Geen categorie

Dit heb ik geleerd van het tv programma Extreme Cheapskates

Mijn favoriete tv programma op TLC is zonder meer Extreme Couponing. Maar ook het programma Extreme Cheapskates is heerlijk! In dit programma worden mensen gevolgd die extreme maatregelen nemen om geld te besparen. Dat gaat soms echt zo ver als de restjes van borden in een restaurant mee naar huis te nemen. Nu denk je dus misschien ‘maar doggybags zijn heel normaal!’. Dit was alleen niet hun eigen maaltijd, maarvan de andere klanten. Extreem is dus echt niet zo overdreven. Toch kun je van deze extreme manieren van besparen soms best wel meenemen in het echte leven en op een iets mildere manier gebruiken.

Spullen hergebruiken

Wellicht gaat het wat ver om yoghurtbakjes te gebruiken om uit te drinken. Of om keukenpapier uit te wassen en te drogen. Toch is het niet verkeerd om eens anders naar afval te kijken dan iets wat je direct weggooit. Ik zelf gebruik vooral afval voor mijn plantjes hobby. Kweekpotjes bewaar ik voor als kleinere plantjes moeten worden omgepot. En kwark emmers dienen als potjes voor de groenten die (nog) niet in de moestuinbak komen. In Amerika heerst de wegwerpcultuur nog veel meer dan hier, dus dat plastic bordjes worden afgewassen is dan natuurlijk alleen maar beter. Gelukkig eten de meeste Nederlanders sowieso elke dag van ‘herbruikbare’ aardewerk borden.

Geld verspillen is zonde

Over wanneer iets geldverspilling is valt te twisten. Er zijn genoeg deelnemers bij dit programma die wat mij betreft te ver gaan, onhygiënisch en ongezond zelfs. De wc slechts 1 keer per week doortrekken bijvoorbeeld. Of met het hele gezin in hetzelfde water baden. Toch zie ik ook goede punten. Zoals de dame die geen dure nieuwe kleren (wel alsnog gewoon fast fashion) wilde kopen en voor wie ‘afdankertjes’ van winkels voorkeur had. Of de moeder die haar kinderen niet een hele wafel geeft (die waarschijnlijk niet op gaat) maar ze verdeeld op leeftijd. Soms is het een wankel randje, maar we leven wel in een maatschappij waar overmaat en verspilling wordt verward met luxe. En daar mag best wel eens verandering in komen, wat mij betreft.

Probeer iets te repareren  in plaats van weg te gooien

Wat me ook vaak opvalt aan het programma is dat mensen vaak kiezen om kapotte producten te maken, in plaats van meteen nieuwe te kopen. Wat heftig misschien om je douchekop te maken met een frisdrankfles. Er zijn echter ook zat manieren om spullen een langer leven te geven nadat ze kapot gaan. Zo heb ik een keer de snoer van het tostiapparaat meegebakken. Ja, stomme actie. Helemaal omdat ik niet doorhad wat ik deed waardoor de stop steeds sprong. Ja, meerdere keren, ja. Anyway, daar hebben we gewoon een nieuwe snoer aan laten zetten en die deed het weer perfect.

Je kunt koekjes bakken in je auto

Mijn favoriete aflevering van Extreme Cheapskates is die met Jordan Page. Ik leerde haar kennen door haar eigen YouTube kanaal, waarin ze vertelt over haar bespaar methodes in Amerika. Zónder coupons! In de aflevering van het TLC programma laat ze zien dat je koekjes kan bakken in de auto, als het maar warm genoeg is. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, als ik dit schrijf hebben we nog niet echt dagen gehad die warm genoeg waren, maar als er tropische dagen zijn deze zomer wil ik het toch echt wel eens proberen! En dan zal ik je er zeker meer over vertellen. Zij is trouwens ook de moeder die de wafels in stukjes snijdt en ze kunnen inmiddels een gezin met 8(!) kinderen onderhouden van $25,00 per persoon per week!

Zuinigheid moet niet ten koste van andere gaan

Ik noem mezelf dan Gierige Gerda, dat eigenlijk is mijn grootste angst om daadwerkelijk als gierig gezien te worden. Met zuinig zijn is niks mis, ik wil alleen niet dat het anderen benadeelt. Als je naar een restaurant gaat, een tafeltje bezet houdt, het personeel voor je laat lopen en vervolgens vraagt of ze jouw zelf meegebrachte maaltijd op willen warmen is dat de ander benadelen. Gewoon eten bij een restaurant en naderhand een doggybag meenemen, met alles tot aan de sausjes toe is prima. Zelf bakjes vullen met saus van de tafel gaat te ver en valt wat mij betreft onder stelen.

Wat je natuurlijk ook moet meerekenen is dat geld uitgeven soms weer meer geld oplevert of bespaart. Je koophuis goed onderhouden zorgt voor een betere prijs als je het weer wil verkopen. Goede kwaliteit kleding kopen zorgt dat je er langer plezier van hebt. Goede voeding helpt je om minder kans te hebben op hoge dokterskosten, al zijn niet alle kwalen te voorkomen met goed voor jezelf zorgen helaas. Dus soms is het slim te denken als een cheapskate, maar soms kost gratis toch echt heel veel meer geld.

Geniet jij ook zo van dit programma?

4 gedachten over “Dit heb ik geleerd van het tv programma Extreme Cheapskates”

  1. Heb je inmiddels al geprobeerd om koekjes te bakken in de auto? Het was er warm genoeg voor de afgelopen weken
    ?

  2. Ik vond dit echt altijd een heerlijk programma om naar te kijken (wordt het nog uitgezonden eigenlijk?). Wat ik echt fascinerend vond, was die man die ALLES in zijn huis had ingepakt in folie om het zo mooi mogelijk te houden. En dat hij sliep in een kast zodat de slaapkamer ook niet zou slijten. Zo erg… Zijn vrouw scheidde toen ook van hem.

  3. Oh ik vind dit ook een heerlijk programma om naar te kijken en me echt soms te verbazen! Ik kan me heel goed die vrouw, miljonair, herinneren die een vriend had die bij haar thuis kwam. Hij moest in een fles plassen, mocht niet langer dan zolang douchen etc etc. Je zag die man echt kijken!!Sommige dingen gaan me echt te ver hoor, maar he, in amerika kan ( bijna ) alles! Of die man die zijn trouwdag even “groots” wou vieren maar geen cent wilde uitgeven…hilarisch gewoon. Kom er maar op! Die koekjes vond ik ook bijzonder om te zien…ja waarom ook niet?

Reacties zijn gesloten.