch voor triple glas gaan als het kan. Je doet dit maar 1 keer: je wil niet over 10 jaar weer ruiten vervangen omdat HR++ dan niet meer bij de tijd is. Maar er zijn praktische zaken die in de weg kunnen zitten. Met name: past het in de bestaande kozijnen (valt meestal niet mee). Maar als de kozijnen toch vervangen moeten worden speelt dit niet. Soms kunnen bestaande kozijnen worden uitgefreesd om de benodigde ruimte te maken. Als kozijnen niet in heel goede staat zijn of erg slecht isoleren en veel hout oppervlak hebben moet je je ook afvragen of het een ‘diepteinvestering’ is om er triple glas in te zetten (als je evt later toch je kozijn wil vervangen). Maar het helpt wel.

  Ik zou evt kiezen bij onverwarmde kamers of veel geventileerde kamers het bij HR++ te laten. Als de gemiddelde binnentemperatuur lager is is er veel minder winst te halen met HR++.

 7. Ik zou voor de leefruimte voor driedubbelglas gaan, beneden dus. Boven in de ruimten waar minder geleefd wordt dubbelglas. Driedubbelglas geeft zoveel comfort, maar ook scheelt het veel geluid van buiten. Ik logeerde met oud en nieuw in een huis met driedubbelglas, en hoorde bijna geenvuurwerk de dagen ervoor. Dat is in mijn huis met dubbelglas wel goed te horen.

 8. De glasprijs, of het nu enkel, of HR++ beglazing is maakt voor het totaalbedrag niet het grootste verschil. Vlak vooral het arbeidsloon en bereikbaarheidskosten niet uit. Een grotere ruit vervangen op bijv. 4 hoog is behoorlijk kostbaar als daar een hoogwerker voor moet aanrukken. En wat denk je als de ‘oude’ beglazing in de butyleenkit zit en er door verwijdering van het oude glas schade ontstaat aan kozijnen? Daarmee ziet de terugverdientijd er heel anders uit.
  @P. de Zeeuw, de BTW is ook voor arbeidsloon van glaszetten 21%, het verlaagde BTW-tarief geldt alleen voor kappers, fietsenmakers en zo nog een paar beroepen waaronder schilders maar hoewel de beroepsgroep schilder/glaszetter vaak over één kam wordt geschoren geldt dat niet voor de BTW.

 9. Ik heb pas een raam laten vervangen voor dubbel glas hr ++ naast twee oude ramen van dubbel glas van 1987 . Die moeten nog vervangen worden alleen na een meting met een warmtelaser kwam ik achter dat het maar 0,5 graden scheelt met nieuwe raam .
  Nu worden de ramen allemaal vervangen voor drie dubbel glas dan weet ik zeker dat het beter isoleerd en geluid dempt .

 10. Inderdaad goed om te vermelden dat dubbelglas het wooncomfort verbeterd. Het is niet goedkoop, maar op de lange termijn meestal wel de beste optie. Ik ben erg blij met de nieuwe ramen in mijn keuken, omdat ik nu veel meer gebruik maak van deze ruimte dan voorheen.

 11. Wij hebben bij de installatie van HR++ glas de kozijnen in het hele huis moeten laten vervangen. Dit maakte de glasrenovatie een flink stuk duurder. Wel werd ook meteen ventilatie in de kozijnen aangebracht, wat wel nodig is. Ik moet wel zeggen dat het verschil duidelijk merkbaar is.

Reacties zijn gesloten.