Sparen in 2020
sparen

Geld sparen in 2020

Toen ik in 2018 begon met YouTube ging een van mijn eerste video’s over sparen. Vorig jaar maakte ik geen video’s meer, maar ik schreef wel een blogpost over sparen. Een kleine traditie dus om elk jaar te beginnen met een artikel over sparen.  Ik sla dat dit jaar natuurlijk niet over.

In 2018 en 2019 vertelde ik vooral over de kleine beetjes die je kunt sparen, in 2020 vind ik het tijd worden om groter te gaan denken. Sparen voor een buffer, een droom of later. Dat kun je natuurlijk combineren met de spaartips van voorgaande jaren, maar ik ga nu wel voor substantiële bedragen.

Pay yourself first

Sparen doe je aan het begin van de maand. Nadat je vaste lasten zijn betaald zet je het gewenste spaarbedrag over naar de rekening(en) waar je dit op wil zetten. Vaak wordt juist het geld wat aan het einde van de maand over is op de spaarrekening gezet, maar dat geeft je veel te veel ruimte om het uit te geven. Als het geld al niet meer op je rekening staat moet je extra nadenken of je dat paar schoenen wel moet kopen of dat je dat ene etentje misschien beter kan overslaan. Houdt er dus, voor je je spaarbedrag van die maand over maakt, wel rekening mee wat er allemaal gepland staat zodat je niet in de verleiding komt om geld terug over te maken naar je doorlopende rekening.

Spaarpotjes

Er zijn verschillende redenen om je geld te sparen. Zoals ik in de intro al vertelde kan dat een buffer zijn, maar ook vakantie, je pensioen of whatever jij belangrijk vind. Nu kan het natuurlijk ook zijn dat je voor verschillende dingen wilt sparen. Daarvoor kan je dan bij verschillende banken verschillende spaarpotjes of spaardoelen aanmaken, hoe dat dan heet kan per bank verschillen. Stel voor deze potjes ook doelen. Het vakantiepotje moet zoveel euro hebben voor augustus en in het potje voor een computer moet elke maand zoveel euro zodat je na x tijd een nieuwe kan kopen. Zo weet je precies hoe ver je bent met bepaalde spaardoelen.

Budgetteer je spaargeld

Je kunt natuurlijk wel je hele salaris naar je spaarrekening overmaken, maar dan kun je er vanuit gaan dat je geld terug moet boeken. Net als al je andere uitgaven is het dus verstandig om ook voor je spaargeld een budget te stellen. Je hoeft ook helemaal niet elke maand hetzelfde bedrag te sparen. De ene maand kan duurder zijn dan de andere en het is verstandig om daar rekening mee te houden met je spaarbudget. Zo heb je minder kans dat je verleid wordt om geld terug naar je lopende rekening te boeken, wat daar niet voor bedoeld is.

Negatieve spaarrente

Met de steeds verder dalende spaarrente wordt negatieve spaarrente steeds meer een mogelijke waarheid. Iets waar je dus serieus over na moet gaan denken. Geld gewoon op je rekening hebben staan is dan dus niet meer zo aantrekkelijk. Sterker nog, zelfs met een spaarrente van 0% is het al niet meer aantrekkelijk. Wat je dan wel met je geld kunt doen:

Leningen/ schulden (versneld) afbetalen – Aan leningen en schulden betaal je rente. Afbetalen is dus een slimme zet anders kost het je alleen maar meer geld. Check wel even of je eventueel een boete zou moeten betalen voor versneld afbetalen en of het het dan nog steeds waard is.

Beleggen – Ik ben geen kenner op gebied van beleggen. Ik vind het zelfs allemaal een beetje eng. Toch is het een verstandige keuze om passief inkomen te verkrijgen. Bedenk wel dat je het geld dat in aandelen zit niet zomaar aan kan, dus beleg alleen het geld dat je voor langere tijd weg wil zetten. Dit jaar wil ik zelf ook de wereld van beleggen gaan ontdekken, dus wie weet schrijf ik er binnenkort wel meer over!

Rekeningen vooruit betalen – In sommige gevallen krijg je korting als je je rekeningen jaarlijks in plaats van maandelijks betaald. Niet bij elk bedrijf kan het, maar als je het kan missen levert het je waarschijnlijk meer op dan je rente. Dan is het dus best wel de moeite waard om even uit te zoeken waar dat kan!

Daarnaast is het ook nog steeds slim om lekker de koopzegels te blijven kopen bij de supermarkt. Ook al is dat misschien niet echt een groot spaardoel, het is er wel een met veel rendement en dus een mooie aanvulling en zeker een mooie manier om te sparen voor een specifiek doel (op langere termijn).

Ga jij voor iets speciaals sparen in 2020?

