vroegboek koring last minute deal
Actualiteiten

Wat is goedkoper? Vroeg boeken of last minute vakanties?

Als je op dit moment nog geen vakantie hebt geboekt voor zomer 2019 en je wil nog wel weg gaan, dan ben je aangewezen op een last minute. Wij zelf boekten vorig jaar, meer dan een jaar voor vertrek al. Voor beide is iets te zeggen, maar is het ene nu eigenlijk voordeliger dan het andere?

Wat is vroegboekkorting?

Een vakantie aanbieder wil zoveel mogelijk vakanties verkopen en daarbij telt; hoe vlugger, hoe beter. Daarom worden er al vroeg in het jaar stuntweken gehouden met vroegboekdeals. Vroeg boeken is altijd slim als je niet zo flexibel bent in seizoen, bestemming of specifieke data. Zeker als je ook nog eens naar een populair hotel wilt gaan of bijvoorbeeld enkel nog een vliegticket hoeft te kopen, dan is vroeger beter. Het risico van vroeg boeken is dat een reis uiteindelijk niet zo populair bleek als de aanbieder had verwacht, in dat geval kan de prijs van de reis flink dalen in de tijd dat jij allang geboekt hebt. Dat is pech, dus als je vroeg boekt zorg dan dat je in ieder geval gevoelsmatig een goede prijs hebt betaald.

Wat is een last minute?

Hoewel een vakantieaanbieder al vroeg begint met het aansporen van boekingen zijn er altijd wel wat bestemmingen die minder populair zijn gebleken. Maar ja lege vliegtuigstoelen en lege hotelkamers leveren helemaal niets op, dus worden deze vakanties voor een lagere prijs aangeboden. Juist als seizoen, bestemming of datum niet belangrijk voor je zijn is dit een goede manier om weg te gaan voor een leuke prijs. Bijvoorbeeld als je niet (ver) van tevoren een vakantie wil plannen omdat je een huis wil gaan kopen, van plan bent om van werk te switchen of als je niet weet of je nog herexamens hebt. Of als je nog moet sparen, want als je net na je ene vakantie alweer gaat boeken heb je misschien niet meer zoveel geld over!

Niet alleen complete deals

Hoewel ik het hierboven enkel heb over ‘vakanties’ heb hoeven zowel vroegboekkorting als een last minute deal niet alleen te gelden op complete vakanties. Ook als je zelf je vakantie samenstelt is het verstandig om rekening te houden met acties. Zo kun je misschien nog wel meer korting bij elkaar sprokkelen als met een kant-en-klare vakantie!

Wat is nu het voordeligst?

Over het algemeen ben je met een last minute wel het goedkoopste uit, maar daar lever je wel veel keuzevrijheid voor in. Het enige wat echt een slechte keuze is om het zonder goede actie te boeken. Je bespaart ook een hoop geld op vakanties door niet te gaan tijdens het hoogseizoen, met (schoolgaande) kinderen of een baan in bv de bouw is dat niet mogelijk, maar als het wel kan scheelt het soms wel honderden euro’s.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

1 gedachte over “Wat is goedkoper? Vroeg boeken of last minute vakanties?”

  1. Wat een groot voordeel oplevert is bij hotelkamerssites het hotel los te boeken en de vlucht lis…scheelt soms ook wel een paar honderd 100 euro…dan een pakketreis!

Reacties zijn gesloten.