btw-verhoging een half jaar later
Actualiteiten

BTW-verhoging, een half jaar later

Het is inmiddels een half jaar geleden dat het lage BTW-tarief verhoogd werd van 6% naar 9%. In januari bleek op veel producten inderdaad de prijs verhoogd, maar de prijzen werden daardoor een beetje ‘gek’ eindigend op bijvoorbeeld 1, 3 of 7 cent. Ik was dus wel heel erg benieuwd hoe deze prijzen zich zouden ontwikkelen, zouden ze naar boven of toch terug naar beneden worden afgerond om weer op een een mooie 5 of 9 te eindigen?

Wat was de conclusie van januari ook alweer?

Uit de prijsvergelijking die ik in januari deed kwam dat er een gemiddelde prijsstijging van 2,8% was sinds december 2018. Mijn vergelijkingsmateriaal kwam van Albert Heijn. Hoewel de prijzen over het algemeen hetzelfde ontwikkelden bij andere supermarkten, leek Jumbo achter te blijven. Benieuwd hoe dat nu 6 maanden later is!

Zijn die ‘gekke’ prijzen rechtgetrokken?

Ik gebruik voor de vergelijking dezelfde boodschappenlijst als in januari en wederom gebruik ik de prijzen zoals ze op AH.nl worden aangegeven. Op mijn lijst eindigd de prijs van 23 van de 40 artikelen (weer) op €0,05 of €0,09, in januari waren dit maar 6 items. Bij 12 items is de prijs sinds januari 2019 gezakt, bij 8 is de prijs gelijk gebleven t.o.v. januari 2019. De prijs is gestegen bij 19 van de items op mijn lijst, die overigens zowel A-merken, huismerken als budgetmerken bevat. Het viel me op dat 1 product helemaal niet meer verkrijgbaar was, maar ik duim stiekem wel dat dat tijdelijk is gezien het een AH basic was.

De prijs voor de 40 boodschappen is in 6 maanden van €52,72 gestegen naar €53,79. Wat mij betreft gewoon in de lijn van wat ik had verwacht (ik kwam uit op €53,11). Het is een prijsstijging van €1,07, wat de prijsstijging in 2019 tot een totaal van €2,60 maakt.

Jumbo

Ik heb helaas geen vergelijkingsmateriaal, dus ik heb geen idee hoeveel de prijs is gestegen bij Jumbo. Er valt mij heel veel op over de prijs en het verschil met Albert Heijn (bijna €4,00 goedkoper op 40 artikelen). Ik denk echter dat ik het daar maar een andere keer over moet hebben, maar aan de btw-verhoging hebben ze inmiddels wel toegegeven. Het valt op dat Jumbo nog veel van de ‘gekke’ prijzen die niet op 5 of 9 eindigen hanteert. Ik heb niet meer gekeken naar andere supermarkten. Na de zomer zal ik een algemene prijsvergelijking maken van supermarkten.

Komt de prijsstijging enkel door BTW-verhoging?

Mensen zoeken graag naar een oorzaak voor prijsstijgingen. Hoe vaak krijgt de euro nog de schuld dat alles zo duur is? Terwijl 17 jaar en twee economische crisissen ook een flink aandeel hebben gehad. Vorig jaar schreef ik een artikel waarin ik bonnetjes van 2014 en 2015 vergeleek met de prijzen van dat moment, als je die prijsstijging vergelijkt met die van dit jaar is het eigenlijk een heel normaal verloop. Toch ben ik benieuwd hoe deze prijzen zich gaan ontwikkelen in de rest van 2019! Eind dit jaar zal ik weer een update plaatsen!

3 gedachten over “BTW-verhoging, een half jaar later”

  1. Heb nu bij toeval 2 weken achter elkaar een product in mijn scanner gehad die significant duurder was dan het prijskaartje. Ga er nu beter op letten.

  2. Altijd melden, krijg je je geld terug én kunnen ze het aanpassen! Kaartjes wisselen blijft mensenwerk en het zijn er veel, ik snap dus best dat er vergeten worden.

Reacties zijn gesloten.