Recept

Kwarktaart voor nog geen 4 euro – zonder pakjes en zakjes

Vorige week was ik jarig en ik wilde wel zelf taart bakken, maar ik wilde het makkelijk houden. Sowieso wilde ik eigenlijk geen gedoe, maar er lag natuurlijk nog sneeuw en daardoor moest ik al op tijd beslissen dat ik boodschappen zou bestellen in plaats van zelf doen. Eerst was ik van plan om dezelfde taart te maken als vorig jaar, ware het niet dat ik bij Picnic de hoofdprijs zou betalen voor roomkaas. Dus besloot ik dan maar ‘gewone’ kwarktaart te gaan maken maar wist je dat je voor een pak al €2,81 betaald?

Ik vroeg me af wat daar nu eigenlijk in zit en na wat recepten te hebben opgezocht was mijn conclusie: smaakstoffen die je niet in je taart wil, gelatine en koekkruim. Voor ongeveer de helft van de prijs weet je precies wat er in je taart zit en het is eigenlijk helemaal niet veel moeilijker of meer tijdrovend. Ik besloot er een stracciatella (met zowel pure als witte chocolade) kwarktaart van te maken met een bodem van kandijkoek, dat is natuurlijk ook wat specialer dan een vanille kwarktaart met meelkoekjes op de bodem. In totaal kostte deze taart, met 12 porties, €3,60. Dat is €0,30 per portie!

Ingrediënten:

 • 250 gram kandijkoeken
 • 50 gram margarine
 • 200 ml slagroom
 • 500 gram kwark
 • 150 gram kristalsuiker
 • 1 zakje (8 gram) vanillesuiker
 • 6 blaadjes gelatine
 • 50 gram witte chocolade
 • 50 gram pure chocolade
 • Bakpapier
 • Water

Stap 1 – Verkruimel de kandijkoeken in je keukenmachine. Zorg dat alles fijn verkruimeld is. Als je geen keukenmachine hebt kun je het ook in een ziplock zakje doen en met een deegroller tekeer gaan tot elk koekje verkruimeld is.

Stap 2 – Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Ik heb een springvorm van 26 cm gebruikt, maar ik denk dat eentje van 24 of zelfs 22 cm een mooier resultaat geeft. In elk geval een dikkere taart.

Stap 3 – Smelt de margarine in een pannetje of in de ‘micro wuave’. Voeg dan de koekkruimels toe aan de margarine en zorg dat alle kruimels zijn bedekt met margarine. Verdeel dit mengsel dan over de bodem van de springvorm. Zet in de koelkast zodat de margarine hard kan worden.

Stap 4 – Hak de chocolade in kleine stukjes.

Stap 5 – Leg de gelatineblaadjes, één voor één, voor minimaal 5 minuten in koud water.

Stap 6 – Klop de slagroom, met de suiker en vanillesuiker, stijf. En meng dan ook de kwark er doorheen tot het een egaal mengsel is.

Stap 7 – Verwarm de gelatine in een pannetje met 3 eetlepels water in een pannetje. Laat niet koken, maar roer tot het is opgelost. Laat dan even afkoelen tot kamertemperatuur en voeg toe aan de slagroom en kwark, roer het er goed doorheen.

Stap 8 – Meng dan ook het grootste deel van de chocoladestukjes door het mengsel heen, maar bewaar nog een beetje voor bovenop de taart. Haal je springvorm uit de koelkast en verdeel het kwarkmengsel over de koekjesbodem. Sprinkel de rest van de chocola eroverheen. Dek af en laat vervolgens minstens 2 uur, maar liever een hele nacht, opstijven in de koelkast.

We hebben de taart met niemand gedeeld en toch was hij in 3 dagen helemaal op. Oeps, hahaha. Erg groot succes dus en dat voor nog geen €4,00! Dat vind ik misschien nog wel het allerlekkerste aan de taart. Als je de chocolade uit dit recept weghaalt heb je in principe een ‘gewone’ basis kwarktaart, die zou je dus naar eigen inzicht in elke gewenste smaak kunnen uitvoeren!