Bespaartips

Gierige Gerda Volgers bekennen: Welke Bespaartips laten ze links liggen? deel 2

Het is al weer een aantal maanden geleden dat ik het vorige deel van deze serie deelde. Ik ben een beetje afgeleid geraakt van het bloggen. Maar er staan nog een aantal leuke bespaartips te wachten die mijn volgers links laten liggen. Niet alle bespaartips zijn geschikt voor iedereen, dus ik vind het eigenlijk niet zo heel erg gek dat jullie niet alles doen. Daarnaast gaat besparen natuurlijk vooral om geld niet uitgeven aan de dingen die je niet belangrijk vind in het leven, zodat je geld overhoud voor de dingen die je wel belangrijk vind! Dus laten we even kijken; wat doen mijn volgers juist niet om te besparen?

Minder douchen

Als ik nergens naar toe hoef en niemand hoef te zien, vind ik het helemaal niet erg om een paar dagen niet te douchen. Maar als ik onder de mensen moet komen ben ik toch wel graag fris en fruitig. Ik kan me dus prima voorstellen dat je niet minder vaak wil gaan douchen om geld te besparen. Toch zijn er genoeg dingen die je kan doen om geld te besparen in de douche, zonder dat je per se minder hoeft te douchen. Je kunt bijvoorbeeld al kiezen om iets minder warm te douchen en elke minuut die je korter onder de douche staat bespaart je ook. En als je daar allemaal geen zin in hebt is dat schijnbaar zo belangrijk voor je dat je moet zorgen dat je het kunt betalen. 

Alles meenemen van thuis en op werk niks in de kantine kopen

Sommige werkplekken hebben duurdere kantines dan andere, maar over het algemeen is het wel echt duur (en niet per se het meest gezond) om élke dag in de kantine te eten. Daarom had ik voor mezelf altijd de regel dat ik alleen op donderdag in de kantine mocht eten of iets lekkers mocht halen in één van de winkels op het werkterrein. Voor wie bekend is met de High Tech Campus in Eindhoven zal dit vast bekend klinken. Waarom ik koos voor donderdag? Dat is altijd mijn baaldag geweest; de dag dat de tijd het langzaamst ging en ik dus wel een kleine beloning verdiende. Maar goed, wil je dit niet volledig opgeven maar wel minderen? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om wel soep te nemen uit de kantine, maar brood zelf mee te nemen. Of wel je eten, maar niet de dranken uit de kantine te kopen. Er zijn altijd manieren om te besparen, zodat je niet te veel impact hebt op je gewoonte maar wel op je budget.

Restjes opmaken, ik eet niet graag twee dagen hetzelfde

Ik vind restjes ook echt vreselijk om te eten. En twee dagen achter elkaar hetzelfde gerecht, dat vertik ik ook. Daarom verwerk ik alleen wat ik daadwerkelijk opeet en zijn mijn restjes ‘onverwerkt’ eten. Tenzij het gaat om iets wat ik kan invriezen voor later, dan wil ik nog wel eens expres meer maken. Maar restjes onverwerkte producten hoeft dus juist niet te beteken dat je hetzelfde eet, ondanks dat je misschien dezelfde ingrediënten meerdere dagen gebruikt. Bloemkool kan dag één met een sausje op zijn Hollands, dag twee als bloemkool rijst en dag drie eet je soep. En dat doe je dan niet meteen na elkaar, want bloemkool is prima houdbaar en daarom kun je dit prima verspreiden over een hele week of zelfs wat langer.

Naar de markt gaan

Laat ik vooral even beginnen te zeggen dat naar de markt gaan echt niet voor iedereen een besparingstip is. Vroeger zeiden ze ‘op de markt is je gulden een daalder waard’, maar hier in Brabant zijn de prijzen van groenten en fruit op de markt niet echt beter dan in de supermarkt. En als ik soms hoor hoeveel mensen moeten kopen om een beetje voordelig uit te zijn, kan ik me ook voorstellen dat dat niet voor iedereen dus goedkoop is. Wees dus alert op wat je daadwerkelijk betaalt, maar ook wat je daadwerkelijk gebruikt. Want als je een euro betaalt voor 3 komkommers op de markt, maar je gooit er twee weg omdat je ze niet op tijd op krijgt. Kun je nog steeds beter die komkommer kopen bij de supermarkt voor 75 cent. 

Douchewater opvangen

Ik zou heel graag in een huis wonen waar een recycle-systeem zit voor (douche)water. Want het is toch eigenlijk van de zotte dat wij onze wc doorspoelen met drinkwater. Ik woon alleen niet in zo’n huis en heb ook het vooruitzicht niet. Dat betekent echter niet dat ik sta te douchen tussen de emmers. 

De lampen uit doen 

Ik had eens een buurman die zo zuinig was dat hij op een verjaardag weigerde de lampen aan te doen, waardoor we in het donker zaten. En onnodig lampen aan laten is deels natuurlijk super zonde, maar als je bedenkt dat een led-lamp een jaar lang 24/7 laten branden je maar 15 euro kost is het eigenlijk verwaarloosbaar. Dus laat lekker de lampen aan waar jij dat fijn vind. Al kan het natuurlijk best een idee zijn om timers op je lampen te zetten, dat is niet alleen fijn zodat alles automatisch uit gaat maar ook zodat je van buitenaf niet kan zien dat je niet thuis bent.

Niet met honger naar de supermarkt 

Hahaha, dit is zo’n standaard bespaartip! En ik doe het ook echt veel te vaak. Eerlijk gezegd kan ik ook geen echte tip geven hiertegen. Ja, even een banaan of een mueslireep ofzo naar binnen werken voor je gaat. Maar goed, je gaat boodschappen doen dus de vraag is dan of je dat wel in huis hebt…

Koop alleen wat je echt nodig hebt. 

Ik vind ‘nodig’ echt een lastig woord, met meerdere betekenissen. Het kan betekenen dat je alleen de dingen mag kopen om te voorkomen dat je dood gaat. Maar soms heb je gewoon iets nodig omdat je er heel erg blij van wordt. Of iets wat heel erg lekker is. Of om je hobby uit te oefenen. Dus maak een definitie van nodig die past bij jouzelf. Of stel een aantal vragen op die je kunnen helpen beslissen of iets ‘nodig’ is. Daarbij houdt ik zelf voor veel aankopen de 24-uurs regel aan, die inhoudt dat ik nooit iets koop uit impuls maar altijd minstens een dag wacht, als een product duurder is dan 100 euro dan komt er voor elke 100 euro een dag bij. Zo maak ik nooit overhaaste beslissingen en meestal heb ik ook de behoefte aan het product uiteindelijk niet meer. 

Het is heel interessant om eens te zien welke bespaartips eigenlijk niet worden opgevolgd. En het is ook grappig te zien dat dit bespaartips zijn die ik zelf eigenlijk ook niet zo opvolg. Maar bespaartips zijn natuurlijk nooit allemaal voor je geschikt of zelfs voor je nodig. Dus zorg altijd dat jij jouw bundeltje bespaartips helemaal personaliseert en die tips eruit pikt die voor jou en je situatie het beste passen.