houdbaarheidsdatum

Houdbaarheidsdatum op etenswaren: Wat betekenen t.h.t. en t.g.t.?

De houdbaarheidsdatum op etenswaren. Het is voor veel mensen een mysterieus getal en vooral ook een getal dat een beetje angst oproept. Want waarom zet een fabrikant zo’n datum erop? Ga je dood als je het erna nog opeet? En wat is het verschil tussen t.h.t. en t.g.t.? In dit artikel zal ik je precies uitleggen wat deze afkortingen betekenen en  hoe je het beste met een houdbaarheidsdatum om kunt gaan.  

Waar staat t.h.t. voor?

Als je op een t.h.t.-datum op een product ziet staan dan heb je te maken met een ‘tenminste houdbaar tot’-datum. Voor deze producten gaat deze datum vooral over kwaliteit, tot deze datum kan de fabrikant de kwaliteit waarborgen. Deze datum zal dus ook vrij ruim worden gekozen en producten zijn nog dagen, weken of in sommige gevallen zelfs jaren later worden gegeten. Kijk, ruik en proef of er geen tekenen van bederf zijn, want als er een rare smaak aan zit, schimmelvorming te zien is of verkleuring is ontstaan is het niet altijd verstandig om te eten. 

Wat is die t.g.t. dan?

De ‘G’ in deze afkorting staat voor ‘gebruiken’, dit is dus een ‘te gebruiken tot’-datum. Waar je bij de t.h.t.-datum kunt vertrouwen op je zintuigen kun je bij deze producten hun bederf niet altijd zien. Daarom wordt geadviseerd om de producten na deze datum niet meer te gebruiken, op de dag zelf is dus geen enkel probleem. En je kunt deze datum wel een beetje ‘manipuleren’ door de producten bijvoorbeeld in te vriezen of te verwerken op de dag van aankoop.  

Korting op producten met korte houdbaarheid

Als je op zoek bent naar een goede deal, dan is het kopen van producten met een korte houdbaarheid een goede optie. Supermarkten bieden vaak korting aan op verse producten die bijna hun houdbaarheidsdatum hebben bereikt, zoals brood, groenten en fruit. Als je deze producten meteen na aankoop verwerkt of invriest, dan kun je nog heel goed genieten van de kwaliteit en smaak van deze producten, terwijl je ook nog eens wat extra geld bespaart. 

Korting op producten met een ‘tenminste houdbaar tot’- datum

Winkels die producten verkopen met een t.h.t.-datum schieten de laatste tijd ook als paddenstoelen uit de grond. Zo ben ik natuurlijk erg fan van webshop Foodello, is er online ook Anti-duur en zijn er ook fysieke winkels waar je producten op datum kunt kopen zoals Die Grenze. Hier kun je vooral veel producten die ook ongekoeld houdbaar blijven kopen op datum, met flinke kortingen. Vaak zijn dit niet de producten waar je je vitamientjes uit gaat halen, maar toch kan ik er altijd lekker besparen op voor mij onmisbare artikelen als koffie, thee en chocolade. 

Het is belangrijk om het verschil tussen t.h.t. en t.g.t. goed te begrijpen en hiermee rekening te houden als je je voorraad bekijkt en boodschappen gaat doen. Door slim gebruik te maken van de houdbaarheidsdatum in de supermarkt kun je veel besparen, terwijl thuis juist voedselverspilling te voorkomen is door je zintuigen te gebruiken in plaats van blind op die t.h.t.-datum af te gaan en producten met een t.g.t.-datum juist op tijd iets te doen zodat het op gaat of langer houdbaar wordt.