Prijs en duurzaamheid van echte versus kunstkerstboom
Kerst

Prijs en duurzaamheid van echte versus kunstkerstboom

Sinterklaasavond is geweest, dat betekent voor de meeste mensen dat het tijd is om de kerstboom te zetten. De vraag is alleen; ga je voor een echte boom of voor een kunstkerstboom? Voor beide is natuurlijk wat te zeggen, maar wat is nu eigenlijk goedkoper? En wat is duurzamer? Dat ga ik in dit artikel eens onder de loep nemen.

Prijs van een echte kerstboom

Zowel in kunstkerstbomen als echte kerstbomen is heel veel keus en prijsverschil. Je kunt bijvoorbeeld voor een echte kerstboom gaan bij Ikea, waar je voor €20,00 een kerstboom én een tegoedbon t.w.v. €19,00 krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om je echte boom online te bestellen en thuis laten bezorgen voor €60,00. Daarnaast zitten er nog een heleboel prijscategorieën tussen en vast ook nog een hoop boven. De prijs is afhankelijk van de soort kerstboom, met of zonder kluit en natuurlijk het formaat. Gemiddeld kom je op een €20,00 tot €30,00 uit bij de meeste bouwmarkten en andere reguliere verkooppunten.

Prijs van kunstkerstboom

Ook kunstbomen zijn er in verschillende prijsklassen, afhankelijk van het formaat en de kleur zou je er al eentje kunnen kopen voor een kleine €15,00, maar voor een full size (zeg maar 160/180 centimeter) begint de prijs meestal op ongeveer €40,00 en vanaf dan kun je het zo gek maken als je zelf wil. Voor die €40,00 heb je natuurlijk een budget boom, maar vanaf een kleine €120,00 kun je al een levensechte, luxe boom kopen. Die heb je dus na ongeveer 4 tot 6 jaar dus al terugverdient.

Duurzaamheid

Oke, zo’n kunstboom is dus vlug terugverdient, maar hoe duurzaam is dat eigenlijk? Dat een kerstboom een natuurproduct is lijkt een flink voordeel in duurzaamheid te zijn, maar de site van Milieu Centraal vertelt mij iets anders. De impact is namelijk moeilijk tot niet te vergelijken, omdat het proces van beide nogal verschilt. Wel is het verstandig om zo lang mogelijk met een kunstkerstboom te doen, 20 jaar of langer is aan te raden.
Natuurlijk zit duurzaamheid hem niet alleen in de boom an sich. Kies liever voor LEDs in plaats van ouderwetse lampjes, dat is ook beter voor je energierekening na december. Verander niet elk jaar van versieringen en maak daarin ook duurzame keuzes. Leg ook niet te grote afstanden af om je kerstboom te gaan kopen. Ongeacht of deze echt, nep en nieuw of tweedehands is.

Tweedehands

Net als met zoveel is het ook bij kunstkerstbomen een goede optie om te gaan voor een tweedehands exemplaar. Ik heb al verschillende bomen zien verschijnen op verkoopsites maar ook in de kringloop zijn kunstkerstbomen te vinden. Het kan dus een prima oplossing zijn, zowel voor een financieel gunstige boom als voor een duurzaam exemplaar.

Na de kerstdagen

Kies je voor een kunstkerstboom, maar ga je liever wel voor een nieuwe? Dan is het wellicht een idee om tweede of derde kerstdag pas te shoppen voor een boom. Als de feestdagen achter de rug zijn gaan de bomen meestal in de uitverkoop bij de kerstshows, kies je voor een showmodel dan kun je wellicht nóg meer besparen.

Mijn eigen kerstboom

Toen ik in 2010 mijn eerste kerst in mijn eigen stekje vierde kocht ik meteen een kunstboom, een dure want dan kon deze lang meegaan. En elk jaar een echte boom naar 1 hoog slepen en weer terug naar beneden na 1 januari zou geen doen zijn. Zoals ik dus al zei ging ik toen meteen voor een goede kwaliteitsboom. Ik weet niet meer precies wat hij kostte maar ergens tussen de €100,00 en €150,00. De boom was mooi en makkelijk op te zetten. Helaas was hij ook enorm kwetsbaar en had ik na het opzetten en aftuigen bijna net zoveel naalden op de grond liggen als bij een echte boom. Ook braken de ‘realistische’ takjes van de boom super gemakkelijk af, Na 6 jaar vertrok deze boom, na een boedelverdeling, uit mijn leven.

