challenge

 Waarom juni het perfecte moment is voor een budget challenge of financiële detox

Januari is vaak de maand waarin veel aandacht wordt besteed aan financiële detox, budget challenges en andere manieren om geld te besparen. Zelf vind ik januari eigenlijk niet echt het goede moment daarvoor. Dit is namelijk een moment waarop er heel veel goede aanbiedingen zijn en je juist moet investeren om je voorraad aan te vullen. Naar mijn mening is juni juist de perfecte maand. Waarom dat zo is en hoe je zo’n budget challenge aangaat, zal ik je vertellen.

Waarom juni het perfecte moment is voor een geld detox

Er zijn geen speciale feestdagen of schoolvakanties, maar de dure zomervakantie staat wel voor de deur. Het is nu het perfecte moment om een financiële detox te beginnen, zodat je wat extra geld hebt voor je vakantie. Ook zijn er in juni weinig tot geen goede aanbiedingen om voorraad mee op te bouwen, terwijl vooral verse (zomer)groenten juist heel betaalbaar zijn. De uitverkoop begint pas echt in juli. Maar ongemerkt kunnen de gezellige zomeravonden wel zorgen voor extra (onnodige) uitgaven. En dat vakantiegeld brandt misschien ook wel in je portemonnee. Dit is dus het perfecte moment om extra op te letten!

Begin met sparen in plaats van ermee te eindigen

Veel van de financiële uitdagingen die in januari worden gepresenteerd, waren gericht op het feit dat er in december al zoveel was uitgegeven dat het tijd was om rustig aan te doen. Maar is dat niet de omgekeerde wereld? Zou je niet vooraf wat extra budget moeten hebben, zodat je meer kunt uitgeven? Je rekeningen worden tenslotte ook in december en tijdens je vakantiemaand afgeschreven. Door nu een beetje (of heel streng, afhankelijk van jezelf) de broekriem aan te halen, hoef je je straks op vakantie geen zorgen meer te maken over geld. Een belangrijke reden om in juni een budget challenge aan te gaan, is dat er niet veel geweldige aanbiedingen zijn om je voorraad aan te vullen. De uitverkoop begint pas echt in juli. Maar ongemerkt kunnen de gezellige zomeravonden wel zorgen voor extra (onnodige) uitgaven. En dat vakantiegeld brandt misschien ook wel in je portemonnee. Dit is dus het perfecte moment om extra op te letten!

Waarom doe je de challenge?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een budget challenge wilt doen. Het kan zijn om een beetje de rem op je (te uitbundige) uitgaven te zetten, maar het kan ook zijn dat je meer overzicht wilt hebben van je geld of gewoon omdat je het leuk vindt om jezelf uit te dagen. Het kan wel uitmaken hoe streng je voor jezelf bent en hoe je challenge eruitziet. Ga je voor een no buy challenge, waarbij je een maand lang niets koopt wat niet strikt noodzakelijk is? Ga je juist voor een challenge waarbij je elke dag een bedrag wilt (be)sparen, zoals de 2 euro challenge, waarbij je dus elke dag een bedrag (2 euro in dit geval) probeert te besparen en in een spaarpot doet? Of ga je voor een voorraad challenge, waarbij je de hele maand alleen uit de koelkast, vriezer en voorraadkast probeert te eten?

Tips om je budget challenge een succes te maken

  • Wees niet te streng voor jezelf. Als je een paar euro boven je boodschappenbudget zit of een kop koffie koopt omdat je een slechte nacht hebt gehad, is het heel gemakkelijk om op te geven. Dus gun jezelf af en toe een klein pleziertje. Het gaat er vooral om bewust te worden van wat voor jou echt belangrijk is en daar dus wel geld aan uitgeven, maakt daar deel van uit. En wat je op andere momenten bespaart, telt nog steeds mee.
  • Stop wat je bespaart in een spaarpot. Het zien van hoeveel je bespaart, werkt motiverend als beloning. Als je liever geen contant geld hebt, kun je bij veel banken spaardoelen instellen. Maak er een aan voor tijdens je budget challenge en zet daar het geld op dat je hebt bespaard. De 25 euro die je nu minder uitgeeft aan boodschappen, de 10 euro die je deze week niet hebt besteed aan koffie op het station, of de 30 euro voor die jurk die je hebt laten hangen. Dit vormt meteen je extra budget voor tijdens de vakantie! Of je kunt het natuurlijk ook voor iets anders nuttigs gebruiken.
  • Kijk naar wat je al hebt. Als je een maand lang niet “mag” winkelen, is het misschien een goed idee om in je eigen kledingkast te winkelen. Haal alles eruit en kijk wat je nog allemaal hebt liggen waarvan je al lang vergeten was dat je het had. Een beperkt boodschappenbudget betekent juist dat dit het moment is om je vriezer en voorraadkast leeg te eten. Zo kom je niets tekort terwijl je toch een maand lang zuinig bent! En de dingen die je niet meer wilt hebben, kun je net zo goed meteen op Vinted zetten!

Wat je ook voor budget challenge doet en hoe streng je ook bent, juni is echt het perfecte moment ervoor. Dus als je er een wil aangaan, doe het nu!