blogmas 2020

Tweedehands cadeautjes geven – Goed idee of absolute no go?

Al vanaf het moment dat ik begon met mijn plannen voor blogmas was duidelijk dat er ook een artikel moest komen over het geven van tweedehands cadeaus. Ik ben er dan ook al regelmatig aan begonnen, maar er kwam niks uit. Dus besloot ik eens te vragen wat mijn Instagram volgers er eigenlijk van vinden…

Wat vinden jullie?

De uitslag van de poll is duidelijk, slechts 18% van mijn Instagram volgers vind dat het niet kan om een tweedehands cadeau te geven. Het wordt een ‘no go’, raar en zelfs gênant genoemd door deze groep. Een flink aantal mensen geeft aan dat ze het alleen doen binnen het eigen gezin of als ze zeker weten dat de ander het kan waarderen. Het is dan ook 71% die zegt dat tweedehands cadeautjes een prima optie zijn, 10% vind het alleen geschikt voor kinderen. Betreft die doelgroep worden Lego en Playmobil veel genoemd als populaire cadeautjes om tweedehands te kopen. De groep die tweedehands cadeaus voor zowel kinderen als volwassene kunnen waarderen geven vooral aan dat ze de duurzaamheid ervan erg prettig vinden.

Hier moet je op letten als je tweedehands cadeaus geeft

Zorg dat het er goed uitziet – Een verkleurde rug bij een boek, een gescheurde deksel bij een spel, viezigheid die niet van het item af gaat. Tenzij het een exclusief cadeau is wat niet in andere staat te vinden is moet een tweedehands er als nieuw uitzien of tot nieuw op te knappen zijn. Daar is iedereen het toch wel over eens. Bij iemand die tweedehands verkiest boven nieuw zullen lichte gebruikssporen geen ramp zijn, maar dan moet je daar wel heel erg zeker van zijn. Maar ook voor de liefhebber is erg belangrijk: zorg wel dat je zeker weet dat het cadeau (zeker bij spel of puzzel) nog compleet is!

Geef iets wat de persoon kan waarderen – Iets wat voor cadeautjes altijd geldt. Niks is vervelender dan iemand opzadelen met een cadeau waar diegene niet op zit te wachten. De prijs is daar niet belangrijk bij. Het is echter wel een valkuil bij goedkopere cadeaus, denk daarbij niet alleen aan tweedehands maar ook aan cadeautjes van bijvoorbeeld Action. Dus zorg dat ook je tweedehands cadeau echt iets is wat diegene kan waarderen en koop niet zomaar iets uit de kringloop ‘omdat ik weet dat je van tweedehands houdt’. Dan is een cadeaubon nog altijd een betere optie.

Houd je aan je budget – Ja, leuk dat je je cadeau mega goedkoop op Marktplaats of in de kringloop hebt gevonden. Maar jullie hebben voor cadeaus (waarschijnlijk) wel een bepaald bedrag afgesproken en het is dus niet helemaal eerlijk om de nieuwwaarde aan te houden voor je cadeau. Als ik even wat in mag vullen voor de mensen die tweedehands cadeaus gênant vinden; ik denk dat mensen dat er vooral het probleem aan vinden. Lekker goedkoop je ergens van af maken.

Wat vind ik er eigenlijk zelf van?

Tweedehands cadeaus vind ik erg leuk om te krijgen, maar wel alleen van mensen die mij en mijn smaak goed kennen. Ook tweedehands cadeaus geven zou ik dus alleen doen bij mensen waarvan ik weet dat ze het waarderen. Dat zullen waarschijnlijk de mensen zijn die ik ook wel vertrouw als gevers van een tweedehands cadeau. Wat ik er vooral vind is dat het heel jammer is dat er een bepaald stigma aan hangt aan tweedehands cadeaus. Ik hoop dus dat we dat stigma er vanaf kunnen schudden en duurzamere manieren gaan vinden van het geven en krijgen van december.