duurzaamheid

Duurzame producten die je onnodig (veel) geld kosten

We leven in een vervuilende maatschappij. Overal zit plastic om. Heel veel producten zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Toch gaat dat steeds meer mensen tegen staan. Daarom gaan ze op zoek naar (makkelijke) vervangingen voor deze producten. Je kunt dan kiezen voor een mooi product of een praktisch product, dat is bij bijvoorbeeld een waterfles of lunchtrommel helemaal een eigen keus. Sommige producten worden ook wel gepresenteerd als een super goede vervanging, terwijl dat eigenlijk helemaal nergens voor nodig is. Of zelfs een beetje greenwashing te noemen.

Herbruikbare wattenschijfjes

Het wonder van wattenschijfjes zit ‘m niet in z’n ronde vorm. Je kunt dus eigenlijk net zo goed een washandje gebruiken. Vind ik trouwens zelf ook wel veel fijner want daarmee heb je tenminste oppervlak. Sommige herbruikbare wattenschijfjes hebben wel meerdere lagen. Daardoor wordt juist weer meer reinigingsproduct opgenomen, waardoor je dat product juist weer verspilt. Wil je liever een zachtere stof dan badstof voor je gezicht? Kijk dan eens bij de babyafdeling naar hydrofiele washandjes. Natuurlijk zijn washandjes stukken minder instagrammable, ze zijn ook stukken goedkoper. En waarschijnlijk heb je er zelfs al wel een hoop in huis.

Herbruikbare diepvrieszakjes

Oké, in alle eerlijkheid; ik heb hier naar gekeken. Het viel me alleen enorm tegen; de prijzen van die siliconen zakken is echt belachelijk! Soms wel €15,00 tot €20,00 per zakje. Weet je hoeveel simpele diepvriesbakjes (plastic of glas) je daarvoor kunt kopen? Ja zakjes zijn erg handig in de diepvries, met mijn diepvries gebruik zou ik er wel 10 of meer nodig hebben. Katching! Dat duurt heel lang voor ik dat heb terugverdient. Geef mij maar gewoon Prutta bakjes van Ikea. Daarmee kan ik mijn vriezer tot de nok toe vullen. Ziet er lekker georganiseerd uit en met een stickertje erop weet ik precies wat ik er in heb zitten.

RVS rietjes

Voor de meeste mensen is uit een rietje drinken geen ‘must’. Dus zou je ze eigenlijk prima helemaal uit je leven kunnen bannen. Beter voor de schildpadden, beter voor je portemonnee en vast ook beter voor je tanden. Want het kan toch nooit goed zijn voor je tanden om steeds tegen zo’n metalen ding te botsen? Ik kan me wel voorstellen dat voor sommige mensen met een rietje drinken de enige optie is. Dan begrijp ik helemaal waarom je een herbruikbare gebruikt. Dan heb ik een extra tip want de SqueakyCleanStraw™ van Hip kun je open vouwen om hem schoon te maken. Daardoor is deze beter bestand tegen schimmels en andere vuiligheid die nogal eens in een rietje op wil hopen. Met €8,99 voor twee rietjes wel aan de duurdere kant. Dat verdien je alleen zo weer terug omdat je nooit meer andere rietjes hoeft te kopen.

Groenten en fruit zakjes

Ze zijn misschien niet zo duur, de vraag is toch: zijn ze nou echt nodig? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb ik mijn leven al zoveel canvas tasjes verzameld dat ik die makkelijk kan gebruiken om mijn (losse) fruit in te doen. En eerlijk gezegd doe ik groenten en fruit waarvan ik er niet meer dan 1 hoef te hebben sowieso niet in een zakje. Die canvas tasjes kun je makkelijk eens in de zoveel tijd met je handdoeken mee wassen op een hoge temperatuur, dan blijft het hygiënisch. Trouwens ook prima voor brood en zo, want zo’n duurzame broodzak is eigenlijk niet meer dan een canvastas. Gebruik het hengsel van de tas om hem dicht te knopen als een soort vuilniszak en er valt niks meer uit.

Ecologisch toiletpapier bij de super

Dit heb ik niet helemaal zelf verzonnen, want gelukkig hebben we de Keuringsdienst van Waarde om sommige dingen uit te zoeken. Zij kwamen er dus achter dat het eigenlijk niet uitmaakt welk wc papier je kiest. Alle wc papier wordt gemaakt van gerecycled oud papier. Kies dan liever voor wc papier van bijvoorbeeld The Goodroll. Zij verpakken hun rollen ook niet in plastic. Het ecologische toiletpapier bij de super is daarentegen eigenlijk gewoon dikke bull shit (ja, ik zal in thema blijven) om jou meer te laten betalen.

Natuurlijk gaat duurzamer worden met stapjes. En iedereen maakt zijn eigen stapjes op het moment dat diegene er klaar voor is. Ik vind het belangrijk dat daar respect voor is en begrip. Soms is het moeilijk om afstand te nemen van een bepaald product of een gewoonte. Elke bijdrage is er echter eentje en een stapje dichterbij een duurzame wereld.

Dit artikel bevat affiliate links.

6 gedachten over “Duurzame producten die je onnodig (veel) geld kosten”

  1. Ik ben het zeker met je eens dat goed is om eerst eens te kijken of je zo’n product echt zou gebruiken en of je niet al iets anders hebt als alternatief. Wel kan dat verschillen per persoon. Zo vind ik wasbare wattenschijfjes wel echt fijn – gebruik ze al 3 jaar – vanwege de combinatie ‘klein, dun en zacht”. Terwijl ik andere dingen weer onnodig vind.

  2. Leuk artikel! En inderdaad, sommige dingen zijn eigenlijk zo simpel als je er bij stil staat.

  3. hoi , heel interessant artikel, djw. Hier gebruik ik ook washandjes i.p.v. wattenschijfjes. Al eens aan gedacht om je reinigingsmelk te vervangen door gewoon melk te gebruiken? Dit is een product dat ook ieder in huis heeft. Kan daar veel info op het net over vinden. grtjs 🙂

  4. Ik kocht mijn 4 rvs rietjes bij de wibra, met een speciaal schoonmaakborsteltje. samen twee euro.

  5. Bij Lidl verkopen ze kleine wasbare netjes om je groente en fruit in te verzamelen en af te rekenen. Ze wegen bijna niets. Zo kun je het plastic zakje achterwege laten 😉
    Je moet ze dan alleen niet vergeten mee van huis te nemen (zoals ik vaak)

  6. Voor de diepvries gebruik ik plastic bakjes van de satesaus.

Reacties zijn gesloten.