sparen

Sparen in 2022

Inmiddels is het wel een beetje traditie dat ik deel wat de beste tips zijn om te (gaan) sparen in het nieuwe jaar. Dus ook voor 2022 zal ik de beste opties nog eens doorlopen, vooral voor kleine doelbedragen zijn deze spaarmethoden en tips erg geschikt. Zo kun je ook in 2022 je vermogen een beetje opbouwen of juist dichter bij een ander doel komen.

Spaarzegels (vooral bij Albert Heijn)

Zolang de spaarrentes bij de bank laag blijven zijn spaarzegels altijd een goed idee. De ene winkel is daarin lucratiever dan de ander en het bedrag dat je daadwerkelijk spaart wil ook nog wel eens verschillen. Bekijk dus even hoe het zit bij de supermarkt waar jij het liefst winkelt, met de overnames van het afgelopen jaar zal daar wel wat in veranderd zijn. Maar het artikel wat ik er eerder over schreef heb ik alle koopzegels met elkaar vergeleken. Op dit moment is Albert Heijn de lucratiefste koopzegel aanbieder, mits je gebruik maakt van AH premium. Want dan spaar je voor elke euro die je uitgeeft € 0,20 cent en spaar je dus het snelst.

(Be)spaar elke dag

Ik denk dat ik er in februari een challenge van maak. Maar door elke dag bewust te kiezen om iets anders of zelfs niet te doen kun je veel besparen. Als je dat geld dan vervolgens weg zet kun je zien wat een bepaalde gewoonte je eigenlijk kost. Denk hierbij aan dingen waarbij kosten en waarde eigenlijk niet overeenkomen. De ene persoon zal heel gelukkig worden van koffie op het station, voor de ander is het eigenlijk een gewoonte die erin is geslopen. Voor die eerste persoon zeg ik; do you! Voor die andere; dat geld kun je vast beter besteden. Sowieso is het natuurlijk een heel goed idee om te sparen wat je hebt bespaard. Dus ook als je (misschien wel dankzij mijn tips) minder kwijt bent aan je boodschappen; zet dat geld op je spaarrekening en aan het einde van het jaar weet je wat je écht hebt bespaard!

In potjes voor verschillende doelen

Een andere tip voor sparen is het sparen in potjes. € 5000,00 klinkt misschien als een groot bedrag, maar als je vijf potjes hebt met verschillende doelen kunnen de stappen veel makkelijker zijn. En je bent waarschijnlijk ook veel minder snel geneigd om wat uit de potjes te halen om een gat te vullen als je een goed doel hebt. Ik moet wel zeggen; ik vind het zelf wel fijn om het allereerste spaargeld niet per se onder te verdelen, want ik heb pas vanaf dat er zo’n € 100,00 in elk potje echt het doorzettingsvermogen om het er niet uit te halen. Dat is echter vooral aan jou, bij sommige banken kun je spaarrekeningen ook op onzichtbaar zetten, tenminste op je mobiele app. Dan zie je dus niet dat er nog een rekening is waar elke maand geld naar toe gaat en uit het oog is uit het hart.

Behandel sparen als vaste lasten

Als al je vaste lasten van je rekening zijn en je hebt je boodschappenbudget naar je speciale boodschappenrekening overgemaakt (AANRADER!) dan ga je eerst sparen. Pas met het geld wat er daarna over blijft kun je doen wat je wil. Veel mensen sparen alleen wat er aan het einde van de maand over blijft, maar je hebt natuurlijk helemaal geen reden om iets over te houden als je dat doet. Voor deze mensen is het een goede oplossing om sparen als een vaste last te behandelen. Deze manier van sparen wordt ook wel ‘pay yourself first’ genoemd, maar dat vind ik veel minder duidelijk klinken.

Je rekening afromen

Vorig jaar heb ik wel eens geschreven over beleggen via Peaks. Beleg je via het afromen van je rekening, en het idee van afromen van je uitgegeven geld kun je ook toepassen op je spaargeld. Voor zover ik weet moet je dit altijd zelf doen en is er niets wat dit automatiseert. Maar het komt erop neer dat elke keer als je op je rekening kijkt, dat je de centen naar je spaarrekening over maakt. Je kunt het ook doen met alle bedragen die op 0 of 5 eindigen. Dus als er € 96,76 op je rekening staat kun je € 0,76 of € 1,76 naar je spaarrekening overmaken. Het zijn natuurlijk geen gigabedragen, maar het kan toch leuk oplopen. Net als de spaarzegels en het elke dag besparen eigenlijk.

Ook in de Geld Met Een Zachte G hebben we het onderwerp sparen al eens besproken. Dus als je nog meer wil horen, luister zeker onderstaande aflevering!