DIY's uitproberen

Zelf pindakaas maken – is dat makkelijk, lekker en vooral voordelig?

Is pindakaas zoet beleg of hartig beleg? En valt het eigenlijk onder gezond of ongezond? Volgens de meeste experts ligt dat vooral aan de keus in pindakaas. Versies met toegevoegde suiker, vet en/of zout worden over het algemeen als ongezond bestempeld. Pure versies daarentegen worden wel degelijk als gezond gezien. Wat is er nu puurder dan een zelfgemaakte pot pindakaas? Daarom besloot ik voor deze serie, waar ik echt al te lang niets meer voor heb geplaatst, eens te proberen of dat zelf pindakaas maken lekker is, moeilijk en natuurlijk of het een beetje budgetproof is.

Ingrediënten

Om zelf pindakaas te maken heb je maar 2 ingrediënten nodig: pinda’s en kaas. Haha, sorry dat grapje moest even gemaakt worden. Nee, de 2 benodigde ingrediënten zijn ongezouten pinda’s en olie. Zonnebloemolie is hier perfect voor, maar ook arachide olie is een optie. Het gaat er vooral om dat de smaak neutraal is, olijfolie bijvoorbeeld heeft een te herkenbare smaak die pindakaas niet lekkerder zou maken.

Apparatuur

Voor het fijnmalen van de pinda’s gebruik ik de koffiebonenmaler op mijn blender. Als koffiebonen er fijn van worden gebeurd dat ook met pinda’s. Helaas zorgt dit er wel voor dat ik maar steeds kleine porties tegelijk kan malen. Ik doe het per handje en als ik genoeg pindapoeder heb voeg ik er een druppel olie aan toe. Steeds mixen en eventueel nog een paar keer een druppel olie toevoegen tot de pindakaas een smeerbare emulsie is. Natuurlijk kun je naar smaak zout en/of suiker toevoegen. Ik vond dat echter niet nodig en deze pure pindakaas de allerlekkerste die ik ooit geproefd heb.

Tijd en prijs

De pindakaas is klaar in minuten, de meeste tijd was ik kwijt aan het pakken van alle ingrediënten. Het is ook echt fool proof en kan haast niet mislukken. Het is alleen wel jammer dat zelfgemaakte pindakaas eigenlijk even duur is als een pot (budget) pindakaas uit de winkel. Terwijl je eigenlijk dezelfde ingrediënten hebt, want meestal is de goedkoopste pindakaas ook degene zonder suiker en andere ‘gekke’ ingrediënten. Dat de puurste supermarkt pindakaas goedkoper is en juist de gezoete versies in veel gevallen duurder zijn is in mijn ogen dan wel weer positief. Het is dus vooral een voorkeur in smaak of als je zeker wil weten wat de ingrediënten zijn. Naast pinda’s zijn ook andere noten, bijvoorbeeld amandelen of cashewnoten, te gebruiken om op deze manier pasta’s van te maken. Geroosterde sesamzaadjes met olie maken samen tahin, deze mag wel iets vloeibaarder zijn dan pindakaas en daarvoor mag je in verhouding dus iets meer olie gebruiken.

Houdbaarheid

Let er goed op dat zelfgemaakte pindakaas natuurlijk niet zo lang houdbaar is als degene die je in de winkel koopt. Zorg dat je een goed afsluitbare pot gebruikt om het in te bewaren en dat deze goed schoon is gemaakt. Dan is je pindakaas ongeveer een maand houdbaar. Maar het is natuurlijk de vraag of hij wel zo lang blijft staan, want vers is hij het allerlekkerst!

Het is dus misschien niet heel voordelig. Ik vond het heel leuk om te ontdekken wat pindakaas nu eigenlijk is. Daarom vind ik het wel echt een aanrader, zeker als je eens een goede deal kunt vinden op ongezouten pinda’s.

Wist jij dat pindakaas zo simpel zelf te maken is?

9 gedachten over “Zelf pindakaas maken – is dat makkelijk, lekker en vooral voordelig?”

 1. Ja, ik wist dat. Notenpasta is ook zo te maken, ik koop dan ongebrande noten en rooster ze in de oven. Die is goedkoper dan de notenpasta’s uit d winkel, en lekkerder. Hazelnootpasta is goedkoop als je zelf hazelnoten raapt!
  Ik maak het regelmatig, als cadeautje voor een verjaardag.

 2. Voor andere notenpasta’s zou ik het wel overwegen, maar verder koop ik gewoon de 100% pindakaas. Wel leuk om een keer te proberen, ik houd wel van een experiment. Heb je wel eens zelf mosterd gemaakt? Ook heel makkelijk en leuk om te proberen.

 3. Van deze 2 zinnen begrijp ik niets:

  “Het is alleen jammer dat pindakaas, zo puur als deze, eigenlijk niet echt duurder is dan zelfgemaakte versie. Juist de gezoete versies zijn in veel gevallen duurder. ”

  Ik neem aan dat zelfgemaakte pindakaas juist duurder is en de gezoete versies goedkoper, immers suiker is een veel goedkoper ingrediënt.

 4. Ja, dat zou je denken! Je zult wel goed op de ingrediëntenlijst moeten kijken, maar over het algemeen zitten de duurdere (denk A-merk) pindakazen vol suikers en de budgetvarianten niet! Ik bedoelde ook eigenlijk te zeggen dat het jammer is dat je niet meer kan besparen door het zelf te maken, haha. Want dat de goedkoopste versies sowieso gezonder zijn is natuurlijk wel heel fijn!

 5. De budgetpindakaas die je vasthoudt op de foto bevat 15% olie, en niet de gezondste dwz palm en zonnebloem en zout. De 100% van dezelfde grootgrutter bevat alleen pinda’s dus een stuk milieuvriendelijker en beter voor jezelf. Overigens hoef je als je zelf pindakaas maakt ook geen olie toe te voegen. Als je lang genoeg doordraait komt er vanzelf olie= arachideolie vrij. Je kunt er daarna eventueel nog gehakte pindastukjes aan toevoegen voor een crunchy effect. Maar qua prijs zal het zeker niet goedkoper zijn als die uit de winkel. Maar leuk om te doen is het natuurlijk wel. En je kunt er nog smaakjes aan toevoegen zoals bv chocola, gember etc. Ik maak vaak voor mijn man een gekruide pindakaas met indische kruiden, gemalen gedroogde bamigroenten en ui etc. Wel allemaal droog ivm de houdbaarheid. Ik ben bang dat als je verse spullen gebruikt de pindakaas snel zal gaan schimmelen.

 6. Zelfgemaakte is heerlijk inderdaad maar zoals ook Leon al zegt, je hoeft geen olie toe te voegen, die komt vanzelf vrij als je lang genoeg maalt.

 7. Ik vind het makkelijkste, goedkoopste en duurzaamste product om zelf te maken toiletparfum. Je koopt een leeg spuitbusje of hergebruikt een leeg spuitbusje en doet er water en druppels essentiële olie in. Je kunt er nog een scheutje vodka aan toevoegen om het beter te bewaren. Goed schudden & het is klaar.

  Verleden jaar, in de zomer, kocht ik biologische essentiële olie van citroen en teatree en dit jaar is de essentiële olie nog steeds niet op. Ik zou wel opletten met goedkope, synthetische olie.

Reacties zijn gesloten.