30 day minimalism challenge
Persoonlijk

Ik ging de 30 day minimalism challenge aan

In oktober en november leek er even een trend te zijn op social media. De 30 day minimalism challenge. Deze werd gedaan door verschillende mensen die ik volg en zij inspireerden mij om hetzelfde te doen. Ik deed daarvan een (bijna) dagelijks verslag en dit is wat mijn ervaring was.

Wat is de 30 day minimalism challenge?

Een maand lang elke dag zoveel spullen wegdoen als de dag van de maand, dat is de 30 day minimalism challenge. Dus de tweede van de maand doe je 2 dingen weg, de vijftiende doe je 15 dingen weg etc. In totaal heb je na deze maand 465 items weggedaan. Deze gooi je niet zomaar bij het oud vuil, maar je verkoopt ze, geeft ze aan vrienden of brengt ze naar de kringloop. Het is wel verstandig om dit zo snel mogelijk te doen, anders blijft de troep alsnog in je huis liggen. Ook is het verstandig om alle zakken en tassen en hoekjes en gaatjes te controleren voor je je spullen wegbrengt, er kan altijd nog iets belangrijks in zitten! Je kan op elk moment beginnen met de challenge, maar op de eerste van de maand is wel heel duidelijk natuurlijk.

3 november 2019 – 6 items

Het is vandaag zondag 3 november en ik heb besloten om de 30 day minimalism challenge aan te gaan. Nadat ik vandaag de video van Aimee en de blogpost van Jennie heb gelezen vond ik dat het tijd werd. Mijn woonkamer en keuken zijn op zich redelijk netjes, ik wil me dus vooral richten op de slaapkamer en hobbykamer. Deze kamers zijn, nadat mijn vriend in december 2018 is ingetrokken, nooit meer echt opgeruimd geweest. Het wordt dus wel echt eens tijd. Ik begin meteen voor 6 items, zodat ik de eerste 2 dagen ook ingehaald heb. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn, 465 items klinkt veel maar ik denk dat het stiekem makkelijker gaat zijn dan ik dacht…

4 november 2019 – 4 items

Er moeten 4 items worden weggedaan en ik heb besloten om daarvoor even in het hanggedeelte van mijn kledingkast te kijken. Daar had ik inderdaad 4 items die ik al heel lang niet had gedragen en die ik waarschijnlijk ook niet meer ga dragen. Dus deze gaan naar de kringloop. Ik moet zeggen dat ik het moeilijk vind om nu niet meteen door te pakken en heel erg op te gaan ruimen, maar ik denk dat het beter is om het echt per dag te doen omdat anders mijn huis in 1 keer helemaal overhoop ligt.

5 november 2019 – 5 items

Ik had plots zin om de voorraadkast weer eens helemaal netjes in te delen. Houdbaarheidsdatums controleren zodat er niks verspilt wordt en gewoon weer overzicht krijgen. Beetje een rotklus (eerst alles eruit en dan weer terug erin) maar naderhand ben ik altijd weer heel blij dat het gedaan is.

6 november 2019 – 6 items

Mijn grootste rommelhok is toch zeker wel de hobbykamer. De kamer die ik eigenlijk zou moeten gebruiken voor Gierige Gerda dingen, maar die meestal gewoon in de kamer gebeuren. Het is toch wel tijd om daar eens verandering in te brengen en dit hok helemaal op te ruimen. Ik heb in totaal niet langer dan een half uur puin geruimd, maar er zijn toch al een halve vuilniszak én 6 items uitgekomen die ik weg kan gooien. Morgen weer verder!

7 & 8 november 2019 – 7 & 8 items

Verder met de hobbykamer. Een half uur puinruimen levert zo 7 tassen op die allemaal weg mogen. Stiekem verzamel ik ook al wat (kleinere) dingen die straks kunnen tellen bij de hoge getallen, maar nu het allemaal nog zo weinig is wil ik graag eerst nog de grote dingen weg doen. Ik heb meteen besloten dat ik morgen mijn eerste ritje naar de kringloop maak, want er staan ook nog een paar tassen waar oud beddegoed en zo in zit. Dit telt dan meteen voor de 8 dingen van morgen.

9 & 10 & 11 november – 0 items

Doordat er vrijdag gefilmd werd door Hart van Nederland ben ik niet meer naar de kringloop geweest om de spullen weg te brengen. Wel staat alles inmiddels in de auto, dus ik hoef er komende week alleen maar langs te rijden. In het weekend en maandag heb ik verder ook niets uitgezocht, dat zal ik dus morgen erbij moeten pakken. Het gaat mij niet perse om het elke dag iets doen, meer om de uitkomst dat ik eind november een stuk minder zooi heb in huis.

12 november – 42 items

Vandaag moest ik wel meteen heftig aan de bak doordat ik 3 dagen niks had weggedaan. Toch was het niet zo moeilijk. Helaas is er in de afgelopen jaren veel zooi verzameld in de hobbykamer. In tassen, in dozen en deze heb ik een paar uitgezocht en daar kon ik al wat dingen uithalen. Met nog een stuk of 6 oude handtassen die naar de kringloop kunnen was de 42 items wel te halen.

18 november – niet meer geteld

Ik ben inmiddels heel wat dagen verder en heb veel opgeruimd, hier en daar. Ik ben alleen absoluut niet aan het aantal items gekomen dat ik elke dag nodig heb. Los van afval, want als je dat meeneemt zit ik al ruimschoots over de 465 items. Dat is ook waarom ik het niet erg vind dat ik nu eigenlijk al ‘klaar’ ben met de challenge. Het gaat niet per se om het aantal spullen dat je weg doet. Het gaat meer over dat wat je niet weg doet en wat de waarde daarvan is voor je. Daarnaast is alles netjes opgeruimd.

Ik ben de 30 day minimalism challenge dus wel echt serieus aangegaan en heb, los van alle vuilnis, meer dan 100 items weggedaan. Na 18 november was de rust van de maand ook een beetje voorbij en dat hielp niet mee om door te zetten, anders was ik wel van plan om ook de schuur aan te pakken. Dit zal nu dus nog moeten gebeuren…

Zou jij de 30 day minimalism challenge aan durven gaan?

Photo by Sarah Brown on Unsplash

2 gedachten over “Ik ging de 30 day minimalism challenge aan”

 1. Goedemorgen, ik zal de site van Aimee en Jennie opzoeken.
  Gerda je blog lijkt mij te motiveren :-).
  Binnenkort krijg ik een nieuwe indeling in mijn kleding/schoenenkast (Ikeasysteem).
  Alles moet er dan uit!
  Dan komt er o.a. ook een carmenset tevoorschijn, veel sieraden, eigenlijk teveel om op te noemen.
  Misschien ga ik het leuk vinden :-).

 2. Ik had al het vermoeden dat deze variant voor mij niet zou gaan werken, dus ik heb mijn eigen opruimchallenge gemaakt. Donderdag een update op mijn blog erover 🙂

Reacties zijn gesloten.