Mijn financiele voornemens voor 2020
Besparen

Mijn financiele voornemens voor 2020

Ik ben meestal niet zo van de goede voornemens, maar ik vind het wel altijd leuk om deze te lezen van andere mensen. Daarom wil ik toch wel wat van mijn financiële voornemens voor 2020 met jullie delen.

Voornemens voor 2019

Laat ik eens beginnen om terug te blikken op mijn voornemens voor 2019. Heb ik deze gehaald/ me er aangehouden? We zullen het eens bekijken!

Géén plastic tasjes meer kopen – Dit is me heel goed gelukt, ik heb voortaan eigenlijk altijd wel een opvouwbare boodschappentas bij en die kunnen heel goed gevuld worden! Ik denk dat ik op 2 andere momenten wel een tasje kocht, maar dat was aan het begin van het jaar toen ik nog heel erg moest wennen. Zelfs op vakantie zijn mijn herbruikbare boodschappentassen gebruikt voor de boodschappen die werden gedaan!

Vaker een blok kaas kopen – In de eerste helft van 2019 kochten wij elke 1 of 2 weken een blok kaas, maar het laatste half jaar is onze kaasconsumptie wat afgezwakt en daarom heb ik geen blok meer gekocht, maar wel een enkele keer gewoon kant-en-klare plakjes. Voor geraspte kaas kocht ik sowieso nog losse zakjes omdat het raspen gewoon te veel moeite is voor mij.

Sparen, sparen, sparen – Door omstandigheden niet zo goed gegaan als ik had gewild maar elke euro die ik op mijn spaarrekening kón zetten is daar terecht gekomen. Ik ben dan ook niet geheel ontevreden. Ik hoefde tijdens de vakantie ook nergens op te letten, omdat ik genoeg geld apart had gezet, wat erg fijn was. Voor komend jaar ga ik gewoon zo verder.

Voornemens voor 2020

Ik wacht niet perse tot 1 januari met het aanpakken van de dingen die ik graag veranderd zie, maar dit zijn wel de dingen waar ik graag aan zou willen werken.

Bewuster met mijn geld om gaan

Dit is een rode draad door al mijn voornemens voor 2020. Beter nadenken hoe en waaraan ik mijn geld besteed. Dit voor meer duurzaamheid, maar ook voor meer levensgeluk. Ik schreef bijvoorbeeld al dat ik meer geld wil vrijmaken voor kleding, zodat ik zonder schuldgevoel 1 item van €30,00 koop waar ik heel blij van wordt, in plaats van op zoek gaan naar een vergelijkbare budgetversie waar ik lang niet zoveel plezier van heb.

Minder vaak eten bestellen of afhalen

In 2020 wil ik minder vaak kiezen voor pizza, mac of Turks en zelf zorgen voor snelle hap, door altijd wat kant-en-klaar in de vriezer te hebben. Dit betekent echter niet dat ik dat doe om minder geld uit te geven aan eten. Na mijn vakantie in Frankrijk had ik al de conclusie getrokken dat ik echt geniet van lekker en uit eten. Dat doen wij alleen eigenlijk nooit. Dus door minder geld uit te geven aan fast food wil ik geld overhouden om vaker uit eten te gaan. Dat hoeft niet elke week of zelfs elke maand, maar gewoon vaker dan nu vind ik al heel wat.

Voedselverspilling nog meer beperken

Als ik ergens niet tegen kan is het eten weggooien. Ik doe het dan ook echt niet zo vaak, maar voor mijn gevoel nog steeds te vaak. De grootste hindernissen zijn voor mij nog groente en fruit wat vlugger bederft dan verwacht en dingen voor mijn vriend waar hij 1 keer van eet en daarna vergeet. Muesli, yoghurt, hummus dat soort dingen. Ik baal een beetje dat de oplossing hiervoor, kleinere/ portie verpakkingen, minder duurzaam is maar wel beter voor de portemonnee.

Nog steeds sparen

Zoals ik net al zei blijft sparen een belangrijk voornemen. Gewoon op mijn rekening, maar ik wil ook weer actief spaarzegels gaan kopen. Het lijkt me een goede manier om extra te sparen voor de ‘dure’ december boodschappen. Los daarvan wil ik wel ook gaan kijken of ik langzaam stapjes kan gaan nemen in beleggen. Iets wat ik enorm eng vind, maar waar ik zeker wel meer over wil gaan leren. Het is niet dat ik enorm veel geld heb om er in te steken, maar het gaat me vooral om de kennis die ik op wil doen.

Los van deze voornemens heb ik ook een aantal voornemens die ik liever voor mij hou. De grens tussen wat ik wel wil delen en wat ik privé wil houden vind ik soms best wel heel moeilijk. Sommige dingen zullen wellicht volgend jaar wel naar buiten komen, andere voornemens blijven altijd privé, maar al met al wil ik alleen maar zorgen voor meer financiële gezondheid en hoop ik eind 2020 een echte financiële fitgirl zijn.