Shoppen

Een jaar lang geen nieuwe kleding kopen

Voor 2020 had ik als voornemen om meer geld uit te gaan geven aan kleding. Dit had verschillende redenen, maar duurzaamheid was daar zeker een belangrijk onderdeel van. Ik ben mij dus best wel gaan oriënteren op de duurzame kledingmarkt, maar kwam bedrogen uit. Veel (leuke) bedrijven bleken toch minder duurzaam of ethisch dan ze zich voordoen en ook de kwaliteit en verkrijgbaarheid was niet altijd om over naar huis te schrijven. Weg duurzaamheid. Wel kocht ik in het afgelopen jaar een aantal super leuke tweedehands items. Zelfs de winterjas van mijn dromen, die ik in geen enkele winkel kon vinden, vond ik bij de kringloop. Dat zette mij aan het denken. Door tweedehands te kopen ben ik duurzamer bezig en bespaar ik mezelf heel veel geld. Deze twee vliegen wil ik best in 1 klap slaan!

Dol op tweedehands

Ik ben echt gek op tweedehands. Als ik iets specifieks wil kopen kijk ik 9 van de 10 keer eerst op Marktplaats en daarna pas in de winkel. Bij kleding lag dat tot nu toe nog een beetje anders. Ik koop niet veel kleding, maar als ik iets zou willen dan surf ik toch als eerste langs de verschillende webshops. Meestal koop ik dan niet wat ik wil hebben, maar dat is ten tweede. Wel kijk ik bij de kringloop graag bij de kleding en ik heb er ook echt al wel wat pareltjes gevonden, maar het kan beter. Daarom heb ik besloten dat ik in 2021 geen nieuwe kleding te kopen, maar alleen tweedehands.

Niet per se voordeliger

Door alleen tweedehands kleding te kopen denk ik niet dat ik per se goedkoper uit ga zijn, mijn mooiste tweedehands jurk kostte me toch €40,00. Dat was wel bij een vintage winkel in Amsterdam en niet bij de lokale kringloop, maar toch. Tweedehands hoeft niet goedkoop te zijn. Ook niet afgedragen en aftands trouwens, toch een beetje het imago dat kringloopkleding heeft ten opzichte van vintage kleding. Ik vind het heel jammer dat ik nu nog langer niet naar de kringloop kan, want heb echt zin om dingen te gaan scoren!

Niet alles tweedehands

Er zijn een aantal uitzonderingen die ik maak en items die ik niet per se tweedehands hoef te kopen. Ondergoed en sokken, bijvoorbeeld. Dat vind ik gewoon niet hygiënisch en dus kopen we dat lekker nieuw als het nodig is. Ook leggings en t-shirts hoeven niet tweedehands, die zijn vaak aan slijtage onderhevig en moeilijker te vinden in kringloop. Als laatste koop ik ook geen schoenen bij de kringloop, of tenminste ik hoef ze er niet te kopen. Als ik perfecte, haast ongedragen pareltjes tegenkom gaan ze natuurlijk mee. Maar gedragen schoenen zou ik nooit kopen. Niet voor mezelf, maar ook niet voor mijn kinderen. Goede schoenen en vooral een goed voetbed is super belangrijk voor je hele lichaam en als een schoen eenmaal naar iemand anders’ voeten staat dan veranderd dat niet meer. Iets om mee te nemen, maar het blijft altijd je eigen keus natuurlijk.

Andere items dan kleding

Ook voor andere items wil ik zoveel mogelijk proberen om tweedehands te shoppen. Bloempotten, wandplankjes, grotere meubels. Eigenlijk hoop ik het allemaal tweedehands te kunnen vinden en dit jaar eindelijk mijn kantoor helemaal af te maken want daar zit nog wel wat werk in. Het is een grote ruimte en om dat toch een beetje gezellig en praktisch in te richten is zo makkelijk nog niet. Grootste zoektocht is op dit moment nog naar 2 of 3 gouden Svenshult plankjes van Ikea. Ik heb er al 2 en wil er dus nog een paar bij om de muur helemaal af te maken. Een optie buiten tweedehands kopen is natuurlijk ook nog altijd: zelf maken. Zeker met kleding moet dat geen probleem zijn. Ik ben zelf vrij behendig met een naaimachine en mijn kast puilt nog uit van de mooie stoffen die ik zou kunnen gebruiken om mooie jurken van te maken. Vooral voor de zomer zou dat een goede uitkomst zijn, want zomerjurken zijn volgens mij wat meer schaars in de kringlopen dan winterkleding.

Ik ben benieuwd hoe me dit gaat bevallen, ik moet heel eerlijk zeggen dat ik mezelf al best een paar keer heb betrapt op sale snuffelen. Gelukkig bedacht ik me steeds op tijd en heb ik nog niks gekocht.