financieel onafhankelijk vrijheid
Bespaartips

Is financiële vrijheid iets voor jou?

Gierige Gerda is er voor iedereen die wil besparen. Sommigen moeten besparen omdat er gewoon echt geen geld is. Anderen willen besparen omdat ze teveel onnodige uitgaven doen. En weer anderen beginnen met besparen omdat zij als doel hebben om financieel onafhankelijk te worden. Een heel mooi doel maar wat houdt het in de basis nu eigenlijk in en is het iets voor jou?

Normaal komt er op vrijdag natuurlijk een recept online, maar ik heb mijn recept voor deze week flink verpest. Daarom heb ik deze voor 1 keer verplaatst naar zondag en ga ik het vandaag dus hebben over een financiële vrijheid.

Je droombaan creëren

Laten we eerlijk zijn dat de meesten van ons werken omdat er brood op de plank moet komen. Je kunt geluk hebben en een leuke baan hebben. Maar het aantal mensen dat écht dagelijks hun droombaan uitvoert is natuurlijk maar klein. Hier gaat financiële vrijheidheid je in kunnen helpen. Hoe jonger je nu bent, hoe groter de kans is dat je nog tot ver in de 70 moet doorwerken. Heb je dan zin om al die tijd, het werk te doen wat je nu doet? Dat is misschien wel meer dan 50 jaar! Zit je dan elke dag op kantoor, terwijl je misschien liever een bloemenstalletje zou hebben in de stad. Maar met dat bloemenstalletje kan je waarschijnlijk geen hypotheek aan of je (toekomstige) kinderen laten studeren. Daarnaast heb je met je studie misschien ook wel een flinke schuld opgebouwd die moet worden afgelost. Meeste mensen zullen de droom dus aan de kant zetten. Terwijl je door de stappen naar financiële vrijheid te zetten misschien al wel op je vijftigste zou kunnen stoppen met werken, om zo je droom van het bloemenstalletje te verwezenlijken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om nog door te werken en bijvoorbeeld op je 60ste helemaal te stoppen met werken. Een plan naar financiële vrijheidheid is  

Financiële vrijheid op korte termijn

Los van dit soort dromen is het ook fijn om op kortere termijn financieel onafhankelijk te zijn. Als je je baan kwijtraakt is het fijn om voor een maand of 6 aan buffer te hebben voor de vaste lasten. Doordat je al een besparende levensstijl hebt zul je minder uitgeven en hoef je waarschijnlijk je levensstandaard niet op te geven. Ook heb je alle tijd om een nieuwe (passende) baan te zoeken en hoeft niet te kiezen voor een baan die niet bij je past. Zolang je deze 6 maanden buffer niet nodig hebt blijf je daarna natuurlijk opbouwen. Deze 6 maanden zal langzaamaan een jaar worden en het aantal jaren dat je financieel onafhankelijk kan leven zal ook groeien. Een belangrijk onderdeel van financiële vrijheid is het verminderen van je vaste lasten, bijvoorbeeld door het aflossen van je hypotheek en andere schulden.

Iedereen financieel onafhankelijk

Een geluid dat ik veel hoor vanuit de financiële vrijheid community is wel dat het een methode is die voor iedereen werkt. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Voor veel mensen zal deze methode, met een beetje schuiven en keuzes maken inderdaad werken. Toch geloof ik ook dat er genoeg mensen zijn die de ruimte niet meer hebben om te schuiven en alle keuzes al hebben gemaakt om te besparen, maar nog elke maand te kort komen. Ik vind het belangrijk dat hier wel even bij stil wordt gestaan. Als je het salaris van Matthijs van Nieuwkerk hebt en je gaat leven als een bijstands moeder is financieel onafhankelijk worden ook stukken makkelijker dan als je een stratenmaker of verpleegkundige bent die gewoon comfortabel wil leven.

Voor mij is financiële vrijheid nog niet echt een doel. Ik wil eerst een huis kopen en überhaupt financieel stabiel zijn voor ik zo’n stap zet. Buffers en spaargeld hebben vind ik uiteraard wel super belangrijk, net als financiële gezondheid. Maar hoewel dat dingen zijn die overlappen met de stappen die je moet maken voor financiële vrijheid, wil ik me daar als eerste op richten. Daarna zie ik wel weer verder.

Is financiële vrijheid iets voor jou?

2 gedachten over “Is financiële vrijheid iets voor jou?”

  1. Lijkt me geweldig. Nu overleven en later van klein pensioen hopelijk samen genieten. Voor ons te laat, maar weet nu wel wat je niet moet doen. Iedereen succes.

  2. Ik volg al een tijdje een paar andere blogs die met dit onderwerp te maken hebben. Sommige mensen gaan wel erg ver om hun bespaardoel te halen, maar je moet natuurlijk zover gaan als je je zelf prettig bij voelt.
    Ik zou het heerlijk vinden om (meer) financiele vrijheid te hebben. Meer tijd voor hobbies, vrienden en familie en gewoon… rust en minder stress!

Reacties zijn gesloten.