sinterklaas

Tweedehands cadeautjes geven – Goed idee of absolute no go?

Heb jij er wel eens aan gedacht om tweedehands cadeautjes te geven? De één vind het echt een no-go en de ander vind het juist helemaal geweldig. Ik vind het zelf vooral heel erg lastig, even naar het winkelcentrum gaan om iets te kopen is soms makkelijker dan zoeken hoe je het tweedehands kunt vinden. Sta jij ervoor open om tweedehandscadeautjes te geven, maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Lees dan vlug verder.

Tweedehands staat niet gelijk aan oud en stoffig

Het eerste waar je misschien aan denkt bij ’tweedehands’ is dat cadeautjes oud en stoffig zouden zijn. Spullen die voor het eerst werden aangeschaft in 1980 en nu in de kringloop staan. Natuurlijk zijn dat prima cadeautjes voor de liefhebber; ik bedoel kom maar op bij mij met vintage weckpotten! Tweedehands is echter niet hetzelfde als oud, uitgeleefd en troep. Er zijn genoeg mogelijkheden om tweedehands spullen te kopen die (bijna) als nieuw zijn. Zo kocht ik voor mijn moeder een slakkenval bij de kringloop. Het enige wat miste was de verpakking, verder zag deze er net zo uit als degene die ik bij Dille en Kamille had gekocht. Is die verpakking echt zo belangrijk? Soms zal het antwoord echt wel ‘ja’ zijn hoor, maar voor deze aankoop was dat zeker géén zeven euro waard.

Het gaat niet (alleen) om het geld

Ik hoor ook weleens dat mensen voelen dat er geen aandacht is gegeven aan een cadeau als er iets tweedehands wordt gegeven. Ik kan me voorstellen dat je dat gevoel krijgt als er een prul wordt gegeven, maar om een perfect passend tweedehands cadeau te vinden voor iemand kost echt wel veel meer tijd dan even naar een winkel te gaan. Of wat denk je van online te shoppen, dat is helemaal snel en makkelijk. Alleen misschien wat duurder dan tweedehands, maar je meet iemands liefde voor jou toch niet af aan de hoeveelheid geld die diegene besteed? Wat is er gebeurd met het gezegde ‘tijd is geld’? En je koopt natuurlijk niet alleen tweedehands omdat het goedkoper is, het is ook goed omdat er al zoveel spullen in de wereld zijn en het totaal onnodig is om nog meer te fabriceren.

Hier moet je op letten als je tweedehands cadeaus geeft

Om wel een beetje goed uit de verf te komen met een tweedehands cadeau is het wel belangrijk om je aan een aantal regels te houden. Dus let vooral op de volgende dingen.

Zorg dat het er goed uitziet – Een verkleurde rug bij een boek, een gescheurde deksel bij een spel, viezigheid die niet van het item af gaat. Tenzij het een exclusief cadeau is wat niet in andere staat te vinden is, moet een tweedehands er als nieuw uitzien of tot nieuw op te knappen zijn. Daar is iedereen het toch wel over eens. Bij iemand die tweedehands verkiest boven nieuw, zullen lichte gebruikssporen geen ramp zijn, maar dan moet je wel heel erg zeker zijn dat diegene dat kan waarderen. Maar ook voor de liefhebber is erg belangrijk: zorg wel dat je zeker weet dat het cadeau (zeker bij spel of puzzel) nog compleet is!

Geef iets wat de persoon kan waarderen – Iets wat voor cadeautjes altijd geldt. Niks is vervelender dan iemand opzadelen met een cadeau waar diegene niet op zit te wachten. De prijs is daar niet belangrijk bij. Het is echter wel een valkuil bij goedkopere cadeaus, denk daarbij niet alleen aan tweedehands maar ook aan cadeautjes van bijvoorbeeld Action. Dus zorg dat ook je tweedehands cadeau echt iets is wat diegene kan waarderen en koop niet zomaar iets uit de kringloop ‘omdat ik weet dat je van tweedehands houdt’. Dan is een cadeaubon nog altijd een betere optie.

Houd je aan je budget – Ja, leuk dat je je cadeau mega goedkoop op Marktplaats of in de kringloop hebt gevonden. Maar jullie hebben voor cadeaus (waarschijnlijk) wel een bepaald bedrag afgesproken en het is dus niet helemaal eerlijk om de nieuwwaarde aan te houden voor je cadeau. Als ik even wat in mag vullen voor de mensen die tweedehands cadeaus gênant vinden; ik denk dat mensen dat er vooral het probleem aan vinden. Lekker goedkoop je ergens van af maken.

Wat vind ik er eigenlijk zelf van?

Tweedehands cadeaus vind ik erg leuk om te krijgen, maar wel alleen van mensen die mij en mijn smaak goed kennen. Ook tweedehands cadeaus geven zou ik dus alleen doen bij mensen waarvan ik weet dat ze het waarderen. Dat zullen waarschijnlijk de mensen zijn die ik ook wel vertrouw als gevers van een tweedehands cadeau. Wat ik vooral vind is dat het heel jammer is dat er een bepaald stigma aan hangt aan tweedehands cadeaus. Ik hoop dus dat we dat stigma er vanaf kunnen schudden en duurzamere manieren gaan vinden van het geven en krijgen van december.