Hoe is mijn eerste no-buy week gegaan?
Actualiteiten

Hoe is mijn eerste no-buy week gegaan?

Eerder deze maand schreef ik een artikel over een nieuwe manier van financieel detoxen; een week niks uitgeven. Wat ik op het moment van publiceren nog niet wist was dat ik de week erna meteen zelf mijn eerste week zou beginnen. Dat is ook precies wat de bedoeling is van de detox; je moet niet te lang van tevoren plannen maken om zo te voorkomen dat je extra gaat uitgeven. Benieuwd hoe het is gegaan? Hier lees je mijn verslag:

Zondagavond 5 januari

Met het nieuwe jaar ook nieuwe goede voornemens over het bijhouden van de administratie, dit jaar eens zien hoe lang ik het vol hou! Dankzij een aantal bestellingen voor mijn voorraad én voor de site zijn mijn uitgaven deze week flink boven de verwachtingen gestegen. Slik. Ik heb wel alles in huis voor 7 dagen, misschien moet ik maar gewoon direct besluiten om een no-buy week te houden.

Maandag 6 januari

Zul je net zien, doe ik een no-buy-week zijn er ineens goede 100% cashback acties. Uiteraard betaal je niks voor deze acties, maar ik vraag me toch af of het een beetje valsspelen is. Daarom vraag ik mijn Instagram volgers wat zij ervan vinden: Het grootste gedeelte van mijn volgers (75%) vindt dat het moet kunnen. Mooi, donderdag moet ik toch in een winkelcentrum zijn, dan kan ik die dingen meteen halen!

Woensdag 8 januari

Kak! Ik had er geen rekening mee gehouden dat ik deze week met de trein moet reizen. Het is maar een klein stukje, maar toch €5,90 retour. Even twijfel ik of ik niet met de auto moet gaan, maar ik moet naar Eindhoven centrum, dan ben je met benzine en parkeerkosten minstens evenveel kwijt. Maandag en dinsdag heb ik thuis gewerkt en dus 0 verleiding gehad, behalve van webshops maar die kan ik makkelijk weerstaan. Straks op het station kom ik langs allerlei verleidingen; donuts, koffie, kleding. Dat moet wel lukken hoor, ik neem drinken en wat lekkers mee en dan komt het helemaal goed.

Donderdag 9 januari

Vandaag moest ik naar een afspraak, ik ging met de auto en moest dus wel €0,50 parkeergeld betalen. Dat was voorzien, net als de koffiecapsules die ik kocht voor een artikel op de site. Ik wist toen ik zondagavond besloot deze challenge te doen dat deze aankoop al gepland was omdat ik nu eenmaal niet vaak bij Jumbo en Hema in de buurt kom. Gezien ik dit betaal van het geld dat ik verdient heb met mijn site vind ik het eigenlijk niet echt tellen, maar goed het was in totaal €6,85. Ook haal ik de cashback acties van deze week, het is €7,34 maar dat krijg ik allemaal terug! Ik word wel bijna verleid om wat dingen mee te nemen uit de ‘kerst restanten’-bak bij Jumbo. Een Tony’s reep voor €0,50? Maar ik ben sterk en weersta de verleiding. Ik ben erg trots.

Vrijdag 10 januari

Normaal zou ik nu bekijken of er nog wat gehaald moet worden voor het weekend. Een chipje, een lekker drankje, lekker ontbijt en gewone boodschappen. Soms hoeft er niks gehaald te worden, maar soms ga ik dan voor een paar dingen even naar de winkel. Er blijft dan vaak veel meer hangen dan gepland. Ik ben dus blij dat het nu niet nodig is, ik heb ook besloten om de laatste koffiesoorten voor het artikel pas op maandag te gaan halen.

Zaterdag 11 januari

Een dagje meubelboulevard met bezoekjes aan Ikea en Kwantum kan haast niet goed gaan zou je toch denken? Maar niets is minder waar en ik heb he-le-maal niks uitgegeven. Grootste reden was ook vooral omdat het kneiter druk was en ik geen zin had om uren in de rij te staan. Wij wonen 10 minuten van Ikea (en de rest van de woonboulevard) vandaan dus als ik iets nodig heb is het zo gehaald.

