Recept

Recept: Churros uit de Airfryer voor nog geen €0,30

Ooit kreeg ik van Sinterklaas 2 mooie kinderkookboeken. Ik geloof niet dat ik er veel uit klaargemaakt heb, behalve churros. En ik denk dat Sinterklaas uiteindelijk erg spijt had van dit cadeau, want ik kreeg altijd een dikke zucht als antwoord als ik dit wilde maken. En eerlijk; ik maak dat als volwassene ook niet meer zo vaak, vooral omdat het frituren nogal lastig is. Het geeft vuiligheid, stank en is niet zonder gevaar. Gelukkig is er anno 2021 de Airfryer en ook daarin kan je prima churros maken. Gezonder zullen ze niet zijn, maar wel net zo lekker!

Ingrediënten (12 tot 15 stuks €0,29):

Churros beslag

  • 25 gram suiker
  • 50 gram margarine
  • snufje zout
  • 150 ml water
  • 125 gram bloem
  • 1 ei

Suikerstrooisel

  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Stap 1 – Verwarm het water, met de margarine, suiker en zout en roer tot de margarine gesmolten is. Haal dan van het vuur.

Stap 2 – Voeg in 1 keer alle bloem toe en gebruik een spatel om alles tot een mooie bal wordt die niet meer aan het pannetje kleeft.

Stap 3 – Kluts het ei en spatel dit vlug door het warme deeg. Zorg dat je vlug werkt anders krijg je stukjes omelet door je deeg en dat is niet lekker.

Stap 4 – Schep het beslag in een spuitzak met een gekartelde spuitmond van ongeveer ø 1 cm. Spuit de churros vervolgens op een bakplaat of snijplank die in de vriezer kan voor een minuut of 20-30. Het hoeft niet bevroren te zijn, als je ze maar op kan tillen.

Stap 5 – Leg zoveel mogelijk churros in de mand van de Airfryer en bak de churros voor 15 minuten op 180 graden.

Stap 6 – Meng de suiker en kaneel in een diep bord en rol de churros direct uit de hete AIrfryer door het mengsel.

Pas wel op want ik heb mijn duim verbrand aan de warme mand. Maar gelukkig is het nog steeds een stuk veiliger dan hete olie! Als je dat wel wil kan je dit recept ook gewoon gebruiken voor gefrituurde churros, dan hoef je ze alleen niet te laten bevriezen. Heb je geen Airfryer dan kun je ook je oven gebruiken om ze te bakken, draai ze dan halverwege de baktijd even om en haal ze er pas uit als ze goudbruin zijn. De baktijd kan verschillen met de Airfryer.