micro-pensioen
Actualiteiten geld

Laat je je micro-pensioen niet door je neus boren!

Ik mag er denk ik wel van uit gaan dat degenen die mijn blog lezen niet houden van geldverspilling, toch? Nou, dan zou ik nu even opletten want op 1 januari komen alle micro-pensioenen te vervallen. Hoewel het gaat om een verlies van een tientje of twee, is het wel echt heel erg zonde als je dat zomaar zou laten gebeuren!

Wat is een micro-pensioen?

De meeste micro-pensioenen zijn opgebouwd uit vakantiewerk en bijbaantjes. Je zou dan na je pensioengerechtigde leeftijd niet meer dan € 2 bruto per jaar of € 0,17 per maand uitgekeerd krijgen. Geen vetpot dus, maar wel kostbaar om te laten bestaan voor de pensioenuitvoerders. Daarom komen per 1 januari al deze pensioenen te vervallen. Kleine pensioenen (met een uitkering tussen de 2 en 474,11 euro per jaar) zullen worden samengevoegd met het huidige pensioen.

Hoe zorg je dat je micro-pensioen niet vervalt?

Om te zorgen dat jij je pensioengeld behoudt kun je 2 dingen doen; je kunt je micro-pensioen over laten zetten naar je huidige pensioenuitvoerder. Dit heet een ‘waardeoverdracht’ en als je dat laat doen krijg jij je uitbetaling gewoon als je je pensioengerechtigde leeftijd hebt gehaald. Ook kun je dit micro-pensioen nú al (jaren voor je pensioengerechtigde leeftijd) uit laten betalen, door ‘afkoop’. Je zal dan een tientje of misschien 2 tientjes uitbetaald krijgen en je recht op het pensioen vervalt daarmee. Je zult dus niet kunnen rentenieren van je micro-pensioen, maar het is wel zonde om het zomaar te laten verlopen, toch? Benieuwd of jij zo’n micro-pensioen hebt? Kijk dan eens op mijnpensioenoverzicht.nl. Heb jij zo’n micro-pensioen? Neem dan contact op met je pensioenuitvoerder om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Wat kun je wél doen met je afgekochte micro-pensioen?

Stel je krijgt 10 euro uitbetaald van je micro-pensioen, dan kun je daar toch weer 10 hamburgers van kunnen kopen bij de Mac. Of je zou het kunnen investeren in houdbare producten in je voorraadkast. Maar je kan het natuurlijk ook gewoon sparen. Zo zie je maar dat het niet totaal zinloos is om eens even te kijken of je nog recht hebt op zo’n micro-pensioen. Het zou zonde zijn als dat geld zomaar zou verdwijnen, je hebt er destijds immers hard voor gewerkt.

Wat gebeurd er als je ná 1 januari 2019 maar korte tijd bij een werkgever werkt?

Als jij na 1 januari 2019 een pensioen opbouwt bij je werkgever zal deze worden samengevoegd met alles wat je al hebt opgebouwd. Dit gebeurd omdat mensen anno nu steeds minder trouw zijn aan 1 werkplek en steeds meer van baan naar baan gaan. Zo worden al deze kleine potjes samen 1 grote pot en kun je straks van een beter pensioen genieten.

Had jij al gecheckt of je zo’n micro-pensioen hebt?