moestuin

Ik ga een moestuin aanleggen!

Ken je deze nog van Kinderen voor Kinderen? Hij zit al een paar dagen in mijn hoofd. Ik ga namelijk een moestuintje aanleggen! Toen wij serieus op zoek gingen naar een koophuis was het ook meteen duidelijk dat de tuin (deels) gebruikt zou gaan worden om groenten te verbouwen. In elke tuin die we bezichtigden werd vast de plek voor de moestuin geclaimd. In dit huis zou de vijver moeten worden opgedoekt om ruimte te maken. Nu de vijver eruit is en er gras is gelegd heb ik toch maar besloten dat de andere kant van de tuin een betere optie is. Maar met een tuin op het Westen hoef ik me op geen enkele plek in te tuin zorgen te maken over te weinig zonlicht.

Welk systeem?

Wist ik veel dat er verschillende manieren zijn van moestuinieren. Voor de ‘ouderwetse’ manier moet je veel ruimte hebben én al in het najaar beginnen. Dat ging hem niet worden, maar al vlug kwam ik op het ‘Makkelijke Moestuin’ systeem terecht. Op dit systeem waren de moestuintjes van Albert Heijn ook gebaseerd en ideaal voor als je in moestuinbakken wil gaan werken. Ik moet er nog veel over lezen en leren. Ik kies er alleen voor om steeds per stapje te leren, anders vind ik het veel informatie in 1 keer.

Welke groenten?

Dan moet ik natuurlijk gaan beslissen welke groenten ik wil gaan verbouwen. Eentje wist ik direct zeker; boterboontjes. Heerlijk vind ik die! Maar toen ik ze vorig jaar bij Plus zag en mee wilde nemen schrok ik enorm van de prijs. Bijna €15,00 de kilo. Ammenooitniet. Boterboontjes dus, maar verder vind ik vooral dat het makkelijk moet. Eerst even proberen, oefenen, leren, fouten maken. Oh rucola wil ik ook sowieso. Dat eten we graag maar meestal gebruik je maar een beetje en vervolgens ligt er zo’n grote zak in de koelkast te wachten tot hij weggegooit kan worden. (Oké, dat probeer ik wel te voorkomen, maar het gaat om het idee.) Verder laat ik me een beetje adviseren door de Makkelijke Moestuin app. De zaaikalender verteld mij dat ik nu ook andijvie, bieten, palmkool, snijbiet, snijbonen, stambonen, sugarsnap, winterpostelein, wortel en zonnebloem kan zaaien. De keuze is dus reuze!

Zaadjes of plantjes?

Aardbeien en (cherry)tomaatjes wil ik wel als plantje kopen, dan heb ik nog kans dat ik dit jaar oogst heb. Sowieso hebben we trouwens kersen, want de kersenboom in onze tuin begint al goed rood te kleuren! Ik denk wel dat ik de rest ‘gewoon’ zelf zaai. Dat is een goede manier om het te leren en het is sowieso heel leuk om te zien hoe ze gaan ontwikkelen natuurlijk! Misschien ga ik ook nog wel voor een paar kruiden, want verse peterselie is wel heel lekker door een zomerse couscous salade.

Shoppen

Mijn schoonvader heeft voor mij een moestuintafel gemaakt, helemaal van hergebruikt materiaal. Zelfs het worteldoek is overgebleven van een ander project. Voor de grond en de zaadjes zal ik wel moeten gaan shoppen. Het is wel even een investering, maar als ik er echt voor ga denk ik dat ik die investering wel terug zal verdienen.

Ik voel me echt een kind als ik bezig ben met de moestuin. Zo’n zin om er echt in te gaan werken en te zien hoe alles groeit. Ik heb er zelfs kriebels van in mijn buik, lang geleden dat ik zó enthousiast was over iets!

Ben jij bekend met het Makkelijke Moestuin concept en heb je daarbij nog tips voor me?

13 gedachten over “Ik ga een moestuin aanleggen!”

 1. Wat ook leuk is (en werkt!). Als je paprikazaadjes bewaard, gewoon die je in je paprika zitten als je die hebt gekocht, kun je die laten drogen en binnen voorplanten. Is ook zo met tomaten. Als ze groot genoeg zijn gaan ze naar buiten. Heel budgetvriendelijk

 2. Geen tip voor de moestuin, wel voor de rucola (of een andere bladgroente die zijn beste leven heeft gehad): daar kan je heel goed pesto van maken! Jack Monroe heeft op haar site een goed recept ervoor (zoek naar salad bag pesto).

