Koningsdag 2019 verkopen kopen vrijmarkt rommelmarkt
Actualiteiten

Zo weersta je de oranje marketing gekte

Nu het Europees kampioenschap voetbal dichterbij komt begint ook de marketingmachine op stoom te komen. Ik geloof dat mensen meer dan ooit behoefte hebben aan iets wat zo verbindend als een EK. En ik geloof ook dat bedrijven daar meer dan ooit gebruik van gaan maken. Maar al die trendy oranje gadgets kosten je veel geld en zijn vaak niet bedoeld om lang mee te gaan. Je kunt je geld misschien dus beter in duurzamere oranje versiering steken.

Verschillende soorten oranje gadgets

Er zijn natuurlijk verschillende soorten oranje gadgets. Sowieso is er verschil tussen items an sich, wat me nogal duidelijk lijkt. Dan zijn er de gadgets die je gratis krijgt, eventueel bij aankoop van iets. Er zijn ook acties waarbij je voor de gadgets moet sparen en bij betalen. Maar ook een heleboel winkels hebben gewoon oranje feest assortiment. Ook zijn er ook producten die gewoon in een speciaal oranjejasje wordt gegoten voor het EK, maar eigenlijk gewoon een normaal product zijn. Alles is vooral bedoeld om geld uit onze zakken te kloppen.

Volledig gratis spaaracties

Bij de supermarkt krijg je misschien wel verzamelobjecten bij je boodschappen. Dit gebeurd natuurlijk het hele jaar door wel. Dit advies kun je dan ook ter harte nemen voor het hele jaar. Het is vooral zaak dat je niet meer gaat kopen dan je anders zou doen, puur om mee te doen met de spaaractie. Oh, Minke wat een saai advies! Maar deze acties worden wel gehouden om je wel daartoe te verleiden. Zeker als het gaat om acties die het goed doen bij kinderen zijn ouders daar namelijk nogal gevoelig voor.

Spaaracties met bijbetalen en oranje assortiment

Ik kan me voorstellen dat het best leuk is om iets te hebben om aan of op te doen tijdens een voetbalwedstrijd. Zeker als het mogelijk zal zijn met buren, vrienden en familie te kijken. (Fingers crossed!) Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het juichpak, van Roy Donders voor Jumbo, destijds nog wel regelmatig heb gedragen als huispak. Maar de oranje jurken van Bavaria? Die heb ik zelfs nooit aangehad tijdens het kampioenschap zelf, met mijn (toenmalig) maatje 40 voelde ik me daar niet lekker in. De wuppies hebben op mijn dashboard gezeten tot ze echt te smerig voor woorden waren. Maar over het algemeen kan je niet tig verschillende gadgets tegelijk dragen en gebruiken. En meestal zijn EK’s en WK’s zo zo ver uit elkaar dat je tussendoor nog wel een keer opruimt en je weer met lege handen staat. Kies dit jaar dus één of maximaal twee items, die je ook nog met Koningsdag of volgende wedstrijden zou gebruiken en wees er zuinig op. Volgend jaar is het WK!

Gratis product in actieverpakking en actieverpakkingen zonder gadget

Oranje marketing is niet (alleen) slecht, je kunt het uiteindelijk ook voor je laten werken. Mits je geduld hebt en het je niet per se om de gadget gaat. Speciale oranje verpakkingen kunnen namelijk, als Nederland heeft verloren of als het hele EK is afgelopen, niet meer verkocht worden. Dat betekent dat deze verpakkingen in de uitverkoop gaan, als het tenminste geen superhype was en allang is uitverkocht. Ik heb op deze manier regelmatig extreem goede deals gescoord.

Hoewel elke supermarkt, elk biermerk, en elk ander merk dat zich ook maar een link met oranje kan veroorloven, een eigen product op de markt brengt zijn er vaak maar één of twee die echt een hit zijn. Deze verkopen dan uit en worden vervolgens voor absurde bedragen op Marktplaats verkocht. Ik kan er in komen dat je mee wil doen met de handel als je iets wél hebt bemachtigd, maar trap er niet in als je aan de kopende kant van het spectrum zit. Want eerlijk is eerlijk; zo gauw als het EK over is is het niks meer waard. Dus wat je ook doet; bedenk of het je geld ook waard is als ons Nederlands elftal de eerste rondes niet doorkomen.