dumplings
Recept Tot €2 Vega

Recept: Dumplings

In groep 6 kwam er een nieuw meisje bij mij in de klas en we werden al heel vlug vriendinnen. Ik was een meisje dat niet graag bij anderen ging spelen na school, liever nodigde ik ze bij mij thuis uit. Daar was het leukste speelgoed, daar had ik geen last van ‘rare’ regels en ik ben zoveel jaar later nog steeds iemand die haar eigen stekkie het meest waardeert. Anyway, bij dit meisje was het anders, als ik bij dit meisje ging spelen kreeg ik namelijk de allerlekkerste hapjes voorgeschoteld. ‘Oortjes’ noemde ik ze altijd, omdat ik de Chinese naam ervoor echt niet kon uitspreken en ze leken nogal op oren, vond ik toen. Ze waren altijd gevuld met groenten en vlees, misschien zelfs wel vis, maar wat er precies in zat weet ik niet.

Nog voor mijn verdere culinaire ontwikkeling en het internet tijdperk groeiden mijn vriendinnetje en ik uit elkaar, maar mijn hunkering naar ‘oortjes’ bleef. Pinterest bood uitkomst en ik besloot het eens uit te proberen. Ik ging voor een vegetarische versie en het was een enorm succes! Het mooiste was dat ik er gewoon groenten voor kon gebruiken die ik over had. Maar sowieso is het een heel goedkoop recept. Daarom leek het me erg geschikt voor de wereldreis in recepten!

BIJGERECHT – 60 MINUTEN – 18 STUKS

Ingrediënten deeg:

 • 20 ml water €0,00
 • 200 gram bloem €0,08

Ingrediënten vulling:

 • 1 wortel €0,05
 • 100 gram champignons €0,35
 • 1/3 prei €0,18
 • 1/4 ui €0,10
 • 2 teentjes knoflook €0,06
 • 1 el sojasaus €0,05
 • 1 tl gemberpoeder €0,05

Ingrediënten saus:

 • 50 ml sojasaus €0,20
 • 1 el limoensap €0,08
 • 1 tl gemberpoeder €0,05
 • 25 gram sesamzaadjes €0,19

Kosten van dit recept: €1,44 in totaal of €0,08 per dumpling.

Stap 1 – Meng met een vork, beetje voor beetje het water met de bloem. Het kan zijn dat de door mij aangegeven hoeveelheid water teveel is of te weinig, pas het dan een beetje aan.

Stap 2 – Als het een mooi geheel is dat niet meer plakt en kneed het dan voor 4 tot 5 minuten met je handen. Als het een glad deeg is verdeel je het in 18 balletjes. Deze leg je in een kom afgedekt met een schone en vochtige theedoek.

Stap 3 – Maak alle groenten schoon en stop ze samen met de andere ingrediënten voor de vulling in een keukenmachine om er een soort ‘gehakt’ van te maken. Heb je geen keukenmachine dan zul je alle ingrediënten met de hand fijn moeten snijden en in een kom moeten mengen. Dat is niet erg maar kost wel meer tijd.

Stap 4 – Om de dumplings te vormen maak je van één van de balletjes een cirkel van ongeveer 8 cm. In het midden van de cirkel schep je wat vulling, maak de randen van de cirkel nat en vouw hem dicht. Je kunt hiervoor op Youtube ook sierlijke manieren vinden of zoals ik een speciale mal gebruiken.

Stap 5 – Kook de dumplings in een flinke pan water voor 3/4 minuten. Als de dumplings helemaal boven komen drijven zijn ze goed.

Stap 6 – Het is het lekkerste om de dumplings in een sausje te dippen, deze maak je simpelweg door de ingrediënten die hiervoor genoemd zijn met elkaar te mengen.

Disclaimer: Prijzen zijn gebaseerd op de goedkoopste producten op het moment van schrijven, aanbiedingen uitgesloten. Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.
De link naar het product in dit artikel is een affiliate link, klik hier voor meer informatie over affiliate links.
Dim Sum Dumplings

 

 

2 gedachten over “Recept: Dumplings”

Reacties zijn gesloten.