11 gedachten over “Geld sparen in 2020”

 1. Voor de verbouwing in september/oktober 2020. Wordt er steeds fanatieker in; klakkeloos sparen voor we zien wel werkt niet zo goed bij ons, maar als we eenmaal een doel hebben en een x bedrag voor een bepaalde tijd nodig hebben gaat het als een speer.

 2. Altijd weer motiverend je stukjes. Ik probeer vanaf januari structureel te gaan sparen voor buffer en voor andere auto. Hij gaat oud worden en probeer dan zo een level hogere auto te kunnen kopen als de tijd daar is ? Ben juist begonnen met Peaks beleggen, vind het zelf erg leuk. Iedere dag een euro en wisselgeld maal twee. Ook de meevallers stort ik er op. Als je code MARJOV9B5 gebruikt krijg je 5 euro startgeld ?. Maar ook alle restjes verwerken. Boontjes over? Gooi het in de soep of door de nasi bijv

 3. Oh leuk, verbouwen! Wat ga je onder handen nemen? Ik merk ook wel dat met een doel sparen voor mij beter werkt, maar bijvoorbeeld €1000,- is ook een doel wat werkt voor mij.

 4. Peaks wil ik inderdaad ook onderzoeken, lijkt me een interessante manier om te leren hoe het zit. Voedselverspilling vind ik echt het ergste, dus dat gebeurd hier haast niet. Boontjes neem ik sowieso altijd uit de vriezer; goedkoper, makkelijker en even gezond (misschien zelfs gezonder volgens sommige bronnen.)

 5. ik spaar volgens het pay yourself first systeem. Dat was in het begin even wennen maar nu is het een sport om vh ‘overgebleven’ geld nog over te houden, zodat ik meer kan sparen. Ik heb verschillende potjes, waar ik in spaar. Een speciaal potje is het potje v Disneyland Parijs, ik ben al sinds 2018 aan het sparen om in 2020 met mijn kinderen een paar dagen daar naartoe te kunnen gaan. Ook spaar ik koopzegels, daarmee krijg ik meer ‘rente’ dan op de spaarrekening. Dat geld gebruik als extraatje op vakantie.

 6. Koopzegels zijn bijna altijd zonde van het geld! Je kunt veel beter goedkopere boodschappen doen en het uitgespaarde geld meteen in n blikje doen. Geld glazen potje! Dan blijf je het zien. Het onderbewuste zal geld in n blikje al gauw vergeten!

 7. In een potje heb je (net als op de bank, haha) geen rente. Bij spaarzegels heb je nog een hoge rente. Ik vind geld ook zeker niet iets wat je moet vergeten, goed weten waar je geld zit is in mijn ogen juist heel belangrijk voor een gezonde financiële situatie.

 8. Ben het niet met je eens hoor Ferdy ? Ik let heel erg goed op wat ik koop. Veel aanbieding, veel 35% sticker. met zegels heb je 6% rente. Door se vele 35% stickers kan ik daarvan de zegels kopen. Kwestie van opletten ?

 9. Too good to go tegen voedselverspilling. Boodschappen twv ca €15, maar meestal meer en je betaalt de magic box voor €5.

 10. Pay Yourself First ben ik ook mee bezig. Ik heb twee spaarrekeningen, bij twee verschillende banken. Degene die gekoppelt is aan mijn betaalrekening, daar gaat naartoe wat ik echt over heb aan het eind van de maand. De andere mag ik echt niet aankomen, die is (momenteel nog gecombineerd) voor een andere auto of om 10.000 euro af te lossen van mijn hypotheek. Momenteel heb ik zo’n 5.000 daarop staan (voor een andere auto) en maak ik er elke maand, de dag na mijn salaris, 200euro naar over. Dan heb ik over 4 jaar dat bedrag van 10.000 bij elkaar. Als ik veel meevallers heb op de “rommelige” spaarrekening, kan ik daar nog extra van overmaken. Ik heb inderdaad gemerkt dat, als ik geld op mijn betaalrekening laat staan, het te makkelijk aan onzin uitgeef. Dan kan een keer sushi bestellen prima (wat zo 60euro kost voor 2 personen 😐 heel lekker, wel heel prijzig). Al doende leert men 😉

 11. Wat een cool artikel! Mijn vriend en ik zijn student en absoluut geen spaarders, maar wonen wel sinds kort samen. Dat heeft ook wel voor de nodige leermomenten gezorgd. ?
  Het pay yourself first principe kende ik nog niet, het klinkt wel lekker en motiveert me wel om te sparen voor wat ik écht wil (en niet mijn 7e grijze wollen trui). Tijd om overzicht te creëren. Bedankt voor de nuttige info!

Reacties zijn gesloten.