groenten gezond eten budget goedkoop boodschappen
Boodschappen Persoonlijk

Gezond eten als je goedkoop boodschappen doet

Ik heb de vraag ‘hoe kun je gezond eten on a budget’ heel vaak gehad, maar ik vind dat een heel moeilijke vraag om antwoord op te geven. Al eerder vertelde ik dat wat ‘gezond eten’ nu eigenlijk is nogal een punt van discussie kan zijn. Daarom vond ik deze vraag van een volger wel heel goed: ‘Let je nog wel op gezond eten als je zo goedkoop boodschappen doet?’ Hierop kan ik antwoord geven vanuit mijn perspectief. Ik ben geen diëtist of voedingsdeskundige, ik ben een gewone vrouw van 34 die doet wat goed voelt.

Elke dag 200 gram groenten en 2 stuks fruit

De basis van gezond eten is voor mij het binnenkrijgen van genoeg groenten en fruit, ik vind het dus belangrijk dat ik (bijna) elke dag minstens 200 gram groenten en 2 stuks fruit binnen krijg. Lukt dat elke dag? Nee, natuurlijk niet! Is mijn budget daar de oorzaak van? Nee hoor, soms heb ik ook gewoon zin in ongezonde hap en daar zit niet altijd evenveel groenten in. Door goedkoper groenten en fruit te kiezen zorg ik dat ik heel gezond kan eten zonder dat het mijn budget opbreekt. Goedkoper groenten en fruit zijn de seizoensgroenten, die in die periode vaak in de aanbieding zijn, maar ook producten uit de vriezer. Vriezer producten zijn dan (vaak) wel goedkoper dan verse groenten, ze bevatten minstens zoveel voedingsstoffen en zijn beter te verdelen in porties.

Vlees (vervangers)

Ik ben een flexitariër, niet alleen vanwege het milieu en dierenleed maar ook vanwege de kosten van vlees. Vlees is een duur product en in mijn ogen is dat geheel terecht. Ik vind dat vlees een luxeproduct is/ moet zijn voor de mensen die ervoor kiezen om het te eten. Daarom kies ik ervoor om niet meer dan 100 gram vlees per portie te nemen, maar vaak wordt vlees ook vervangen door linzen, bonen, ei of noten. Helaas is vegetarisch vlees nog wel vaak aan de prijs, maar gelukkig komen ook daarvoor steeds betere en goedkopere opties. Daarnaast zijn er gelukkig heel wat supermarkten die regelmatig heel leuke aanbiedingen hebben met vegetarisch vlees.

Ontbijt

Wat ik eet voor mijn ontbijt wisselt nogal, ik ben een moeilijke eter in de ochtend. Ik zal eerlijk zijn; dan krijg ik eigenlijk alleen maar zoete dingen door mijn keel. Als kind at ik dus nooit iets anders dan een boterham met hagelslag, vlokken en soms appelstroop als ontbijt. Momenteel kies ik er vaak voor om mijn fruit te nemen als ontbijt. Ik kies dan voor appels, bananen of peer en neem om 10 uur een cracker met hartig en gezonder beleg, op het moment dat ik dat wel kan handelen.

Lunch

Mijn lunch bestaat vaak uit een salade, wrap of restje van de avond van tevoren. In ieder geval lunch ik ook graag met veel groenten en ‘iets hartigs’. Sinds ik de vegetarische spekjes van Albert Heijn heb ontdekt is dit mijn favoriete toevoeging aan mijn lunch. Als ik 5 dagen lunch met een wrap ben ik ongeveer net zoveel kwijt als 5 dagen lunchen met een boterham met kaas, dus eigenlijk vallen de kosten hiervan heel erg mee terwijl ik voel dat ik er meer van geniet en vooral ook belangrijk; meer energie van krijg.

Eten on a budget = ongezond

Ik vind het grappig dat mensen nog steeds denken dat gezond eten enorm veel geld moet kosten en dat als je op budget leeft je alleen maar diepvriespizza’s en frikandellen kunt eten. Veel mensen beseffen niet dat zoveel ‘gezond’ eten helemaal niet duur hoeft te zijn. Duur exotisch fruit is misschien wel heel erg lekker, maar niet gezonder dan een appel. Boerenkool is een heel goed te betalen ‘superfood’ en kost uit de diepvries nog geen 50 cent voor 450 gram! Toch bespaar ik het meeste geld niet op de gezonde boodschappen, maar juist op de dingen die ik niet in mijn mond stop of die meer onder luxe vallen. Zoals verzorgings- en huishoudproducten, maar ook op mijn ‘traktaties’ zoals frisdrank en ander lekkers. Dingen die ik niet perse nodig heb om te overleven, maar die het leven zo af en toe leuker maken.

Voor mijn gevoel eet ik dus relatief gezond, maar ik streef ook niet naar de levensstijl van een fitgirl. Er zijn periodes dat ik echt wel wat ongezonder eet dan ik eigenlijk zou willen, maar ik denk dat dit juist de periodes zijn dat ik meer uitgeef aan eten. Het gaat mij niet (alleen) om ‘hoeveel’ ik uitgeef, maar zeker ook wel waar aan en wat betreft mijn wekelijkse boodschappen probeer ik daarin zoveel mogelijk gezonde keuzes te maken.

1 gedachte over “Gezond eten als je goedkoop boodschappen doet”

  1. gezond en gevarieerd eten hoeft idd niet duur te zijn. Wees creatief en gebruik ingrediënten in verschillende gerechten. Ik ga zelf regelmatig naar de weekmarkt voor fruit en groenten, dat scheelt ook geld in mijn geval. Maar ik heb de tijd om naar de markt te gaan omdat ik die dag vaak vrij ben. Niet iedereen is in die gelegenheid. En soms mag je best even cheaten, wij eten bijvoorbeeld vanavond broodje knakworst na de zwemles. Lekker makkelijk, morgen doen we wel weer gezond.

Reacties zijn gesloten.