Recept

Recept: Quiche zonder deeg (perfect voor restjes)

Quiche is een lekkere maaltijd voor een makkelijke avond, wanneer je geen zin hebt in ongezonde hap. Maar zelf ben ik niet zo’n fan van de deegkorst die er vaak voor wordt gebruikt. Daarom bedacht ik, omdat ik toch aardappelen over had, om daar eens een rand van te maken. En dat was wat mij betreft echt een succes. Veel lekkerder dan zo’n droge korst, haha. In plaats van slagroom gebruikte ik cottage cheese, de ik ook nog in de koelkast had. Het was een recept dat ik last-minute in elkaar flanste, dus ik had echt geluk dat het zo goed uitpakte als het deed.

Dit recept bevat ook geen vlees dus ideaal voor wie volgende week wil meedoen met de ‘Week Zonder Vlees’!

Ingrediënten (2 porties – prijs €1,50 p.p.):

  • 1 middelgrote aardappel
  • 4 middelgrote eieren
  • 200 gram cottage cheese
  • Restjes groenten
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 2 handjes kaas
  • peper en zout

Stap 1 – Snij de aardappel in dunne plakken en snij een deel nogmaals door de helft. Besmeer je ovenschaal met olie of boter en bekleed de ovenschaal met de aardappelschijfjes. Ik gebruikte een ovenschaal van 20 cm doorsnee.

Stap 2 – Zet de ovenschaal in een op 200 graden voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten, de aardappelschijfjes hoeven nog niet echt te kleuren maar wel een beetje droger zijn.

Stap 3 – Meng de eieren met de cottage cheese en Italiaanse kruiden. Voeg ook zout en peper naar smaak toe. Snij de groenten (ik gebruikte broccoli, maar ook spinazie of erwtjes zijn heel lekker) in stukjes.

Stap 4 – De groenten en ei-mengsel mogen samen in de met aardappel beklede ovenschaal. Zet vervolgens voor 20 minuten in de oven of tot het ei gestold is. Dan kun je er de kaas overheen strooien. Zet de oven vervolgens terug naar 180 graden en laat de quiche nog eens 20 minuten bakken. Laat wel even afkoelen voor je een hap neemt, want hij is gloeiend heet!

Je kunt heel veel lekkere restjes groenten in deze quiche verwerken. Of gewoon de groenten die je lekker vind natuurlijk. Heb je aardappel over van een eerdere maaltijd, dan kun je hem ook opbakken en door het ei-mengsel mengen zoals de groenten in plaats van als rand gebruiken. Het is dan meer een fritata dan een quiche, maar het gaat erom dat het lekker is. Als op die manier voedselverspilling kan worden tegengegaan is de naam van het beestje niet belangrijk, toch?