Voedselverspilling voorkomen struikelblok
voedselverspilling

Grootste struikelblokken als je voedselverspilling tegen gaat

Voedselverspilling is echt iets waar ik een enorme hekel aan heb. En het is me in de afgelopen jaren alleen maar meer tegen gaan staan. We leven in een maatschappij waarbij weggooien gezien wordt als iets normaals. Terwijl het niet alleen slecht is voor de portemonnee, het is echt niet acceptabel als het over ons milieu aan komt. Natuurlijk snap ik dat het nooit helemaal perfect zal zijn en gooit iedereen wel eens iets weg wat eigenlijk zonde is, maar elke stap is er één in de goede richting. Er zijn heel veel artikelen geschreven over hoe je voedselverspilling kunt voorkomen. Maar het lijkt me net zo handig om naar de struikelblokken te kijken.

Bulk aanbiedingen voor groenten

Leuk als er een ‘1+1 gratis’ of zelfs een ‘3 voor’ actie is op groenten, zeker voor grote gezinnen is dit erg voordelig. Echter als je maar alleen of met z’n tweetjes bent is dit soms wel wat veel. Inmiddels koop ik ook veel groenten uit de verspillingsbak. Voor veel dingen weet ik inmiddels dat het belangrijk is om ze op de juiste manier te bewaren en dat ze dan langer meegaan dan ik eerst dacht. Maar dingen als voorgesneden groenten en sla vind ik toch nog moeilijk. Het is ook niet altijd in te schatten hoe lang groenten lekker blijven. Maar gelukkig heb ik ook een vriezer en ben ik inmiddels goed bezig met leren hoe ik mijn groenten kan inmaken!

Moeilijk in te schatten etenswaren

Rijst, pasta en alles daartussenin vond ik altijd moeilijke producten om in te schatten hoeveel ik nodig heb. Ik ben niet zo’n grote eter, dus meestal eet ik maar de helft van wat één portie zou moeten zijn, maar voor ik dat door had duurde dat even. Ik eet wel altijd met lekker veel groenten, want dat vind ik veel belangrijker dan zo’n opvuller. Maar voor ik door had hoeveel pasta, rijst en dat soort dingen wij eigenlijk eten heb ik heel veel rijst en pasta weggegooid! Als ik nu over heb gebruik ik het eigenlijk altijd voor de lunch de volgende dag, want invriezen van gekookte rijst en pasta vind ik meestal niet zo’n succes.

Geen zin in je geplande maaltijd

Hoewel ik eigenlijk altijd zeg dat je moet plannen wat je gaat eten om voedselverspilling tegen te gaan en je budget in toom te houden, doe ik het eigenlijk nooit. Vaak heb ik namelijk helemaal geen zin in de maaltijd die ik dan gepland heb. Nu gaat het goed met me, maar in de tijd dat ik niet goed in mijn vel zat was het helemaal erg. Dan zag ik echt als een huis op tegen een maaltijd die ik had gepland. Ik plan daarom nu eigenlijk altijd welke groenten ik ga eten, maar niet per se wat ik ermee ga doen. Vlees(vervangers) in de vriezer en ik heb keus uit alle soorten en maten dus ik kan echt nog alle kanten op. En ik heb nooit wat in mijn vriezer of koelkast dat ik niet lust, dus het komt zo makkelijk uit. En heel eerlijk? Eigenlijk is dit zo gegroeid vanuit mijn moestuin, want daar kan ik ook niet echt omheen plannen. Soms zijn bepaalde groenten ineens klaar om geoogst te worden en dan moet ik ze wel eten.

Overschatting van gebruik

Wekenlang at mijn (inmiddels ex) vriend pindakaas als hij bij mij was in het weekend, lang voordat we gingen samenwonen. Het moest ook specifiek Calvé zijn, dus sloeg ik 2 potten in tijdens de hamsterweken. Maanden gingen voorbij en de pindakaas werd niet aangeraakt. We waren inmiddels ook steeds vaker in zijn huis tijdens het weekend. Uiteindelijk kon ik dit dus weggooien, een zeldzame aangelegenheid (zeker zoveel) maar het gebeurt dus wel. We zijn nu wat jaren verder en ik heb ik wel van geleerd. Ik weet beter wat de houdbaarheid is van alle producten in mijn voorraad dan toen. En als iets over de t.h.t. datum dreigt te gaan bedenk ik een manier om dit te gebruiken of kijk ik of er een manier is om de houdbaarheid te verlengen door het bijvoorbeeld in te vriezen. Uiteindelijk leerde ik wel dat hij regelmatig kortstondige verslavingen heeft, veel eet van een bepaald eten en het daarna voortaan links laat liggen. Ik trapte er dus niet meer in om op deze verslavingen in te spelen en kocht op een gegeven moment alleen nog wat in één of twee weken opgaat van zo’n snack.

Als je eten te lang in de vriezer ligt

Toen ik nog in de flat woonde had ik twee vriezers, eentje in de keuken en eentje in de schuur. Dan moest ik dus door het trappenhuis naar de schuur om te kijken wat ik wilde eten. Dat deed ik dus bijna nooit en veel van wat er in die benedenvriezer lag bleef er dus (te lang) liggen. Nu heb ik mijn extra vriezer naast de wasmachine staan op de zolder, maar ik ga er wel makkelijker heen dan toen. Het enige wat ik echt niet moet invriezen zijn experimentele gerechten. Verder heb ik nu ook vrij goed overzicht van wat er allemaal in mijn (veel te volle) vriezer te vinden is. Daardoor hoef ik zelden iets weg te gooien uit de vriezer.

Nee, ik ben zeker niet perfect en veranderen is een proces. Dat laat dit artikel alleen maar zien want ik vertel natuurlijk heel veel over wat er allemaal is veranderd in mijn leven. Neem je stappen zoals ze komen, elke stap is er een in de goede richting. Je portemonnee en Moeder Aarde zullen je dankbaar zijn!