Besparen

Een (week)budget hoe vul je dat in?

Ik hoor wel eens van mensen die willen besparen dat ze vanaf dat moment nog maar bedrag x hebben en het daar een week of maand mee moeten doen. Voor alles. Dat klinkt heel verstandig en als je van plan bent een No Spend Maand te doen is het dat wellicht ook. Maar als je ‘gewoon’ wil beginnen met besparen is één budget voor alles nogal onoverzichtelijk en daardoor is de kans dat je het daadwerkelijk vol zal houden nihil. ik wil nog wel even zeggen dat ik deze tips heb geschreven met mensen die vrijwillig gaan besparen in het achterhoofd.

Kies een bedrag dat past

Jezelf een budget geven doe je liever niet zomaar met een natte vinger. Het kan natuurlijk zo zijn dat je ineens echt nog maar € 50,00 vrij besteedbaar inkomen per week hebt, dan moet je wel. Maar als je vrijwillig gaat besparen, dan moet je goed bekijken wat je graag wil bereiken en hoe. Je kan je uitgaven wel willen halveren, maar dat meteen doen is dan erg moeilijk. Ga uit van wat je eerst uitgaf en ga een kleine tien procent lager zitten. Als het lukt om de aanpassingen bij dit budget vol te houden kun je vervolgens nog eens tien procent zakken, net zo lang tot je het budget hebt behaald dat je voor ogen had. Kleine behapbare stappen en geen grote sprongen.

Verdeel je budget in potjes

Al je (variabele) uitgaven op één hoop gooien zorgt ervoor dat je geen overzicht meer hebt over je geld. Je hebt misschien genoeg gebudgetteerd om nieuwe schoenen en boodschappen te kopen en ook nog een avondje naar de bioscoop te gaan. Maar doordat het allemaal op een hoop zit zie je niet dat je boodschappen net wat duurder waren dan verwacht en dat er daarom eigenlijk geen budget meer is voor popcorn bij de bioscoop. Dit los je op door een budget te maken voor kleding, boodschappen en uitjes.

Schrap je uitgaven niet zomaar

Minder uitgeven kan op verschillende manieren, uitgaven schrappen is er daar een van. Maar zorg wel dat je goed overweegt waarom je deze uitgaven deed en of je het echt kan missen of vervangen. Switchen van een A-merk naar een huismerk. Of zelf je lunch maken is veel makkelijker dan zeggen dat je van jezelf niet meer naar het terras mag. Maak daarvoor dus afwegingen en beslissingen. Er is eigenlijk geen goede of slechte keus. Net als dat er geen goed of fout budget is,  zijn er ook geen dingen die je wel of niet moet kopen. Het gaat vooral om de waarde die uitgaven voor jou hebben en of de kosten daarmee een beetje in balans zijn.

Schrijf je uitgaven op

Een huishoudboekje is natuurlijk hartstikke ouderwets, maar ook heel behulpzaam in het leren waar je geld naar toe gaat. Als je dit allemaal bij houdt zie je misschien ook waar jouw valkuilen zitten. Dat zal namelijk echt voor iedereen anders zijn. De ene persoon kan een Iced Brown Sugar Oat Milk Shaken Espresso bij Starbucks niet weerstaan, terwijl voor de ander juist de valkuil in het knutselschap van Action ligt. Van de andere kant leer je waar wel de waardevolle uitgaven liggen voor jou, wat zijn de belangrijke dingen. Nou heb ik toevallig een collega die heel mooie budget printables heeft gemaakt die zij verkoopt in haar webshop. Ja kijk daar kan ik niet tegenop dus als je een praktische budgetprintable wil ga zeker even kijken bij Iris van OneBrokeGirl! (Die trouwens ook credits krijgt voor de foto bij dit artikel. Dit was februari 2022 in de Duitse drogist Rossmann, vandaar ook het heftige mondkapje.)

En hoe doe ik dat dan?

Over mijn weekbudget praat ik regelmatig, dit is gemiddeld € 40,00 per week, maar dat zou technisch gezien kunnen betekenen dat ik de ene week € 80,00 uit zou geven en de andere week niks. Nou gaat het natuurlijk niet helemaal zo, maar ik hoef niet per week binnen het budget te blijven als ik op jaarbasis maar uit kom. Ook al mijn andere budgetten zijn op jaarbasis, zo heb ik bijvoorbeeld ook een budget voor hobby, voor uitjes en voor thuisbezorgd. Mijn kleding-/ kringloopbudget bestaat uit het geld dat ik heb verdiend met het verkopen van oude spullen uit mijn eigen huis. Op die manier probeer ik het een beetje te beperken wat ik koop en vooral wat ik in huis haal.

Een budget is altijd verstandig, niet alleen als je wil besparen maar ook als je eigenlijk best tevreden bent met wat je uitgeeft. Door alles na te kijken kun je namelijk wel voorkomen dat je uitgaven hebt die onnodig zijn. Denk aan een abonnement van een streamingsdienst die je nooit kijkt of dubbele verzekeringen. Maar als er wel echt dingen zijn waarop je wil of moet besparen is een budget juist verstandig. De ‘waarom’ is niet belangrijk, de ‘hoe’ des te meer en ik hoop dat ik je weer een stukje op weg heb geholpen.