beleggen

Ik deed mijn eerste investering in crypto – en dit is hoe het ging

Begin dit jaar ben ik begonnen met beleggen in aandelen. Al bijna meteen begon het ook te kriebelen om ook in crypto te gaan investeren. Ik volgde het nieuws op de voet en probeerde vast zoveel mogelijk informatie in te winnen. Gevoel te krijgen over waar ik mee bezig ging, voor zover dat kan als je er niet daadwerkelijk mee werkt.

FOMO, een slechte raadgever

Toen er begin mei geruchten gingen dat, na een optreden van Elon Musk bij SNL, de Dogecoin wel eens naar het top record van $1,00 zou kunnen schieten besloot ik mee te doen met de hype. Helaas kun je bij Bitvavo, de app die ik koos om te gebruiken, niet handelen in Dogecoin en dus kocht ik andere munten. Dat kon me helaas niet behoeden van de twee crashes die er binnen twee weken na mijn eerste inleg van mijn €60,00 nog geen €40,00 meer over is. Een verhaal dat je juist altijd andersom hoort, maar waardoor ik niet mijn vertrouwen verlies in deze manier van beleggen!

Wat is crypto

Waarschijnlijk heb je best wel eens gehoord van Bitcoin, misschien ook wel van Dogecoin. Dat zijn cryptomunten, digitale munteenheden. Al is het (in de meeste gevallen) nog alleen juridisch geaccepteerd als ruilmiddel en niet als geld. Daarom wordt er op dit moment ook nog vooral gehandeld in de crypto zelf, in plaats van met crypto. Dit is een systeem dat lijkt op de aandelenmarkt, waarbij de vraag en aanbod van een munt invloed heeft op de prijs die je ervoor betaalt. Hierdoor kan de prijs ineens heel erg omhoog gaan of heel erg zakken. Dat maakt, samen met de nieuwigheid, crypto eigenlijk een totaal ander product dan aandelen. Bitcoin was de eerste en is de meest bekende cryptomunt, maar er zijn er echt honderden op de markt.

Don’t believe the hype

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik eigenlijk niet ben ingestapt om een goede reden en ook eigenlijk niet op een goed moment. Ik stapte namelijk in omdat ik gewoon eindelijk eens onderdeel wilde zijn van de hype. Al maanden was ik aan het lezen over crypto, ik heb video’s bekeken op YouTube en Instagram over dit onderwerp en vooral met Iris heb ik het er ook vaak over gehad. En nu wilde ik eindelijk meedoen. Ik besloot Bitvavo te downloaden en te beginnen met €10,00. Ik kocht BTC en ETH, ieder €5,00. De eerste week heb je €1000,00 transactietegoed, dus in die eerste 7 dagen kun je lekker gratis uitproberen. Daarom verkocht ik in die eerste dagen lekker als ik een paar cent winst had. Met mijn tweede inleg van €10,00 kocht ik meer BTC en RLC. Die laatste maakte in de eerste nacht meteen €2,50 winst en twee dagen later stortte ik nog eens €15,00 en daarmee ging ik een paar dagen actief aan de slag. Uiteindelijk had ik €5,00 extra verdient om te investeren en zat ik met €40,00 in de crypto. Maar ik had niet gedacht dat het ineens (en zo hard) in waarde zou zakken.

Als je buikpijn krijgt van het verlies heb je teveel geïnvesteerd

Toen kwam de dip. Eerst was het nog balen dat ik van €6,00 winst naar €7,00 verlies ging, maar daar bleef het niet bij. Ook niet toen ik besloot om nog €20,00 in te leggen. Was er eerst van mijn €40,00 inleg nog €33,00 over, op zijn ergst was er ook ná die extra €20,00 inleg nog een waarde van €35,00. Ik deelde van de eerste €7,00 verlies een screenshot op mijn Instagram pagina. En van iedereen kreeg ik te horen; vasthouden het komt wel weer goed. Graham Stephen vertelde in een video over de crash dat dit de reden is dat je geen geld moet gebruiken dat je niet kunt (of wilt) missen. Als je buikpijn krijgt van deze crash heb je teveel of verkeerd geld geïnvesteerd. En daar ben ik het wel mee eens, want al vroeg ik mezelf af of ik wel goed had gedaan om juist nu te investeren, ik was niet bang dat ik mijn geld kwijt zou zijn. Ik hoef mijn munten niet nu te verkopen om rekeningen te kunnen betalen. Ik kan gewoon rustig wachten tot ze weer stijgen. En dan een keus maken of en wanneer ik ze dan weer verkoop.

Ik schrijf dit artikel ook niet om je te waarschuwen voor crypto. Ik vind het zelf heel erg leuk om er mee bezig te zijn. Mijn aandelen in Bux zero zijn wat meer voor stabiliteit, ook al gaan de aandelen in mijn portfolio ook niet denderend, ze zijn wel vrij stabiel. Iets wat van crypto eigenlijk nooit te zeggen is. Crypto is dus zeker geen manier om vlug rijk te worden, als je niet het risico kunt lijden om vlug arm te worden. Ik hou dus nog even vast en zal jullie op den duur wel vertellen hoe dat ging…

Disclaimer: Dit artikel is puur bedoeld om te entertainen en informeren. Beleggen kent risico’s: je kunt altijd (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring en keuzes en in geen enkele manier bedoeld als voorbeeld voor hoe een ander het zou moeten doen.

Dit artikel bevat affiliate links.