het bonnetje

Het bonnetje van: Iris

Omdat ik mijn bespaartips vooral uit mijn eigen beleving deel leek het mij wel eens een uitdaging om te kijken wat ik zou veranderen aan bonnetjes van lezers. Wat zou ik anders doen en wat vind ik juist heel goede aankopen?

Het bonnetje van Iris

Ik begon al met het bonnetje uit de Hallo Jumbo! van januari, omdat ik dat een heel interessant bonnetje vond. Inmiddels zijn er al wat aanmeldingen van volgers van wie ik ook mee mag kijken naar hun aankopen. Maar blogvriendin en podcastcollega Iris wilde ook graag onder de loep genomen worden, dus dat doen we dan maar. Haar bonnetje komt van Albert Heijn en is voor een hele week voor haarzelf, haar man en dochtertje van bijna 3. Beide werken ze thuis op dit moment dus vallen sommige kosten wat hoger uit. Laten we eens even naar het bonnetje kijken dat Iris met me deelde.

Opvallende aankopen

Snoepgroente – Ik vind snoepgroenten dus echt super overpriced. Fijn dat je kinderen makkelijker hun vitaminen binnen krijgen. Maar de prijs is zoveel hoger dan de normale formaat groente. Misschien helpt mee dat ik zelf de meeste snoepgroenten ook gewoon veel te zoet vind. Doe mij maar gewoon een zelf gesneden paprika of een lekkere wortel met hummus. Maar goed, zoals ik dus al zei; met kinderen snap ik het gemak ook wel weer.

Mandarijnen – Yes mandarijnen in de bonus, dus inslaan! Goede zet. Mandarijntjes vind ik dan wél weer een lekkere snack. Jammer alleen dat je handen er naar blijven ruiken. Ook na wassen. Maar sowieso; fruit in het seizoen eten is echt een goed idee. Dan is het goedkoop!

Kaas – Ook kaas in de bonus betekent inslaan! Kaas is echt mega lang houdbaar. Als het past koop ik dat dus zelf zoveel mogelijk vooruit als het goedkoper is dan mijn normale kaas. Soms zijn er bij Scoupy ook echt leuke acties waardoor normaal duurdere kaas ineens goedkoop is, bespaar je niet op je wekelijkse boodschappen maar toch op 1 week.

Roomboter – een dure hobby om alles in roomboter te willen bakken, maar wist je dat je roomboter heel goed kan invriezen? Dus als het een keer mega goedkoop in de aanbieding is, kun je er flink van inslaan en de komende tijd flink besparen op je roomboter.

Eieren – Bij mijn Albert Heijn vind ik eigenlijk altijd wel eieren met een 35% korting sticker, zeker de biologische en anders duurdere eieren. Eieren zijn nog makkelijk 2 weken na de datum op het doosje houdbaar, zeker als je ze in de koelkast bewaard. Dus ik zou eens kijken of je op die manier wat kunt besparen. Een andere manier om te besparen op eieren is nagaan of je ze bij een boer in de buurt kunt kopen, dan kun je ook zien hoe de kippen worden behandeld. Ik zou het zelf heel leuk vinden om zelf kippen te houden, maar daar is hier geen ruimte voor.

Toiletpapier – Iris betaalt €0,30 per rol voor dit papier. Ik snap dat fijn papier belangrijk is, maar het is ook geld dat je letterlijk door de plee spoelt. Ook dikke kwaliteit papier kan goedkoper, ergens tussen de €0,20 en €0,25 per rol is haalbaar. En sla daar dan van in, wc papier hoeft niet koel te liggen en kan ook op een zolder of in een schuur bewaard worden.

Friet spullen – YAASSS! Zelf friet bakken in plaats van naar de snackbar te gaan scheelt zoveel geld! Wij waren met zijn tweetjes altijd minstens €11,00 kwijt en dan hadden we alleen ‘gewone’ snacks. Niet eens een gehaktbal speciaal ofzo. Nu ben je nog geen €5,00 kwijt en kun je waarschijnlijk 2 of misschien wel 3 keer friet eten. Nu krijg ik zin in friet en ik heb het dus niet op voorraad. Ohjeej. (We zijn hier trouwens in Brabant. Het is dus friet en geen patat.)

Thee – Met een Engelse partner is thee natuurlijk onmisbaar in huis en ondanks dat ze al zowat de goedkoopste thee neemt heeft ze er ook nog bonus op. Whoppa! Ik zou hier zelf meer van hebben ingeslagen, want thee blijft zo’n beetje altijd goed en dit is gewoon een belangrijk product in je voorraadkast. Het is misschien maar een paar cent, maar juist die bij elkaar tellen uiteindelijk op waardoor je op je hele boodschappen gaat besparen. Plus, voorraad betekent langer gebruik maken van een oude prijs als iets duurder wordt!

Honing – Iris vertelde me dat ze biologische honing koopt die niet vaak in de bonus is bij Albert Heijn. Maar ik zou zelf in de gaten proberen te houden of de bonus wel echt voordelig is of dat je beter eens per maand of zo naar Lidl kunt gaan om daar je normale boodschappen en 5 flesjes honing of andere van dit soort dingen te kopen voor een maand. Bij Lidl is ook de biologische honing regelmatig in de aanbieding. Veel Amerikaanse bespaar Queens werken ook zo; die doen ééns per maand voorraad boodschappen bij een heel goedkope winkel die een stukje verderop is (dat is in Amerika namelijk nogal vlug) en dan kopen ze verder alleen nog verse spullen voor de weekboodschappen.

