Boodschappen

Hoeveel bespaart zelf groenten snijden nu écht?

Ik ben er altijd erg duidelijk in dat ik voorstander ben van zelf je groenten snijden. Hoe handig zo’n kant-en-klare zak ook is, dat móét toch ook wel veel duurder zijn? Nu was ik eens benieuwd hoeveel duurder je nu eigenlijk uit bent met roerbakmix of wokmix, in plaats van het zelf te snijden. En dus ging ik voor de grap eens de prijs vergelijken van een aantal kant-en-klare zakken groenten van de Albert Heijn.

Laat het reken werk beginnen

Om alles uit te rekenen ga ik uit van boodschappen bij Albert Heijn. Zowel voor de prijzen van de voorgesneden groenten als de verse groenten. Ik heb gerekend met precies dezelfde hoeveelheden als aangegeven stonden op AH.nl, waar je gewoon de ingrediënten van de zakken groenten kunt vinden. Volgens mij komen niet alle procenten en gewichten op 100% en de inhoud van de verpakking, maar ik heb deze hoeveelheden niet aangepast omdat ik niet kan zeggen waar het dan ‘mis’ gaat op de verpakkingen.

Italiaanse roerbakmix – 600 gram €2,79
Zelf gesneden: €1,60

Prei 24% 144 gram €0,40
Courgette 19% 114 gram €0,40
Rode paprika 19% 114 gram €0,55
Wortel 19% 114 gram €0,10
Ui 19% 114 gram €0,15

Mexicaanse roerbakmix – 400 gram €2,79
Zelf gesneden: €1,65

Mais 21% 84 gram €0,30
Rode paprika 18% 72 gram €0,35
Sperziebonen 18% 72 gram €0,25
Witte kool 18% 72 gram €0,40
Prei 13% 52 gram €0,20
Kidneyboon 12% 48 gram €0,15

Wokgroente Chinees – 600 gram €2,89
Zelf gesneden: €2,85

Rode paprika 25% 150 gram €0,75
Witte kool 25% 150 gram €0,85
Prei 19% 114 gram €0,30
Sperzieboon 19% 114 gram €0,40
Taugé 13% 78 gram €0,55

Nasi groente – 450 gram €1,50
Zelf gesneden: €0,75

Wortel 33% 148,5 gram €0,15
Spitskool 33% 148,5 gram €0,25
Prei 25% 112,5 gram €0,30
Rode ui 8,3% 37,35 gram €0,05

Basis soepgroente – 300 gram €0,79
Zelf gesneden: €0,70

Prei 47% 141 gram €0,40
Wortel 32% 96 gram €0,10
Bloemkool 13% 39 gram €0,15
Selderij 8,5% 25,5 gram €0,05

Wat een verschil!

Als ik zo zie hoeveel je bespaart door zelf te snijden in plaats van zo’n kant-en-klare zak te kopen vind ik het echt wel waard om vaker zelf te snijden. Soms koop je het gemak, dat is waar en dan is de meerprijs dat vaak ook waard. Maar voor de spaghettisaus gaan de groenten hier toch ook nog de keukenmachine in. Dat de Chinese wokgroenten ongeveer even duur zijn om om zelf te snijden vind ik ook erg leerzaam. Koop deze als ze in de aanbieding zijn en je bent al vlug goedkoper uit. Op de verpakking staat trouwens altijd dat je de voorgesneden groenten niet in kan vriezen, maar ik heb nog nooit problemen gehad. Sommige groenten verliezen dan alleen hun knapperigheid, maar dat doen ze sowieso als je ze verwarmd. De soepgroenten zijn goedkoop, maar ook erg karig. Deze zou ik dus met liefde zelf samenstellen om een veel uitgebreidere soep te maken.

Voordeel van zelf snijden

Zelf snijden van je groenten heeft misschien niet het gemak van een kant-en-klare zak. Maar wel zijn eigen voordelen, naast dat het veel goedkoper is dus. Zo kun je, als je wel eens wat groenten over hebt deze vast snijden en in een bakje in de vriezer doen. Zo verzamel je je eigen voorgesneden groenten van restjes. Oh en restjes die je normaal zou weggooien, kun je in een ander bakje bewaren en gebruiken om een bouillon van te trekken, maar dat is een extra tip. Daarnaast kun je zelf kiezen welke groenten je in je gerecht wil hebben. Ik kwam er nu pas achter hoeveel ui er eigenlijk in de Italiaanse mix zit. Terwijl mijn vriend daar helemaal niet lekker op gaat. Dat kon ik nu dus weglaten en er extra andere groenten voor gebruiken.

Ik was eigenlijk best wel verrast door dit ‘onderzoekje’. Niet alleen omdat er eigenlijk veel meer ‘echte’ groenten in de mixen gaan, maar ik had niet verwacht dat er alsnog zoveel prijsverschil zou zijn. Stiekem koos ik voorheen nog best wel regelmatig voor het gemak, maar ik denk dat dat nu echt voorbij is. Ik ben eigenlijk ook best wel benieuwd hoe dat met andere gesneden en verpakte groenten zit…

12 gedachten over “Hoeveel bespaart zelf groenten snijden nu écht?”

 1. Het kan nog goedkoper..als je paprika bv in de aanbieding koopt 3 voor0.99 en invriest….ik heb jaren geleden een nicer dicer gekocht super blij mee alles snij ik tot ui aan toe ….nu groeit de groente in mijn moestuin ..dus straks in zakjes groentemix in de vriezer….