Zondag 12 januari

Het is gelukt, de week is over! Ook deze laatste dag heb ik niks meer uitgegeven. Ik heb het zelfs uiteindelijk nog tot de maandag kunnen rekken. Ik heb dus in totaal 8 dagen niks uitgegeven!

Wat is de schade aan het einde van de week?

Uiteindelijk had ik het geld van de cashbacks al binnen 24 uur terug, alleen de €0,20 statiegeld nog niet. De overige kosten waren €6,40 aan onvermijdelijke uitgaven. De kosten van de koffiecups laat ik even voor wat ze zijn. Een volgende keer zal ik het dus hetzelfde aanpakken. Ik denk dat er weinig uitgaven zijn die echt noodzakelijk/ onvermijdbaar zijn, maar als die nodig zijn moeten ze gewoon gedaan worden.

Hoe is het mij bevallen?

Ik ben erg tevreden over hoe het is gegaan, heb mezelf weerhouden van onnodige uitgaven. Ik heb mezelf niet weggehouden van (web)winkels en kon prima weglopen of klikken zonder dat ik iets kocht. Toch is me zeker wel opgevallen hoe makkelijk het is om toe te geven aan bepaalde kleine verleidingen. Die Tony’s reep, bijvoorbeeld, het was dan wel een klein bedrag, maar veel kleine bedragen samen maken een groot bedrag. De realisatie dat er een groot verschil is tussen iets willen en iets nodig hebben is voor mij erg belangrijk. Het maakt mij weer extra bewust van dat ik veel meer kan met mijn geld als ik maar de juiste keuzes maak.

Dit soort weken wil ik toch echt vaker in gaan plannen, als ik mezelf deze regels niet had opgelegd was er waarschijnlijk op vrijdag wel 20 of 30 euro uitgegeven. Ook had ik wellicht op andere dagen nog aankopen gedaan. Hoe zuinig ik ook ben, het kan nog wel een beetje zuiniger. Ik wil daarom gaan proberen om écht maar 1 keer per week boodschappen te gaan doen, benieuwd of dat ook daadwerkelijk gaat lukken!

Heb jij al een no-buy week gehad? Hoe is dit gegaan?

9 gedachten over “Hoe is mijn eerste no-buy week gegaan?”

  1. Wat knap van je! Ik was bij die Tony zeker gezwicht en had er gelijk minimaal 10 gekocht voor in de voorraadkast haha.

  2. Goed gedaan. Ik eet wel eens een week uit de voorraadkast en uit de vriezer maar haal dan altijd nog wel kleine dingen. Ik ga het ook eens volledig proberen. Waar vind je die 100% cashback acties?

  3. Ik doe niet mee met de no buy week, maar heb een bespaarjaar op kleding. Maar ik probeer wel zo min mogelijk uit te geven en dat lukt helaas niet altijd. Vandaag heb ik een impulsaankoop gedaan bij Lidl: een zak paaseitjes! Wat een ei ben ik toch, heb nog kerstkransjes én kikkers en muizen thuis, gekocht na Sinterklaas en na Kerstmis. Meestal wacht ik tot een paar weken voor Pasen voor ik eitjes koop, nu lagen ze ineens in mijn mandje! 😉

  4. Niet zomaar een ei, een paasei! Grapje, natuurlijk! Ag soms kun je de verleiding gewoon niet weerstaan en dan moet je dat gewoon ownen en genieten. Een paasei smaakt echt heel anders dan een kerstkrans hoor!

  5. Hahahaha Gerda, inderdaad een paasei met praline smaakt heel anders dan een kerstkransje met musket en sinaasappelfondantvulling!! Dus toch een goede keus geweest 😉

  6. Het enige wat ik echt graag nog tussendoor haal zijn broodjes. Als ik op zondag brood koop, is dat het weekend erna niet lekker meer. En ja, ik kan het invriezen, maar daar worden ze ook niet beter van. Dus ik probeer altijd 2x per week boodschappen te doen, voor dingen die ik vers gewoon echt lekkerder vind.

  7. Daar zijn tijdens een no buy week ook oplossingen voor, zoals afbakbroodjes (wel weer wat duurder) of natuurlijk zélf brood bakken! Het gaat om creativiteit en uit de standaard stappen om zo in te zien wat je zonder nadenken uitgeeft. En zeg eens eerlijk; zijn dit echt je enige uitgaven in een week?

Reacties zijn gesloten.