Kun jij een hele week NIKS uitgeven?
Besparen

Kun jij een hele week NIKS uitgeven?

Met een nieuw jaar komen ook altijd weer de goede voornemens en vaak hebben deze te maken met geld besparen en budgetten. Waarschijnlijk zullen ook de budget challenges, financiële detoxes en andere programma’s die je geld moeten besparen weer om de oren vliegen. Nu heb ik vorig jaar al verteld dat ik januari daar echt totaal ongeschikt voor vind, maar eigenlijk vind ik een maand rigoureus besparen sowieso niet zo heel productief. Na die maand ga je weer door en binnen no time vergeet je alles wat je hebt geleerd. Daarom wil ik voor 2020 een nieuwe methode proberen, die meer werkt als een regelmatige ‘mindset reset‘.

Een week lang geen cent uitgeven

Het is natuurlijk nogal een opgave om een week lang geen enkele uitgave te doen. Die ene nieuwe jurk niet kopen is misschien tot daar aan toe. Een vriend(in) thuis uitnodigen voor koffie in plaats van naar een cafeetje gaan is ook nog wel te doen, maar deze no spend telt voor alles dus ook voor je boodschappen. Nu denk je misschien dat je dat niet gaat lukken, maar denk eens aan de inhoud van je voorraadkast, vriezer en zelfs koelkast. Misschien moet je even creatief worden en wat gewoontes opgeven maar ik denk dat je er langer mee vooruit kan dan je verwacht.

24 uur voorbereiding

Je zou zo’n week natuurlijk in kunnen plannen. Het risico dat je dan hebt is dan wel dat je teveel vooruit gaat denken en alvast uitgaven doet die eigenlijk niet nodig zijn. Beslis je op 24 uur van tevoren dat je een no-spend-week gaat doen, dan heb je genoeg tijd om onmisbare items als melk en brood te halen en je auto vol te tanken en andere onontkoombare uitgaven te doen. De volgende dag begint je week zonder uitgaven.

Je eigen regels

Het mooie is dat je deze tactiek aan kan passen aan je eigen leven. Stel dat je echt wel 2 keer per week moet tanken omdat je ver van je werk woont, dan kun je daar een uitzondering voor maken. Je kunt ook zeggen dat je enkel de doordeweeks geen uitgaven doet of juist weekenddagen. Hoe vaak je zo’n no-spend-week houdt is ook volledig aan jezelf. Ik wil er ongeveer elke maand eentje doen, op momenten dat de folderaanbiedingen mij tegenvallen. Zeker door in andere weken nog beter op aanbiedingen te letten wil ik op deze manier nog wat extra besparen op mijn boodschappen.

Makkelijke uitgaven

Doordat een week niet zo lang is, maar je wel volledig op een €0,00 budget gaat kun je weer even bewust worden van hoe makkelijk geld uitgeven is. Zeker met webwinkels die 24/7 maar 1 klik weg zijn kan het erg goed zijn om dit te realiseren, voor mij tenminste. Hoewel ik niet vaak zomaar dingen bestel, gaat het wel heel makkelijk als ik iets nodig heb. Meestal zijn dat dingen van een paar euro, maar bij elkaar zijn kleine bedragen ook gewoon substantieel. Geen boodschappen doen voor 5 tot 7 dagen lukt me met grote regelmaat heel goed, alleen andere uitgaven laat ik dan niet perse achterwege. Dat zal dus vooral veranderen in 2020.

Ik weet natuurlijk nog niet wanneer ik zo’n week zal inplannen, maar dat hij komt is zeker. Benieuwd hoe het mij zal vergaan? Volg mij dan op Instagram voor een kijkje in mijn leven als bespaarguru, over deze challenges zal ik daar ook verslag doen!

4 gedachten over “Kun jij een hele week NIKS uitgeven?”

 1. Dag Gerda, allereerst gelukkig nieuwjaar! Dan antwoord op jouw vraag: ik weet het niet maar denk het wel. Er zijn weken dat ik bijna niets uitgeef maar dan zijn de wekelijkse boodschappen al wel gedaan. Leuk idee om eens te proberen!
  Ik ga dit jaar een heel jaar (!) niets uitgeven aan kleding, schoenen en accessoires, heb ik eerder gedaan dus ik weet dat ik dit kan. ’t Blijft wel een uitdaging, maar een leuke die bovendien heel veel tijd ( niet winkelen) en geld oplevert!

 2. Jij ook de beste wensen Stella! Een heel jaar geen kleding+ kopen vind ik heel knap. Ik ga juist wat meer investeren, zodat ik betere kwaliteit en meer plezier beleef aan mijn kast. Wellicht als dat bereikt is dat ik ook een jaar niks nodig heb!

 3. Wij gaan dit jaar niets nieuws kopen. We hebben dit eerder gedaan en weten dus dat het haalbaar is.
  Er Is een uitzondering voor dingen die noodzakelijk zijn en stuk gaan zoals bv de wasmachine. Ik weet dat er ook 2e hands wasmachines zijn maar mijn voorkeur gaat in dit geval uit naar nieuw.
  Een mixer of zo wordt niet nieuw aangeschaft als deze stuk gaat; die haal ik dan bij de kringloop.
  Verder wordt er dit jaar gerepareerd, 2e hands gekocht, geleend of gehuurd.

 4. @ IPIE: wat goed! Dat zouden meer mensen moeten doen! Ik probeer het zoveel mogelijk en koop zeker geen extra spullen als ik als ergens voldoende van heb. Ik verbaas me over mensen die spullen kopen voor in huis bij de Action, Xenos en Ikea omdat het ‘ in de mode’ is.

Reacties zijn gesloten.