Gierige Gerda boekenclub

Goedkoop een moestuin beginnen? Gebruik je keukenafval!

Plantjes hebben de neiging om zichzelf te willen vermenigvuldigen. Daarom hebben ze zaden in/om zichzelf heen. Daarom groeien ze kleine versies van zichzelf. Daarom hebben ze speciale krachten om zelfs als ze geplukt zijn weer opnieuw te gaan groeien. Groenten en fruit zijn ook planten (of komen van planten). En dat betekent dat het afval op je snijplank potentieel nieuwe planten bevat. Lekker goedkoop. En voor veel dingen heb je zelfs geen tuintje nodig!

Weet wat je moet gebruiken

Heb je snijafval van bosui, prei, wortel of bleekselderij over? Zet het in water en er groeit zowaar wat uit. Wellicht niet een heel nieuwe plant, maar wel groen dat je opnieuw kunt gebruiken in maaltijden. Voor avocado’s en citroenen geldt dan weer dat je juist de pit(jes) gebruikt om een nieuw plantje te laten groeien. Kruiden stek je juist weer door takjes in het water te zetten. Er zijn zoveel manieren waarop je kunt moestuinieren zonder ruimte en met afval.

Afvalvrije keuken cyclus

Toen ik het fenomeen ontdekte van keukenafval ging ik natuurlijk het internet op. Ik bezocht Pinterest en struinde heel Nederlands en Engelstalig internet af. Helemaal de diepte ging het alleen nergens in. Dus besloot ik te kijken of er een boek te vinden was. Ik kwam uit bij het boek van Katie Elzer-Peters. Een boek dat ik vond in het Engels, maar wat vertaald bleek naar het Nederlands. Ik besloot het boek te kopen en dat was een goede keus.

Ontdekkingen

Wat ik online niet gevonden heb, maar wel in het boek besproken staat is hoe eenvoudig het is om kruiden te stekken. Inmiddels staat mijn kleine vensterbank in de keuken dan ook helemaal vol met stekjes. Dikke tip is trouwens om goed af te snijden, zoals je ook bij bloemen doet, voor je je kruiden in water zet anders pakken je kruiden niet genoeg water. De andere ontdekking was dat je schijnbaar het groen van een ananas kunt gebruiken om een ananasplant te groeien. Laat dat nu net mijn favoriete plant zijn! Het schijnt wel een moeilijk proces te zijn en nogal eens te mislukken. Dus ik denk dat ik de komende tijd gewoon oneindig veel ananas ga eten en elke keer het groen ga planten. Mocht het bij alle 52836 planten dan kan ik gewoon een ananasplantwinkel beginnen en ben ik binnen. #omdenken

Champignons

Het belangrijkste wat ik mis in dit boek is het kweken van champignons met keukenafval. Ik lees wel hier en daar dat het kan en denk dat ik tot de koudere maanden zal moeten wachten. Ik weet alleen dus nog steeds niet hoe ik dit zal moeten doen. Behalve dat het koel, donker en vochtig moet zijn. Ik heb het afgelopen winter geprobeerd met de stammetjes van champignons maar dat is jammerlijk gefaald. Wat ik fout deed weet ik niet. Dus ik hoop daar voor de winter wel antwoord op te hebben.

Niet alleen om bruikbaarheid

Op dit moment heb ik dus kruiden in water staan. Bosuitjes en prei in grond. Avocado pitten in water. Knoflook in mijn moestuinbak. Ik vind het niet alleen leuk om te doen vanwege de nieuwe groenten die ik kan oogsten. Het is ook gewoon leuk om te zien hoe groenten groeien. Soms zelfs per dag.

Ik heb ook vast paprika zaadjes geoogst uit mijn paprika’s maar wel bedacht dat ik die pas na de winter wil planten omdat deze anders niet optimaal kunnen genieten van de zon. Voor mijn knoflook was het eigenlijk ook niet de tijd. Dus wat daar uit gaat komen is nog maar de vraag. Ik ben echter vooral erg nieuwsgierig en wil gewoon ervaring opdoen en heel veel leren. Zeker omdat ik eerder zelfs een cactus nog wel dood kon krijgen en nu langzaamaan groene vingers aan het kweken ben.

10 gedachten over “Goedkoop een moestuin beginnen? Gebruik je keukenafval!”

  1. Champignons hebben geen wortels, maar een zwammendraadnetwerk. ‘Zaaien’ kan misschien wel. Als een paddestoel ‘rijpt’ gaat hij sporen maken, die zich tot een nieuw zwamdraad netwerk kan ontwikkelen ondergronds, waar na tijden nieuwe zwammen ( vruchtlichamen) kunnen ontwikkelen, Zg broed van diverse zwammen is ook te koop.

  2. Het groen van de bleekselderij is ook weer te gebruiken in bijvoorbeeld soep. En kruiden kweken is inderdaad redelijk makkelijk. ik heb ze nu buiten staan en in de winter gaat alles weer naar binnen. Zo nu en dan haal ik bijna alles weg om te laten drogen zodat ik wat weg kan geven. Of om te gebruiken als mijn plantjes het op een of andere manier toch niet overleven. Maar champignons wil ik ook graag nog een keer proberen. Ook mijn poging met de steeltjes is mislukt. Ik heb gehoord dat je het wel goed in de kruipruimte van je huis kunt doen.

  3. Misschien ook leuk om te weten dat er nog meer mogelijk is met je keuken afval. Zo is koffiedik goed voor je tuin net als bananenschillen. Van je appelschillen kun je azijn maken niet alleen voor het maken van dressings , maar ook goed voor je haar of om mee schoon te maken. Verder kun je veel groente afval prima gebruiken om er een bouillon van te trekken. Zo gooi je nog minder weg.

  4. Bieslook sterft af in de winter maar loopt weer uit in de lente. Tijm is winterhard, sterft niet af, rozemarijn ook niet. Basilicum kan je niet overhouden dacht ik. Selderij kan dacht ik ook maar ik weet niet of het in een bak ook zo werkt met alle kruiden. Ik ken het alleen in een gewone moestuin.

  5. Knoflookteentjes die uitgelopen zijn doen het prima in de vierkante meter bak. Op de vensterbank minder. Ze hebben wel kou nodig. Maar het groen Jan je ook gebruiken als je het in een bakje met aarde zet. Bolletje onder de grond krijg je vaak niet in een pot.

  6. Alles aanvulling: bananenschillen alleen gebruiken als ze biologisch zijn, anders zijn ze ingespoten met een goedje dat de beestjes in je tuin en dus het proces niet ten goede komt. En wat mijn ervaring met basilicum is, is dat het veel water nodig heeft maar snel rot aan de steel in vochtig zand. Het ideale is als je de wortels het water kunt laten opzuigen door het in een potje te zetten met een ruimte voor water onderin. En je paprika’s moet je net als pepers binnen voorzaaien en dan heel lang binnen houden (tot liefst 6 blaadjes of meer) voordat je ze buiten op een half beschut plekje zet (wel zon, maar niet teveel directe regen). De aarde om die plantjes moet niet teveel van temperatuur verschillen, dus bij het overpotten eventueel de aarde voorverwarmen en niet te koud water gebruiken. En de plantjes niet direct overzetten naar buiten, maar in een week tijd met uurtjes opbouwen. En niet in de volle aarde, maar in een pot of kas.

Reacties zijn gesloten.