tijd kwijt besparen gierige gerda
Besparen

Heb je veel (vrije) tijd nodig als je wilt besparen?

Bijna een jaar geleden schreef ik op mijn blog over de tijd die ik kwijt ben aan ‘besparen’. Toen ik hier weer eens naar keek realiseerde ik me dat er veel veranderd is. Ik ben inmiddels gaan samenwonen en heb mijn wekelijkse routine is flink beter gepland. Ik ben erg benieuwd of dit er nu eigenlijk voor heeft gezorgd mijn tijd nog beter verdeeld is of dat ik nog steeds even veel tijd kwijt ben aan boodschappen?

Voorraadbeheer

Iets waar ik vorig jaar nog erg veel waarde aan hechtte is nu haast volledig uit mijn routine verdwenen. Vorig jaar was het nog erg belangrijk om bovenop de voorraad te zitten, omdat ik nog tussen mijn huis en die van mijn vriend ‘switchte’. Nu we samenwonen gaat de vriezer gewoon veel makkelijker leeg. En de voorraadkast zit steeds minder vaak vol met producten die ik niet standaard gebruik en kort houdbaar zijn. Daardoor is het ‘natuurlijk verloop’ beter en hoef ik niet meer aan beheer te doen. Een blik in mijn (koel)kast en vriezer voor ik boodschappen doe en klaar. Het scheelt misschien niet veel, maar het bespaart wel weer tijd. En kans op verspilling.

Totale tijd per week: 5 minuten.

Folders bekijken

Momenteel zijn de belangrijkste winkels waar ik shop Albert Heijn en Lidl. Dit zijn dan ook de meest belangrijke folders voor mij om door te kijken. Daarnaast bekijk ik de folders van Kruidvat, Trekpleister, Aldi, Plus en Jan Linders om te kijken of er aanbiedingen zijn die ik niet mag missen. Ik vind het nog steeds heerlijk om de folders door te kijken, meestal kijk ik ze meteen door als ze online komen en dan nog een keer als ik echt ga plannen.

Totale tijd per week: 10 minuten.

Weekmenu en boodschappenlijst opstellen

Doordat ik voortaan nog maar op 1 plek woon is mijn boodschappenlijstje ook veel meer standaard geworden dan voorheen. Gewoon voor 7 dagen ontbijt in huis halen, niet zoals eerst moeten bedenken hoeveel dagen in thuis ben. Het zorgt dat mijn weekmenu en boodschappenlijst veel vlugger gemaakt zijn. Het enige waar ik nog rekening mee moet houden is wanneer mijn vriend niet mee eet, maar dit zijn eigenlijk altijd dezelfde dagen dus prima rekening mee te houden. Het enige wat ik nog toe moet voegen aan mijn vaste lijstje zijn de aanbiedingen.

Totale tijd per week: 10 minuten.

Boodschappen doen

De laatste tijd is boodschappen doen meer dan ooit een race tegen de klok. Vlug langs de schappen, in mijn karretje gooien wat ik nodig heb en zo vlug mogelijk weer naar huis. Het scheelt waarschijnlijk ook wel veel tijd dat ik tegenwoordig meestal naar een gewone Appie ga in plaats van een XL winkelt. Meestal ga ik 2 keer per week, aan het begin van de week en voor het weekend. Wat ook flink is veranderd is dat ik nog maar 1 supermarkt per trip doe. Meestal betekent dat 1 keer een A-merk supermarkt en 1 keer Aldi of Lidl. Al moet ik ook toegeven dat als er bij de Aldi geshopt moet worden, dat ik mijn vriend een boodschappenlijstje mee geef.
winkel loop.

Totale tijd per week: 45 tot 60 minuten.

Meal preppen en invriezen

Ik kook nog steeds graag grotere porties zodat ik er meerdere dagen van kan eten. Ik heb nog steeds vlees(vervangers) in mijn vriezer liggen. Ook aan zelf gesneden ui en paprika is geen tekort. Toch geloof ik niet dat ik er nog 15 minuten per week besteed, 5 hooguit. Vooral omdat ik geen losse meal prep momenten meer inplan, maar het juist meeneem als ik toch kook. Zo kost het me geen extra tijd. Voorheen moest ik wel extra tijd besteden omdat producten anders in mijn koelkast zouden blijven liggen terwijl ik niet thuis was.

Totale tijd per week: 5 minuten.

Als ik het met mensen over Gierige Gerda of besparen heb wordt tijd nog altijd opgeworpen als reden waarom zij het niet doen. Toch ben ik tegenwoordig dus nog maar 1 tot 1,5 uur per week kwijt aan deze hobby. Als ik daar de tijd die ik aan dit blog besteed niet bij optel tenminste, haha. Ik vind het toch wel echt meevallen, zeker als je je bedenkt dat ik voorheen soms wel elke dag naar de supermarkt ging en dan minstens 20 minuten binnen was. In die tijd doe ik nu boodschappen voor een werkweek!

Hoeveel tijd ben jij kwijt aan je boodschappen en denk je dat daar nog tijd te winnen is?

1 gedachte over “Heb je veel (vrije) tijd nodig als je wilt besparen?”

  1. Ik vind het eigenlijk nog het langste duren om mijn boodschappenlijstje te maken. Ik probeer eerst te bedenken welke verse producten ik nodig heb, en ik heb een lijstje in mn telefoon voor andere dingen, waarbij ik dan de laatste fles/pak (zoals wasmiddel of boterhamzakjes) heb aangebroken en ik dan ga kijken naar of er een aanbieding is. Ik kom, met door folders bladeren, altijd teveel tegen wat ik wil hebben, dus ik kijk alleen als ik iets specifieks nodig heb waar een aanbieding nuttig voor is. En ik heb momenteel juist (te) veel voorraad, dus tijd voor recepten met spullen die ik nog heb 🙂

Reacties zijn gesloten.