 2. Superleuk, ik houd ervan om dit uitgerekend te zien! Mijn overweging is eigenlijk vooral: liever geen plastic als dat niet hoeft. Sla koop ik bijvoorbeeld meestal wel in een zakje, omdat de voedselverspilling anders niet opweegt tegen de impact van de verpakk8ng. Andere groenten koop ik vooral voorgesneden als er een kortingssticker op zit. Zo voorkom ik verspilling en het scheelt geld. Los kopen heeft verder als voordeel dat je kunt kiezen je gerecht te vullen met wat dat moment in het seizoen (of in de aanbieding) is.

 3. Het nadeel van zelf snijden vind ik dat je dan eigenlijk grote hoeveelheden moet maken omdat je anders met allerlei restjes blijft zitten. Het moet dan in de vriezer, en in een roerbakgerecht vinden wij dat echt niet lekker; we houden van knapperige groenten in de roerbakgerechten.
  Ik doe het wel vaak als ik al restjes heb. Als ik er bv nog een kwart van een witte kool heb liggen en een paprika, dan koop ik een preitje en een bakje champignons en maak daar dan een roerbak van.
  We hebben een moestuin en in de zomer werk ik wel met kleine hoeveelheden omdat er soms gewoon niet meer klaar is. Ik kook dan met wat er op de tuin staat. Soms kom ik thuis met een preitje, wat peultjes, een paprika, wat worteltjes, een komkommertje en wat sla. Van de komkommer en de sla maak ik dan een salade, en de rest gaat door de rijst.

 4. Interessant! Nog even wat aanvullingen waar ik aan zit te denken nav dit stuk:

  Ik denk dat deze prijzen, en het prijsverschil, elk seizoen anders is. De prijs van de mixen is het hele jaar gelijk, maar de prijs van bijv witte kool is wel eens voordeliger dan de prijs waarmee je nu rekent.

  Daarnaast vind ik een groot voordeel van vers dat je groenten op een logische volgorde bij je eten gooit. Bij mixen zijn je champignons en taugé al verpieterd voor het op je bord ligt omdat het te lang meebakt. Je eten wordt dus ook echt lekkerder als je zelfgesneden groenten gebruikt en elke euro die je daarmee bespaart is mooi meegenomen ?

 5. Ik koop paprika op de markt of in de toko, zeven tot negen paprika’s voor een euro…de andere groenten koop ik ook goedkoper. Maakt het prijsverschil nog groter.
  Ik snijd het en verpak het per groente…als ik een mix nodig heb stel ik die samen uit de zakken groenten uit de vriezer.

 6. Opvallend is dat niemand het heeft over datgene wat er toegevoegd is om het langer “goed”te houden ,dat maakt het niet echt gezond de voorgesneden groenten,ooit wortel/uien mix gekocht en een dagje of langer laten liggen en dan gekookt? je hoeft gelijk niets meer.
  Behalve dat zelf snijden goedkoper is en er best wat mogelijkheden zijn om niet met restjes te blijven zitten is het gezonder en voor mij persoonlijk ook ontspannend het hakken en snijden

 7. Vers gesneden is ook veel lekkerder! En ik gebruik altijd veel Groenen, lekker en gezond!

 8. En hoe smaakt de zelfgekweekte sla?

  Ik heb vier soorten pluksla gezaaid op zaaibed en dat is heel leuk. Nog lekkerder dan gekweekte sla in de kas. Super zacht blad en de smaak! Rucola zal binnenkort gaan doorschieten. Geeft niks. Hou 1 plantje over en dan heb ik in begin augustus weer zaad om opnieuw te zaaien.

  Slakken bestrijd ik met knoflook extract. Maar ook met escar go.

 9. Leuk om het zo uitgerekend te zien. Wij snijden ook altijd alles zelf en in de onderste la van de vriezer ligt een grote zak met alle afsnijdsels, daar koken we om de zoveel weken bouillon van en gebruiken dat dan voor soep. Voordeel van zelf snijden is, naast alle eerder genoemde voordelen, ook gewoon dat het een lekker werkje is (mits je tijd hebt) en hoort voor mij bij het kookproces.

 10. Jeetje, dat dat nog zoveel scheelt! Wat fijn dat je dit onderzoek hebt gedaan. Ik ga over op zelf snijden, dat is zeker!

 11. Ik vind de roerbakmixen wel handig als ik moe ben en niet eerst een kwartier wil staan snijden. Het voordeel van alles zelf doen, is dat je zelf kan kiezen. Net als wat jouw vriend heeft met ui, heb ik met paprika. En soms komkommer. Ik moet er van boeren en blijf het de rest van de avond proeven (ook als ik nog iets anders eet). Ik vind paprika echt wel lekker! Maar het is fijn om te kunnen kiezen om het niet te gebruiken. Voor mij zou het verschil in prijs niet opwegen tegen de tijd die het kost, maar ik snap dat dat voor kleine budgetten wel zo werkt. Ik ben meer van in een keer een grote pan maken, en porties saus invriezen. Niet zozeer restjes groenten invriezen.

 12. Keuzes maken, wat is het geld waard en wat niet, dat is de basis van besparen. Ik vind het die paar euro wel waard, want het telt flink op. Jij niet, maar jij maakt vast wel ergens anders een keus die bespaard terwijl ik daar dan weer de ‘duurdere optie’ kies. Maar die keus kun je wel alleen maken als je bewust bent dat en wat het je nu eigenlijk kost.

Reacties zijn gesloten.