Knoflook – Goed product om in de gaten te houden, want momenteel is alle knoflook €0,99 cent per 2. Maar een tijdje geleden waren de biologische €0,30 goedkoper dan de gewone. En ze zijn nogal aan prijs onderhevig (dat ook met het seizoen te maken), dus goed bekijken. Ik pel alle teentjes trouwens altijd meteen en stop ze dan in de vriezer. Scheelt stinkhanden in de toekomst én voorkomt vooral ook dat er teentjes uitlopen, want dat gebeurt normaal dus echt altijd.

Bonus – Er zijn denk ik nog wel meer dingen die Iris met aanbiedingen zou kunnen kopen/ inslaan maar daar moet je natuurlijk ook de ruimte voor hebben. Ook zou ze voor sommige producten kunnen kijken of er een huismerk is wat net zo goed bij haar past. Het is vertrouwd om A-merken te kopen, maar door blinde smaaktest haal je ze er niet altijd uit.

De bonnetjes

Iris betaalt Gerda betaalt
1 AH snoepgroente (bonus) € 2,49 1 Paprikamix € 1,79
1 AH Elstar (bonus) € 2,99 1 AH Elstar € 2,99
1 Aardappel € 2,99 1 Aardappel € 2,99
1 Winterpeen € 0,85 1 Winterpeen € 0,85
2 Komkommer (bonus) € 1,25 2 Komkommer € 1,25
2 Mandarijnen (bonus) € 1,99 2 Mandarijnen € 1,99
1 Veldsla € 1,59 1 Veldsla € 1,59
1 Rustllers (bonus) € 2,95 1 Hamburger € 2,99
1 Cheeseburger (bonus) € 1,03 1 Broodje € 1,09
1 Gek worst € 2,39 1 Gek worst € 2,39
1 AH Schnitzel € 3,69 1 AH Schnitzel € 3,69
1 Volkoren brood € 1,22 1 Volkoren brood € 1,22
1 Wit brood € 0,67 1 Wit brood € 0,67
1 Achterham € 2,25 1 Achterham € 1,39
1 Bacon € 2,89 1 Bacon € 1,59
1 Goudse kaas (bonus) € 6,09 1 Goudse kaas € 6,09
1 Goudse kaas (bonus) € 2,70 1 Goudse kaas € 2,70
2 Pijnboompit bonus) € 7,93 2 Pijnboompit € 7,93
1 Roomboter € 2,45 1 Margarine € 0,75
1 Mozarella € 1,99 1 Mozarella € 0,75
1 Eieren € 3,85 1 Eieren € 1,63
1 Bio melk € 1,25 1 Bio melk € 0,95
3 Volle melk € 3,57 3 Volle melk € 2,85
1 Toiletpapier (bonus) € 4,99 1 Toiletpapier € 4,99
2 Hertog bock (bonus) € 9,88 2 Hertog bock € 9,88
2 Coca cola (bonus) € 13,84 6 Cola huismerk € 3,90
1 Frikandel € 1,59 1 Frikandel € 1,59
1 Ah oven kroket € 1,99 1 Ah oven kroket € 1,99
1 AH Friet € 1,04 1 AH Friet € 1,04
1 Sperziebonen € 0,75 1 Sperziebonen € 0,75
1 Tuinerwtjes € 1,19 1 Tuinerwtjes € 0,75
2 Earl grey (bonus) € 0,76 2 Earl grey € 0,76
1 Bananen € 1,19 1 Bananen € 1,19
1 AH Honing (bonus) € 2,03 1 AH Honing € 1,79
2 Karvam cevitan (bonus) € 3,98 2 Siroop € 4,20
1 Whiskas € 6,49 1 Whiskas € 6,49
1 Knoflook € 0,99 1 Knoflook € 0,99
€ 93,65 € 74,91

Mijn eindbedrag versus Iris’ eindbedrag

Iris doet haar boodschappen met een bepaalde gedachte, ze koopt graag biologische en duurzame producten en dat komt ook terug op haar bonnetje. Zij betaalde (na de bonus) €93,65 voor haar boodschappen, door de producten te vervangen die ik direct zou vervangen kom ik uit op een bedrag van €74,91. Dat is een verschil van ruim €19,00! Dat verschil zit hem dan vooral in keuzes van producten, zou ik voor de goedkoopste variant kiezen dan kiest Iris voor een merk of duurdere variant, biologisch als dat kan. Iets waar ik (nog) helemaal niet op let. En als hier al luxe varianten van vleeswaren binnen komen dan komen ze uit de aanbiedingsbak.

Wat me opvalt

Het valt me op dat op dit bonnetje eigenlijk geen onnodige dingen staan, gewoon heel normale aankopen voor een gezin. Veel groenten, veel fruit en op de frisdrank na weinig suiker. Maar ik ben van mening dat ongezond met mate heel gezond is. Als ik Iris was zou ik dit een heel nette boodschappen week vinden en erg tevreden zijn met wat ik zou hebben uitgegeven, zeker omdat ze flink onder haar budget van €150,00 is gebleven!

Jouw bonnetje delen?

Lijkt het je leuk als ik jouw bonnetje(s) bekijk en tips geef? Misschien kan ik je wel helpen met een specifiek probleem in de supermarkt. Stuur dan even een mailtje, met eventueel je specifieke vraag, naar minke@gierigegerda.nl, onder vermelding van ‘Bonnetje’ dan neem ik contact met je op. Bij een publicatie zal alleen je voornaam worden gebruikt, maar het kan ook volledig anoniem als je dat liever wil.