Meer geld kleding
Persoonlijk

Waarom ik mijn kledingbudget verhoog in 2020

In 2020 ga ik mijn kledingbudget flink ophogen. Dat klinkt misschien wat gek, uit de mond (of in dit geval toetsenbord) van een bespaar guru, maar ik heb er goede redenen voor!

Moeite met geld uitgeven

Laat ik beginnen bij de aard van het probleem. Ik ben ontzettend bang om geld uit te geven. Als ik een jurk zie die ik mooi vind kijk ik als eerste naar het prijskaartje en dan beslis ik pas of ik hem wil passen. Al vlug vind ik kleding te duur, of tenminste; voel ik me schuldig als ik dit aan kleding uit zou geven.

In mijn hoofd gaat dat ongeveer zo: “Stel je voor dat er ineens een onverwachte rekening van een paar honderd euro op de mat valt en je hebt net een jurk van €40,00 gekocht. Wat dan?”

Hierdoor heb ik niet de kledingkast die ik zou willen, doe ik minder lang met kleding en maak ik meer miskopen dan dat ik zou willen. Gelukkig shop ik veel online en zijn die miskopen makkelijk terug te sturen, maar juist dat is wel heel frustrerend.

Duurzaam

De term ‘fast fashion’ zal iedereen inmiddels wel bekend zijn, goedkope kleding die vlug wordt afgedankt. Trends die sneller veranderen dan het weer. Hoewel ik dus graag goedkoop shop, geloof ik niet dat ik echt deelneem aan de echte ‘fast fashion’ movement. Mijn 10-euro-jurkjes van C&A heb ik al tenminste al 2 zomers kunnen dragen en doordat ik goed zorg voor deze items kunnen ze vast nog wel een zomer mee. Dat is natuurlijk fantastisch en een belangrijke reden voor mij om niet te besparen op wasmiddel. Toch is er iets aan de jurkjes van €10,00 dat mij niet juist een beetje tegenstaat. Ik ben immers ook al bijna 35 en mag op bepaalde momenten best wel wat meer volwassenheid uitstralen. Een (redelijk tijdloze) stijl die ik regelmatig voorbij zie komen, maar waar de prijs me dus van tegenhoudt.

Zelf maken of tweedehands

In het verleden heb ik veel kleding zelf gemaakt. Ik beleefde daar veel plezier aan en was er, al zeg ik het zelf, ook erg goed in. Ik gebruikte meestal stoffen uit oude collecties en coupons (een lap stof die je koopt zoals hij is, meestal wat er overblijft aan het einde van een rol) die ik voor een paar euro of zelfs maar €0,50 per meter kocht op de markt. Dit was goedkoop, maar ook erg tijdrovend. Al gaat de jas die ik in 2013 zelf maakte nog steeds mee, hij is nu langzaam wel aan vervanging toe. Daarom ben ik nu wat meer gericht op kringloop, maar ook daar krijg ik niet altijd gevonden wat ik zoek. De inhoud van mijn kledingkast is best bescheiden, dus hij kan (zeker voor de winter) wel echt wat aanvulling gebruiken en hoewel sommige items prima kunnen wachten op een tweedehands pareltje, kunnen anderen dat simpelweg niet.

Kwaliteit over kwantiteit

Dat ik meer geld wil uitgeven aan kleding betekent niet dat ik me nu als een soort Rebecca Bloomwood ga gedragen. Ik wil mezelf alleen wat meer ruimte geven om zonder ‘schuldgevoel’ te shoppen. Het bedrag is ook bedoeld voor ondergoed, panties en een nieuwe winterjas en ik wil daar €50,00 per maand voor uittrekken. Dat is maximaal €600,00 per jaar. Voor sommige wellicht een schijntje van wat zij aan kleding besteden, voor anderen een fortuin. Ik val op dit moment wat betreft budget in ieder geval in de laatste categorie. Het hoeft ook niet op natuurlijk, maar over dat bedrag hoef ik mij in ieder geval niet schuldig te voelen. Dat schuldgevoel vind ik erg belangrijk om los te laten. In ieder geval wat betreft de financiële kant want ik wil door deze keuze te maken wel duurzamer worden.

Besef

Net als met kleding deed ik voorheen ook jaren met schoenen. Ik had 2 paar; eentje voor in de zomer en eentje voor in de winter en daar liep ik jaren op. Dag in en dag uit. Niet eens goede schoenen trouwens, het paar waar ik het langst op liep waren €12,45 en vrij neutraal.

