moestuin

Klaar voor de winter in de moestuin

Ik heb het lang uit proberen te stellen, maar het moestuin seizoen loopt nu echt op zijn einde. Tijd dus om te zorgen dat alles de winter goed door de winter gaat komen. Eigenlijk vind ik het nu helemaal niet meer leuk want mijn tuintje is niet meer mooi, veel plekken zijn leeg en veel andere plantjes zijn aangevreten door rupsen. Maar ik heb wel zin om het volgende moestuinseizoen echt te gaan knallen, dat kan echter alleen als ik dit seizoen echt goed af sluit!

Alles naar binnen halen

Wat niet de composthoop op gaat of buiten kan overwinteren moet naar binnen. Dit zijn voor nu een aantal sierplanten én mijn peperplanten. Ik kocht aan het eind van de lente drie plantjes uit de peperfamilie. Twee paprika’s, geel en rood en een chilipeper. Ik zet ze deze winter binnen om zo een voorsprong te hebben als het seizoen volgend jaar weer begint. Ook ben ik al begonnen met wat plantjes te kweken voor mijn raam op zolder. Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat groeien, het is een experiment

Knoflook planten

Oktober is het moment om knoflook te planten, dus ook dat heb ik al gedaan. Ik heb zowel speciale pootknoflook als biologische knoflook van Albert Heijn geplant. Ik ben erg benieuwd of dit verschil gaat maken of niet. Het is nu alleen nog 10 maanden wachten tot ik daar antwoord op krijg. Het lijkt me wel heel lekker als ik volgend jaar helemaal geen knoflook meer hoef te kopen. Voor uien heb ik helaas nu geen ruimte, maar misschien volgend jaar!

Laatste oogst voor de vorst

Er zijn nog een aantal planten waar nog vruchten aan zitten. Mijn (laat gezaaide) komkommer bijvoorbeeld, die heb ik nu onder het afdak, op de vensterbank gezet. Zo hoop ik dat deze vruchten nog een beetje kunnen groeien voor de vorst de hele plant naar de maan helpt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor mijn courgettes, want ook daar hangen nog drie vruchten aan die ik nog graag wil oogsten. Deze kan ik echter niet binnenhalen. Ook mijn van mijn sperzieboontjes hoop ik nog wel wat te kunnen oogsten.

Winteroogst

Natuurlijk waren dat de groenten die ik vóór de vorst moet gaan oogsten. Er staan echter ook nog wel wat groenten in mijn tuintje waar juist de vorst nog even overheen moet of die goed gedijen in kou. Er is alleen een hoop nog (lang) niet klaar om te oogsten. Ik ben dus heel benieuwd of dat nog goed gaat komen. Ik weet wel dat ik voor volgend seizoen echt wat moet gaan doen aan de kwaliteit van mijn grond. Zeker als ik al mijn groenten uit de tuin wil halen.

Klaar maken voor volgend seizoen

Ja en dat klaar maken voor volgend jaar hoop ik eigenlijk wel te kunnen doen voordat het echt gaat vriezen. Ik wil graag bakken maken van oude pallets, de bovenlaag van mijn grond eraf scheppen en dan aanvullen met (zelfgemixte) makkelijke moestuinmix. De vorige bewoner heeft in de tuin een rotstuin gemaakt en dat merk ik nu nog door alles wat er soms naar boven komt. Ik denk wel dat we verder een relatieve gezonde bodem hebben in de tuin. Wellicht dat ik zelf nog wat wormen los laat, maar toen ik laatst één potje weghaalde zaten daar al drie regewormen onder, dus iets zegt me dat er daarvan toch genoeg moeten zitten…

Er is dus nog veel te doen voor de winter begint. Ik moet dus niet teveel tijd verspilling door erover te schrijven, maar gewoon lekker mijn tuin in gaan!