 3. Tips vwb je zaden etc: gewoon vragen & ruilen! Ik heb in mijn voortuintje Daslook staan – gevraagd op Marktplaats of er iemand een pol over had, Mijn Japanse Wijnbes kreeg ik van mijn vorige hulp: een keer gegeten, een aantekening gemaakt, en een stek gevraagd toen ik een tuin kreeg. Mijn frambozenstruik kreeg ik ‘spontaan” als cadeautje van een kennis. Ik kreeg op een plantenruilmarkt ooit een klein plantje van de boomspinazie, en nu kan ik daar weer plantjes van uitdelen. Wat ik écht wil hebben, en niet kan krijgen, dát koop ik…. En wat ik over heb, aan zaad of uitzaaisels: dat plaats ik op MP als “gratis op te halen” – en soms krijg ik er ineens, als verrassing, een onbekende plant of zaad voor terug!

 4. Ik heb die wens ook ooit! Ik wilde het hier al proberen, maar met twee kleine kinderen die modder als zandbak gebruiken en twee katten heb ik het plan toch maar voor mij uit geschoven. Wel heel tof, ik hoop dat je regelmatig een moestuin update plaatst.

 5. Leuk om te lezen. Ik ben ook net begonnen. Heel klein en vrijblijvend. Heb gisteren op de markt een tomatenplant gekocht en 2 courgetteplanten (geel en groen). Verder heb ik nog wat zaadjes van de kruidentuintjes van Plus. Ik zie wel wat er opkomt en wat niet.
  Maar wat bedoel je met een moestuintafel?
  Succes, Petra

 6. Tomaten en paprika kweek ik op uit zaad wat je er gratis bij krijgt….
  ( zitten er in) al vroeg, feb. mrt… gaan half mei naar buiten.. ..gaat prima

 7. Wij hebben al 17 jaar een moestuin. Heerlijk! Ondanks het feit dat ik er altijd aan het werk ben, vind ik het heerlijk. Je komt helemaal “tot rust “.
  Kijk voor groentenplantjrs ook eens in een tuincentrum. In de buurt van Wateringen zit een tuincentrum die wat dat betreft echt niet duur is. Ik haal er de sla, andijvie en prei vandaan. Als je dit gaat zaaien heb je vaak tuin tekort. Welkom bij de club en veel succes.

 8. Beste Gerda, ik heb al jaren een makkelijke moestuin en heb dit jaar geholpen een tuin om te bouwen naar hetzelfde principe maar dan zonder de speciale moestuingrond mix van de mm.
  Mijn belangrijkste tip. Gebruik veel compost. Als je niet in de speciale mix werkt. Hanteer dan een 10cm compost laag boven op je aarde.

  Heel veel succes en plezier met je eetbare tuin. En beter zo veel mogelijk in het zicht dan in het hoekje van je tuin

 9. De Makkelijke Moestuin-methode behelst specifieke MM-grond, een bak (evt op poten) met vakken/raster van 30×30 cm, MM heeft op de site ook zaden te koop, en met de MM-app bij de hand kan het gewoon niet makkelijker! Een aanrader!

 10. Ja dat wil ik ook gaan proberen, maar zal naar volgend jaar moeten worden uitgesteld. Wel even heel lekkere tomaten kopen dan voor de zaadjes, want dan ga ik niet voor die goedkope dingen natuurlijk. Haha.

 11. Dankjewel voor je warme welkom! Ik ben heel benieuwd hoe het me gaat bevallen. Let wel; tot een paar maanden geleden wist ik echt niks in leven te houden behalve mezelf. Nu heb ik niet-eetbare planten die groeien voor 10 en ga ik een moestuin avontuur aan. Ik vind het nogal wat, haha.

 12. Nou, elk ‘hoekje’ is bij ons erg zichtbaar. We hebben geen kleine tuin, maar wel een echte ‘woonwijktuin’. Ik ben maar gewoon voor de moestuinmix van MM gegaan. Prijs verschil (€2,00 per zak) was voor mij verwaarloosbaar als ik daardoor meer slagingskans heb.

 13. Yes, is mij door meerdere mensen aangeraden. Daarom ga ik er ook maar voor. Binnenkort foto’s van mijn bak en zo.

Reacties zijn gesloten.