minibieb gratis lezen boeken lenen
Hotspot

Gratis boeken lezen dankzij de minibieb

In de winter zit ik op een luie zondag het liefste op de bank, onder een dekentje, met een kop thee en natuurlijk een goede film of serie. Nu het weer wat beter wordt ben ik niet minder lui, maar ik ben wel veel liever buiten. Helaas heb ik geen tuin waar ik lekker in de zon kan chillen, maar als ik daar de kans voor krijg vind ik het heerlijk om daar een boek bij te lezen. Ik hou niet van heel moeilijke boeken, mijn favoriete boekenserie is de 100% kinderboekenserie van Niki Smit en daarnaast lees ik graag historische romans. Het liefste over de tweede wereldoorlog. Maar eerlijk is eerlijk; boeken zijn duur en als je maar zo sporadisch leest als ik is zelfs een bibliotheekabonnement duur. Gelukkig is er sinds een paar jaar een leuk initiatief ontstaan wat zich door heel Nederland verspreid; de minibieb.

Wat is een minibieb?

Een kast(je) aan een muur van een woonhuis, voor een winkel of in een wijkgebouw. Hoe een minibieb eruit ziet en waar je deze kan vinden verschilt per plek. Het enige wat ze overeenkomen is dat je er (gratis) boeken mag pakken om te lezen. Je mag ‘gewoon’ een boek pakken als je dat wil, je mag het gewenste boek ook ruilen en in de meeste gevallen mag je er ook gewoon boeken neerzetten als je ze uitgelezen hebt.

Het soort boeken

Sinds ik van het bestaan afweet ben ik heel wat minibiebs tegengekomen. Zo hangen er in de straat waar mijn ouders wonen al 2, stond (staat?) er hier eentje in een supermarkt en ook voor de supermarkt bij mijn vriend in het dorp staat er eentje. Toch ken ik die van mijn ouders natuurlijk het beste, altijd moet ik even neuzen voor ik bij een bezoek naar binnen ga. Het genre van de boeken is echt heel divers en zelfs de oudheid van de boeken verschilt. Natuurlijk vind je er niet de allernieuwste boeken, maar ik heb al wel boeken van Jill Mansel zien staan, maar ook Khaled Hosseini en vrij nieuwe boeken van minder bekende schrijvers. Deze staan dan naast streekromans uit het midden van de vorige eeuw. Voor ieder wat wils dus.

Waar vind je een minibieb

Ten eerste is het natuurlijk zaak je ogen open te houden. Het leuke van de minibieb is dat iedereen er een kan en mag beginnen. Dat maakt ook dat de namen van de biebs soms mega creatief zijn. Daarnaast kun je op facebook natuurlijk zoeken, enkele minibiebs hebben een eigen pagina. Als je wat meer in je eigen omgeving wil zoeken kun je ook nog kijken op minibieb.nl, maar deze site is helaas alles behalve compleet.

Heb jij wel eens een boek geleend uit een minibieb?

1 gedachte over “Gratis boeken lezen dankzij de minibieb”

  1. Wat leuk dat je dit noemt! Ik vind zo’n minibieb een prachtig initiatief en ik heb er al meer dan eens iets aan geschonken en geleend.
    Maar ik heb ook een abonnement van de gewone bibliotheek. Mijn dochters vinden het heerlijk om naar de bieb te gaan. Groot pluspunt: kinderen tot 18 jaar hebben een gratis abonnement.

Reacties zijn gesloten.