De kerst die daarop volgde was net na een financieel zware tijd en ik had net weer wat ademruimte. Er was dus (nog) geen geld voor een luxe boom van hetzelfde kaliber. Toch wilde ik graag een boom hebben met kerst. Ik besloot dus te gaan voor de kerstboom van Lidl, online besteld en net iets meer dan €40,00 inclusief verzendkosten. Deze boom pretendeert niet op een echte boom te lijken, maar heeft een mooie groene kleur, is goed gevuld met takken en makkelijk op te zetten. Daarnaast heeft hij in de afgelopen 4 jaar bijna geen naald laten vallen. Iets in mij zegt dat de goedkope boom een langer leven is beschoren dan de dure die ik eerder had. Ik zal de conclusie alleen nooit te weten komen. Ik ben wel van plan om met deze zo lang mogelijk te blijven doen.

We kunnen dus wel de conclusie trekken dat een kunstkerstboom al binnen een aantal jaar is terugverdient. Helaas is de conclusie over de duurzaamheid wat minder duidelijk, ik zou zeggen dat je daarbij vooral moet doen wat het beste voelt. Waar kies jij voor?

8 gedachten over “Prijs en duurzaamheid van echte versus kunstkerstboom”

 1. Wij hebben om praktische redenen ( 3 hoog wonen) 30 jaar geleden een kunstboom gekocht na de kerstdagen. Eèn van goede kwaliteit. En nu nog komt hij met kerst ieder jaar weer in volle glorie in de huiskamer te staan. En hij kan nog vele jaren mee……

 2. Wat natuurlijk echt een belangrijke factor is bij een echte kerstboom, is of je hem met of zonder kluit hebt. Ik ga altijd voor met kluit en hij wordt gewoon teruggeplant als hij de periode in huis goed is doorgekomen. Mijn vader teelt zelf kerstbomen, dus ik heb een haal- en brengservice op de mijne plus eerste keus 😉

 3. Mijn ouders en mijn oma hebben ook al zolang ik me kan herinneren dezelfde bomen. Fijn toch, als je je eigen spulletjes herkent en er een verhaal zit aan een kerstbal? Veel leuker dan elk jaar nieuwe kopen…
  Ik heb een medium size boom (ik denk zo 1.00m hoog?) gekregen, een paar jaar terug. En die zet ik nu al 4 jaar op, en kan nog wel een tijdje mee! Komen bijna geen naalden vanaf. Ik zet hem op een rood tafeltje, zodat hij wat hoger is, helemaal prima. 🙂

 4. Maar dan heb je wel heel veel geluk! Mijn ouders hebben ook lang een boom met kluit gehad. Gewoon in de tuin na de feestdagen, de ene keer ging dat jaren goed, de andere keer haalde hij het tweede jaar niet. Blijft toch een natuurproduct. Die van jou wordt teruggeplaatst, maar hoe gaat dat met andere klanten van je vader?

 5. Zo leuk! Inderdaad vind ik ornamenten met een herinnering ook veel leuker. Op de ‘gewone’ ballen na heeft ook echt elke bal in mijn boom er eentje. Van ‘een goede deal na kerst’ tot de Albert Heijn hamsters die staan voor wat ik dat jaar bereikte met Gierige Gerda. Ik hoop dat ik die traditie kan voortzetten dit jaar!

 6. Echte kerstbomen ruiken zo lekker!
  Maar duurzaam is het idd niet om met zijn allen zoveel bomen bij het afval te gooien.

  Ik kwam deze site tegen, waarbij de kerstboom (met kluit) na de kerst weer wordt geplant.
  https://www.duurzame-kerstbomen.nl/

  Ik heb vorig jaar bij uitzondering een kerstboom gekocht. Eentje met kluit, was daardoor extra duur. Wilden we hem in jauari planten, bleek het een kale stam in een pot zand te zijn, proest!
  Dit jaar doen we gewoon weer zonder 🙂

 7. Nee, dat meen je niet!!! Wat erg.

  Wat betreft zo’n duurzame kerstbomen site, ik heb niet genoeg milieukennis om te beoordelen hoe duurzaam dit is.

Reacties zijn gesloten.