Door mijn samenwerking met Sacha heb ik in het afgelopen jaar verschillende stijlen schoenen kunnen proberen. Stijlen die ook paste bij mijn verschillende modestijlen. Mijn nieuwste aanwinst zijn de geweldige veterlaarsjes van de foto. Ze passen exact bij de persoon die ik nu ben en de kledingstijl die nu bij me past. Dit heeft me doen beseffen dat ik mezelf gewoon wat meer moet gunnen. Zo kan ik keuzes maken die daadwerkelijk duurzamer zijn en mij tegelijk ook veel gelukkiger maken.

Zolang mijn bankrekening het daadwerkelijk toelaat, natuurlijk.

De schoenen uit dit artikel heb ik gratis ontvangen.

8 gedachten over “Waarom ik mijn kledingbudget verhoog in 2020”

 1. Hallo,
  Door het afvallen heb ik heel wat kleding over die te
  Groot zijn. En om mijn kledingbudget wat aan te vullen verkoop ik voor een klein bedrag op : Vinted, Mijn kleding en schoenen ( alles bijna nieuw dat wel) je moet wel geduld hebben. Maar het loont wel.

 2. Ik geloof in goede kwaliteit,dat zit niet altijd in de prijs.
  Al is de kans daarop groter.
  Allereerst is het handig om te bedenken,wat voor stijl jou aan spreekt.
  Wat je als basis nodig hebt.
  In mijn opinie hoort daar ook goed ondergoed bij.
  Anders zit de kleding niet mooi.
  Vandaaruit kun je opbouwen.
  En krijg jij die kledingkast die bij jou hoort.
  P.s.en koop vooral goede pasvorm,dat kost idd meer geld.
  Maar veel mooier dan vormeloos.

 3. Niet alles wat duur is is goede kwaliteit inderdaad. Daarom is ‘live shoppen’ misschien een betere oplossing dan online. Voelen aan stoffen, kijken naar afwerking etc.

 4. Duurder is niet altijd beter, maar je hebt wel meer kans dat fijne schoenen in jouw maat er nog zijn van de gewone collectie. Sale is leuk, maar bij een beetje een doorsnee schoenmaat, is sale gewoon moeilijker. Die koop ik tegenwoordig liever voor het volle pond, waarbij ik 20 paar kan passen, dan aan het eind van de sale met 50% korting en dan maar “de beste” nemen die nog over is. Als je er geld voor hebt, ben je het absoluut waard 🙂

 5. Hallo,

  Ik heb nu een jaar geen kleding gekocht. Juist omdat ik de wegwerp maatschappij mij tegenstond. Vroeger versleet ik kleding de laatste jaren helemaal niet meer. Ik had zoveel kleding dat ik bijvoorbeeld 5 (ja 5) wit met blauw gestreepte jurkjes heb. Je kunt dan wel spreken van een eigen stijl.

  Wat ik geleerd heb van een jaar geen kleding kopen is wat mijn eigen stijl is waardoor ik hoop dat ik minder geld ga uitgeven aan kleding.

  En een goede tip die ik ooit eens van een oudere dame heb gehoord. is deze; koop in de sale bij kwaliteitszaken. Oudere dames zijn meestal wat voller, waardoor kleine maten blijven hangen en de basisstukken die jaren lang mooi blijven zijn goedkoper in de sale.

 6. Het idee is ook niet om een overvolle kledingkast te krijgen, maar inderdaad; dingen die écht mijn stijl, praktisch en duurzaam zijn. Voor 2021 zou ik mijn budget dan weer kunnen heroverwegen.

  Ik mis nu bijvoorbeeld echt een mooi zwart (lang) vest in mijn collectie en merk weer dat ik naar de goedkoopste in plaats van de mooiste optie wil gaan. Dat is dus wat ik wil voorkomen. Niet dat ik 6 zwarte vesten ga kopen.

 7. Hoi Gerda, ik ga volgend jaar een bespaarjaar starten. Dit doe ik om de zoveel jaar. Het houdt in dat ik NIETS aan kleding (incl. schoenen en accessoires) uitgeef. Mijn doel is om een capsule wardrobe te hebben en dan alleen met kleding die goed zit, en naar mijn werk en in mijn vrije tijd gedragen kunnen worden. Bovendien wil ik graag dat ze een beetje langer meegaan dan een goedkoop en vaak slechtgemaakt kledingstuk. Hierover ga ik de komende periode ook weer bloggen, en op Zuinigeman.nl komt 4 januari ook een gastblog van mij over dit onderwerp . Misschien vind je het leuk om dat te lezen.

 8. Naast een kleuradvies heb ik ook een vormadvies. Welke soort hals (rond en juist geen v-hals. Hoe lang moeten mijn jasjes/truien (heuphoogte) zijn en welk soort rok (a-lijn op de knie). Instinctief wist ik al veel. Kijk naar je favorieten van de afgelopen jaar en uit het feit dat ik ook zelf kleding maakte. Dit vormadvies is een eye-opener!

Reacties zijn gesloten.