gezonde tussendoortjes snacks reep chocolade Action
Review

‘Gezonde’ tussendoortjes van de Action

Toen ik in mijn Instagram stories vroeg of het leuk was als ik gezonde snacks van de Action zou proeven werd daar enthousiast op gereageerd. Ook kreeg ik veel reacties dat de snacks niet gezond zouden zijn omdat er veel suiker in zit. Over welk eten nu eigenlijk gezond is valt lang te discussiëren. Toch denk ik dat we eens kunnen zijn dat de marketing van deze repen in ieder geval gericht is op de klant die op zoek is naar meer verantwoorde keuzes. Ik ben zelf geen diëtist en volg ook geen speciaal dieet. Ik volg dus vooral mijn smaakpapillen voor de smaak en mijn ‘gezond verstand’ om te beslissen of de snacks een gezonde(re) keus zijn.

Raw bar vegan – cacoa and gojiberry

Prijs: €1,49
Inhoud: 3 repen van 30 gram
Claim to fame: Volgens de verpakking is deze reep als eerste natuurlijk rauw en veganistisch, lactosevrij, hoog in proteïne en zitten er ook geen conserveringsmiddelen en kunstmatige kleur- en smaakstoffen in. De laatste claim is dat hij ook cholesterolvrij is.


Ingrediëntenlijst: De ingrediëntenlijst ziet er redelijk goed uit, geen gekke producten en heel kort dat is positief.
Voedingswaarde:
Energie: 113,49 Kcal
Vet: 2,21 gram
Koolhydraten: 20,48 gram
Suikers: 8,52 gram
Vezels: 3,9 gram
Eiwit: 2,93 gram
Zout: 0,08 gram
Smaak: De reep ziet er gezond uit, ruikt gezond en smaakt gezond. Er zitten nog best wel wat suikers in, maar deze komen allemaal uit de dadels. Dadels zijn een vaak voorkomende vervanging in ‘gezondere’ recepten, maar ik heb ook vaak genoeg gelezen dat suiker gewoon suiker is. Ik vind hem niet lekker en zou liever gaan voor een stuk fruit als ik dan een gezonde snack wil nemen of gewoon voor iets ongezonds wat in ieder geval wel lekker is.

2Keep Natural bites – All Natural Nutbar Hazelnut

Prijs: €1,49
Inhoud: 3 repen van 30 gram
Claim to fame: Volgens de naam van de reep is hij dus helemaal natuurlijk en op de verpakking staat ook dat de reep glutenvrij is.


Ingrediëntenlijst: Drie ingrediënten, dat is positief want niet teveel zooi. Maar het is wel jammer dat suiker en glucose de ingrediënten zijn naast de 66% hazelnoten in de reep.
Voedingswaarde:
Energie: 164,4 Kcal
Vet: 10,6 gram
Koolhydraten: 13,5 gram
Suikers: 9,9 gram
Vezels: 0,42 gram
Eiwit: 3,5 gram
Zout: 0,03 gram
Smaak: Deze reep vond ik echt heel erg lekker. Dat komt wel grotendeels omdat de hazelnoten gewoon aan elkaar geplakt zijn met suiker. Suiker is nu eenmaal gewoon lekker. Dat maakt dat de reep natuurlijk sowieso niet voldoet aan het gezondheidslabel, maar ik zou het een prima vervanging vinden van bijvoorbeeld een Mars (met 229 Kcal en 30 gram suiker).

Rocky rice – choco

Prijs: €0,99
Inhoud: 5 repen van 18 gram
Claim to fame: De verpakking schreeuwt ook weer veel informatie onze richting in; de repen zijn van natuurlijke ingrediënten gemaakt, waaronder bruine rijst. Ze zijn vegetarisch en een bron van vezels. Daarnaast bevatten de repen geen palmolie en zijn ze glutenvrij.


Ingrediëntenlijst: Het grootste gedeelte van de reep bestaat uit de chocolade coating (71%) hierin zitten minstens 70% droge cacaobestanddelen, maar ook suiker en vet. De overige 29% van de reep is bruine rijst.
Voedingswaarde:
Energie: 92 Kcal
Vet: 4,8 gram
Koolhydraten: 10,6 gram
Suikers: 4,4 gram
Vezels: 0,8 gram
Eiwit: 1,3 gram
Zout: 0,04 gram
Smaak: Dit is gewoon een rijstwafel met chocolade, maar dan in een reep i.p.v. rond. De chocolade is 70% puur, wat altijd gezonder is dan ‘gewone’ chocolade. Veel voedingswaarde heeft het niet, maar het is een lekkere snack en als ik de voedingswaarde vergelijk met ‘gewone’ rijstwafel met chocolade heeft deze (waarschijnlijk dankzij de pure chocolade) net wat minder suiker. ‘Gezond’ is dus misschien een beetje teveel gezegd, maar zeker wel een gezondere keus.

Nature valley – crunchy oats & chocolate

Prijs: €1,79
Inhoud: 5x 2 repen van 21 gram
Claim to fame: De voorkant van de verpakking verteld mij alleen dat de repen gemaakt zijn van volkoren haver en dat ze geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen bevatten. De achterkant verteld mij ook nog dat de repen geschikt zijn voor een vegetarisch dieet en dat ze lactose vrij zijn.


Ingrediëntenlijst: De ingrediënten van deze reep zijn haast hetzelfde als van de havermoutrepen die ik zelf graag maak, al gebruik in gewoon suiker en boter in plaats van honing en zonnebloemolie.
Voedingswaarden:
Energie: 196 Kcal
Vet 8,4 gram
Koolhydraten 24,78 gram
Suikers 11,3 gram
Vezels 2,73 gram
Eiwit 3,65 gram
Zout 0,29 gram
Smaak: Wat betreft gezondheidslevel zou ik zeggen dat deze zo’n beetje op hetzelfde niveau zit als de Raw bars, deze reep is alleen niet veganistisch, er zit honing in. Ze zijn wel heel erg lekker, ik zou dit zelf zeker wel meenemen naar mijn werk als een verantwoord maar toch lekkere middagsnack als ik geen zin heb in fruit. Ik weet niet of het goedkoper is om ze te kopen of zelf te maken, maar ik weet wel dat ik bij individueel verpakte repen minder moeite heb om er vanaf te blijven.

Ik keek eigenlijk best een beetje op tegen het proeven van deze repen, meestal zijn producten met een ‘gezonde marketing’ nu niet echt lekker. Maar al met al vielen de gezonde snacks me enorm mee, mijn favoriet was sowieso de ‘Nature Valley’ reep, met de ‘2Keep Natural bites’ reep op de tweede plek omdat dat wel echt een suikerbom was en natuurlijk omdat de ‘Nature Valley’ reep ook een betere deal is. De ‘Raw bar vegan’ reep zou ik lekker negeren. Over de ‘Rocky Rice’ reep ben ik neutraal, er is niks mis mee maar ook zeker geen favoriet. Deze is dan wel wat gezonder dan gewone chocolade rijstwafels, ze zijn ook bijna 2x zo duur! Daar ben ik natuurlijk totaal geen fan van.

Heb jij al wel eens een van deze repen geprobeerd?
Dit artikel bevat geen samenwerking