Recept

Koken uit de moestuin: Andijvie salade met kip

Ik ben dol op andijvie. Andijviestamppot om precies te zijn. Een goede aardappelpuree, rauwe andijvie en dan een lekkere jus eroverheen. Yes, super lekker. Als ik andijvie koop is de zak wel altijd veel te groot om in 1 keer op te eten. En nu ik andijvie in mijn moestuin heb zal ik sowieso creatiever moeten gaan worden want anders ben ik de stamppot ook wel zo beu. Daarom ging ik aan de slag met een een lekkere salade. Het recept beviel me zo goed, dat ik besloot om het maar met de wereld te delen!

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de salade
150 gram andijvie
1 zoete appel
1 kleine ui
20 gram walnoot

Voor de dressing
1 eetlepel honing*
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel olijfolie

Voor de kip
200 gram kip
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel olijfolie
Zout

Prijs: €1,45 per persoon**

** Dit is genoeg voor mij en mijn vriend. Grotere eters kunnen de salade en dressing eenvoudig verdubbelen. Er van uitgaande dat je de kip niet verdubbeld kost deze salade dan €0,70 p.p. meer.

Stap 1 – Snij je andijvie fijn, de appel in blokjes en snipper de ui. Hak de walnoten fijn en als laatste snij je de kip in blokjes. Zorg dat geen van de rauwe ingrediënten in contact komen met de kip.

Stap 2 – Rooster de walnoten in een droge pan. Als deze geroosterd zijn kun je ze in een bakje doen en met een klein druppeltje beetje olie erbij de ui fruiten in dezelfde pan.

Stap 3 – Als de ui klaar is kun je deze ook laten afkoelen in een bakje. Dan gaat de kip in de pan. Breng op smaak met zout en laat vervolgens op middelhoog vuur bakken tot de blokjes aan alle kanten wit zijn.

Stap 4 – Maak ondertussen een dressing door de honing, mosterd, balsamico azijn en olijfolie samen te mengen. *Eet je (net als ik) liever geen honing? Dan kun je dat vervangen door ahornsiroop, agavesiroop of zelfs schenkstroop die je normaal over de pannenkoeken giet.

Stap 5 – Als de kip gaar begint te worden voeg je 1 eetlepel mosterd en 1 eetlepel olie toe aan de pan. Vervolgens meng je alles goed zodat er om alle kipstukjes een mooi laagje mosterd komt te zitten. Laat de kip (als hij gaar is) afkoelen voor je het opdient.

Stap 6 – Meng de andijvie, appel en ui met elkaar en de dressing. Schep op je bord en verdeel de walnoten en kip er op.

Mijn vriend was echt overtuigd dat hij andijvie niet lekker vond. Desondanks was hij erg gecharmeerd van dit gerecht en ik ga het zeker vaker maken! Zoveel verschillende smaken, die enorm goed bij elkaar passen.

Deze salade is ook lekker (eventueel zonder de kip, omdat er al genoeg vlees is) bij een barbecue, trouwens!

5 gedachten over “Koken uit de moestuin: Andijvie salade met kip”

  1. Ik ben erg dol op de andijviesalade van de website van Odin. Met ook gesnipperde uitjes, appel en blokjes kruidenkaas. Zoek maar – zól ekker!

  2. Je eet 75 gram andijvie plus misschien 10 gram ui plus een halve appel…?!?
    Dat is wel erg weinig…

  3. En 100 gram kip. Ik heb daar genoeg aan voor 1 maaltijd. Je kan het vrij makkelijk vermeerderen om het aan jouw behoeften te voldoen.

    Om genoeg vitaminen binnen te krijgen eet ik ook met mijn lunch en tijdens tussendoortjes groenten en fruit. Dat je zegt ‘dit is voor míj te weinig’ kan ik me voorstellen (vandaar ook tip dat je makkelijk meer kan maken). Anderen veroordelen om hoeveel ze eten is niet zo netjes. Je weet nooit of en wat de reden daarvoor is.

  4. Overigens probeer ik normaal altijd met porties van ongeveer 450 gram rekening te houden als ik recepten schrijf. Als er echter, zoals nu, ineens een succesnummer uit de keuken komt rollen kan het zo zijn dat het meer ‘mijn’ porties zijn dan gemiddelde.

  5. Wat ook lekker is: de kip marineren in honing en mosterd. Je krijg dan een oosters smaakje.

Reacties zijn gesloten.