Recept

Koken tegen voedselverspilling: Tomatensoep met een twist

Ik had mijzelf laatst een beetje overschat en kocht een zak tomaten voor in een recept. Ik weet niet eens meer wat ik ermee wilde maken. Het komt er in elk geval op neer dat ik uiteindelijk de tomaten niet heb aangeraakt. Er moest dus iets anders mee gebeuren. Aangezien ik ook nog een paprika en wortel in de koelkast had liggen besloot ik te gaan voor een tomatensoep met een twist.

Ingrediënten:

 • 7 tomaten
 • 3 wortels
 • 1 rode paprika
 • 2 uien
 • 3 tenen knoflook
 • 80 gram rode linzen
 • 4 tl paprikapoeder
 • 4 tl djinten
 • 2 bouillonblokjes
 • 400 ml water

Prijs per persoon €0,95

Stap 1 – Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit dit even aan in olie. Gebruik voor deze soep een grote pan, want er gaat veel in.

Stap 2 – Snij ook de wortel, paprika en tomaat en doe dit ook in de pan. Laat lekker even aanbakken op middelhoog vuur. Roer af en toe even door.

Stap 3 – Voeg dan het paprikapoeder, djinten, bouillonblokjes en linzen toe. Samen met 400 ml water. Doe de deksel op de pan en laat een minuut of 20 doorkoken.

Stap 4 – Laat de soep vervolgens flink afkoelen en pureer het met een blender. Je kunt ook een staafmixer gebruiken (dan hoeft de soep niet af te koelen). Bij mij geeft de staafmixer echter alleen maar een hoop troep, terwijl er naar mijn mening nog te veel stukjes in zitten. Verdeel in 4 porties en vries in.

Stap 5 – Als je de soep opwarmt om te gaan eten voeg je nog 200 ml water per portie toe. Zo neemt de soep ingevroren minder ruimte in beslag. Als je de soep direct opeet kun je het water al meteen met stap 3 toevoegen.

Ik vind soep een heerlijke maaltijd voor zondagen. Ik heb alleen geen zin meer om soep uit blik te eten. Het voelt niet gezond en voor een paar dubbeltjes meer heb je dus wel een heel lekkere én gezonde soep op tafel. Ik eet er graag stokbrood met kruidenboter bij. Beide uiteraard ook zelf gemaakt, maar ook pannenkoeken zijn altijd erg lekker bij een soepmaaltijd.

3 gedachten over “Koken tegen voedselverspilling: Tomatensoep met een twist”

 1. Rode linzen verliezen bij mij vaak hun kleur. Linzen zijn gemakkelijk en voedzaam. Ik voeg graag wat sambal er aan toe voor een pittig soepje. Een gezondheidsbommetje

 2. Voor het invriezen en water toevoegen etc: de ingrediënten zijn voor 4 personen?
  Handig, ik vries altijd “normale” soep in, maar geconcentreerd neemt inderdaad minder ruimte in!

 3. Ja is voor 4 personen! Ligt er natuurlijk een beetje aan of je het voor maaltijdsoep eet of voorgerecht/lunch, bij dat laatste kun je er misschien meer porties uit halen.

Reacties zijn gesloten.