Persoonlijk

Mijn gelddoelen voor 2023

Ik heb nog nooit mijn gelddoelen voor een jaar met jullie gedeeld, niet op dit blog tenminste. Maar het leek me wel heel leuk om dit eens wel te doen. Dus besloot ik mijn doelen eens op te schrijven. Misschien werkt het wel inspirerend voor jou. En ik geloof zeker dat het inspirerend werkt om je doelen openbaar te delen, als een soort stok achter de deur dat je toch met de billen bloot moet als iets niet lukt. Dus, hierbij presenteer ik; mijn gelddoelen voor 2023!

Zoveel mogelijk rekeningen per jaar betalen

In 2022 had ik een fijne financiële meevaller. Hierdoor kon ik in 2023 voor het eerst mijn zorgverzekering per half jaar betalen. En ik kan je zeggen dat het heel erg fijn voelt dat ik hier nu een half jaar niet meer aan hoef te denken, behalve dat ik er natuurlijk gewoon wel geld voor weg moet zetten elke maand. Daarbij had ik wel een halve procent korting, dus nu ben ik rijk, haha. Maar het lijkt me wel heel fijn om ook zoveel mogelijk andere rekeningen waarbij dat kan in een jaar vooruit te betalen. Natuurlijk zal ik het geld om dit in 2024 te kunnen doen moeten sparen in 2023, maar wat wel al in zijn geheel betaald kan worden in dit jaar doe ik ook meteen!

Mijzelf elke maand 2000 euro uit kunnen betalen

Als zzp’er is het geld dat op mijn rekening gestort wordt door opdrachtgevers helaas niet allemaal voor mij. Ik moet natuurlijk ook zorgen dat ik geld apart zet voor de belastingdienst, geld wegzet voor later en het ook aan Gierige Gerda heb ik gewoon kosten die elke maand terugkomen. En afgelopen jaren heb ik nog niet genoeg verdient om mezelf naast alle kosten ook nog een mooi salaris uit te betalen. Ik heb wel eens het idee dat mensen denken dat ik veel meer verdien dan daadwerkelijk het geval is. Maar het kan dus ook wel zo zijn dat ik in de ene maand heel veel samenwerkingen heb en dus veel inkomen heb, maar een andere maand helemaal geen inkomen heb. Als zelfstandige moet je daar dus wel rekening mee houden, maar ik geloof echt wel dat dat helemaal goed gaat komen. En ik denk dat openheid wel helpt om te laten zien dat niet elke influencer het inkomen van Gio of Enzo heeft.

Gaan beleggen voor mijn pensioen

Omdat ik eigenlijk een heel onfortuinlijke arbeidsgeschiedenis heb was mijn pensioen altijd al slecht geregeld, maar nu ik voor mezelf ben gaan werken is het niet echt beter geworden. Zoals het er nu uitziet zal ik jullie dus bespaartips blijven geven tot mijn dood. Nou moet ik zeggen dat dat niet eens zo slecht klinkt, maar misschien is het toch wel fijn om een pensioen te gaan regelen. Dus dat wil ik graag dit jaar eindelijk gaan doen. En dan wel door hiervoor te gaan beleggen, hoe en wat weet ik verder nog niet. Maar als ik dat wel weet neem ik jullie zeker mee! Verder heb ik niet echt plannen om nog meer te gaan beleggen, mijn idee is altijd geweest om te leren hoe beleggen werkt zodat ik ‘voor later’ kon gaan beleggen.

Zowel een buffer als een spaarpotje opbouwen

Natuurlijk moet ik mijn vaste lasten en boodschappen betalen, maar daarnaast wil ik zoveel mogelijk weg zetten om een buffer op te kunnen bouwen. Daarnaast heb ik wel een kleine wens om over (of eigenlijk liever binnen) vijf jaar een eigen huisje te kunnen kopen en om dat voor elkaar te kunnen krijgen zal ik ook geld moeten sparen. Daarom wil ik vooral veel geld aan de kant zetten en het niet allemaal uitgeven aan onnodige dingen zoals notitieboekjes en onnodige make-up. Al heb ik natuurlijk wel speciale potjes waar geld in zit zodat ik wel geld heb voor leuke dingen, anders wordt ik echt een gierigaard die zichzelf niks meer gunt.

Gemiddeld maximaal vijfentwintig euro aan boodschappen besteden

Het single leven voelt nog steeds wat onwennig en nieuw, maar toch wil ik mijzelf vast een doel opleggen voor een boodschappenbudget. Op dit moment deel ik een deel van mijn kosten voor boodschappen nog en lukt het mij makkelijk om onder de twintig euro per week te blijven. Maar ik hoop toch nog steeds zo snel mogelijk weer op eigen benen te komen staan en dan wil ik ook mijn best doen om onder de 25 euro aan boodschappen te blijven. Gelukkig heb ik nog een goede voorraad, al wordt daar ook op ingeteerd nu, dus ik denk dat het wel moet gaan lukken.

Doelen zijn alleen doelen als je ook echt moeite doet om ze te bereiken. Dus ik zal ook wel echt moeite moeten doen om het te redden, maar of het allemaal gelukt is en wat mijn doelen dan zijn voor 2024? Daar moeten we nog even op wachten, gelukkig gaat de tijd echt super snel. Dus is het zo weer december, haha.