voedselbank
Actualiteiten Persoonlijk

‘De meest gewaardeerde maaltijdbox van Nederland’

De Voedselbank, ik ben dolblij dat ik er nooit gebruik van heb hoeven maken maar ik ben ook heel blij dat het bestaat. De pakketten die worden uitgedeeld zorgen voor een klein beetje ruimte in het boodschappenbudget of eens een lekker extraatje voor de personen die hem ontvangen. Iets dat iedereen toch wel eens verdient, vind je niet? Om in aanmerking te komen moet je wel echt een extreem krap budget hebben, afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Hoewel de mensen die de pakketten ontvangen erg dankbaar zijn, is het afhankelijk zijn van de Voedselbank zeker geen pretje. Vandaag is de laatste dag van ‘De Week Van De Voedselbank’ maar laten we in de andere 51 weken van het jaar niet vergeten dat er mensen zijn die een ondersteuning kunnen gebruiken in hun boodschappenbudget.

Doneren

Laatst was ik mijn voorraadkast op aan het ruimen en kwam ik wat etenswaren tegen die nog vrij lang houdbaar zijn, maar die ik zelf niet op ga eten. Ooit gekocht met een cashback om op mijn Instagram te plaatsen. Ik besloot dat ik deze producten misschien wel kon doneren en zocht het nummer van de voedselbank in mijn buurt op. Ik kon de spullen komen brengen als ze de pakketten ook uitdeelden, helaas heb ik dit niet meer kunnen doen doordat ik steeds verhinderd was (moment is maar heel kort en 1 keer per week.) Maar binnenkort zal ik het toch wel gaan brengen, de producten staan hier veilig. Toch wil ik zeggen; als je wat wil doneren is het heel eenvoudig. Rond de feestdagen had Lidl vorig jaar óók een actie waarbij je bonnen kon kopen, zodat de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank ook een lekker kerstdiner zouden krijgen. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd mogelijk om de Voedselbank financieel te ondersteunen, dit kan bijvoorbeeld via deze link, maar ook door bij Lidl je emballagebon te doneren. Heel het Voedselbank concept draait dankzij vrijwilligers en gekregen voedsel. Je kunt er dus wel van uit gaan dat je donatie (financieel of in natura) goed terecht komt.

Voedselverspilling

Ik vind het mooi dat dankzij de Voedselbank ook voedselverspilling wordt tegengegaan. Iets wat ik heel erg belangrijk vind en waar ik mezelf hard voor maak. Het is toch zonde dat voedsel in een vuilnisbak eindigt, terwijl het nog prima eetbaar is maar de t.h.t.-datum verstreken is of omdat het om een andere reden niet perfect is. Maar ook voor voedseloverschotten die op andere manieren ontstaan wordt steeds meer gepleit om ze naar de Voedselbank te brengen. Gezonde, voedzame, gevarieerde maaltijden zijn immers belangrijk voor mensen met elke portemonnee.

In aanmerking komen voor een voedselpakket

Denk je dat je in aanmerking komt voor een wekelijks voedselpakket, neem dan contact op met je lokale Voedselbank. Je zult bij hen moeten aangeven wat je inkomsten en uitgaven zijn, maar ook wat je gezinssamenstelling is. Zo kan er worden beslist of jouw huishouden in aanmerking komt voor deze noodhulp. Hoewel er landelijke richtlijnen zijn, kunnen er ook redenen zijn waarom een lokale Voedselbank aangepaste criteria hanteert. Je zult er dan wel aan moeten werken om je financiële situatie beter te maken.

Dit artikel is geschreven op verzoek van Voedselbanken Nederland, echter op geen enkele manier gesponsord.