Geen categorie

Met deze vijf stappen stopte ik met impulsaankopen

Ook als bespaarexpert vind ik het helemaal niet erg om wel eens wat (extra) geld uit te geven aan iets leuks. Mooie kleding, een leuke gadget of een gezellig uitje. Maar het zijn de impulsuitgaven, wat eigenlijk standaard uitgaven waren waar ik later spijt van kreeg. En stiekem lopen die bedragen best wel op, zeker als ik sommige Tiktoks mag geloven. Ook ik was hier best wel gevoelig voor, maar sinds een aantal jaar niet meer en dit is hoe ik mijn impulsaankopen met 95% (hey, ik ben nog steeds een mens) heb weten terug te dringen!

Ik stel mezelf de vraag: “Heb ik het nodig?”

Als ik voor een schap sta met een product waarvan ik het eigenlijk heel graag in mijn mandje zou willen gooien stel ik mijzelf eerst de vraag of ik het nodig heb. Kijk soms kom je iets tegen waarvan je nooit wist dat je het altijd al gemist hebt. Maar over het algemeen zal het antwoord in de meeste gevallen nee zijn. Soms probeer ik mezelf nog wel te overtuigen dat ik iets toch wel nodig had, maat ik ben inmiddels wel goed om dat te herkennen. Ja, ik ben streng voor mezelf.

Een foto maken van wat ik wilde kopen

Als ik dan iets zie wat ik echt niet nodig heb maak ik er vaak een foto van. Op die manier kan ik later nog terugvinden waar ik iets gezien heb, als ik het echt niet meer kan vergeten, maar ik kan het ook opzoeken in tweedehands winkels. Maar het mooiste is nog dat je een soort verlanglijstje opbouwt voor als je jarig bent of er om een andere reden cadeautjes moeten (mogen) worden gekocht. Want laten we eerlijk zijn dat wij als volwassenen toch vaak niet weten wat we moeten vragen. Al werkt het foto’s maken van dingen ook vaak voor kinderen. Komt je kind dus in de Action of speelgoedwinkel naar je toe met ‘ik wil dit hebben!’? Maak dan een foto van het item en zet het op een vaste plek. Ik ben zelf geen ouder, maar heb gehoord dat het voor veel kinderen (vast niet allemaal, haha) helpt om ze minder te laten zeuren. Hoe handig!

Lijstje met ’toegestane’ impulsaankopen

Er zijn op mijn wishlist altijd wel wat dingen die ik nodig heb, maar die ik niet zomaar wil kopen. Ik wacht bijvoorbeeld op een heel goede aanbieding of wil het niet online kopen, maar weet ook niet precies waar ik het kan vinden. Voor die dingen heb ik altijd een klein lijstje met toegestane impulsaankopen. Maar ook voor voorraadartikelen heb ik altijd een lijstje met de dingen die ik wel en de dingen die ik niet mag kopen. Natuurlijk moet het dan wel (ver) onder mijn bodemprijs zitten, maar op prijs kom ik straks nog wel, maar het voorkomt ook dat ik dingen koop die we niet eten. Zo is het heel leuk als er bepaalde soorten gemarineerd vlees of hamburgers in de aanbieding zijn, ik vind ze alleen niet zo lekker dus ik eet ze niet vlug en dan is het wat mij betreft nog te duur betaald.

Niet shoppen als ik emotioneel ben

Ik ben geen psycholoog, maar impulsaankopen daar zit een hele psychologie achter. Om te voorkomen dat ik shop met mijn emoties in plaats van met mijn hoofd zorg ik dat ik weg blijf bij (online) winkels als ik verdrietig ben of juist blij. Want ook vinden dat je iets te vieren hebt is een emotie. Nou is er uiteraard niks mis met een cadeautje kopen voor jezelf, maar doe dat wel met je volle verstand en niet in een opwelling. Maar ook als je op bijvoorbeeld een veilingsite bent of zo’n kledingwinkel waarbij het timertje afloopt. Laat je niet gek maken, die deal heb je ook écht nog wel als die timer afloopt. En zo niet? Dan was het niet de deal voor jou!

Zorg altijd dat je driedubbel de prijs controleert

Nog een mooie impuls is als je denkt dat een product echt geweldig geprijsd is. Zo werd ik eens een keer helemaal enthousiast van mijn favoriete azijn, die voor 1 euro in de uitverkoopbak stond. Maar toen besloot ik toch maar even te controleren of het wel zo’n goede deal was. Wat bleek? Normale prijs was 99 cent. En zo gebeurd het wel vaker, zeker ook bij acties met hoge kortingen. Twee plus drie gratis, dat moet wel een goede deal zijn, toch? Tot je eens goed rekent en vergelijkt, dan kom je erachter dat het eigenlijk amper een deal is en dat je zonder enkele aanbieding bij andere winkels al minder betaalt. Als je altijd zo naar alle aanbiedingen en acties kijkt wordt de kans steeds kleiner dat je een impulsaankoop doet waarvan je later spijt hebt. En vooral dat laatste is belangrijk, want hoewel ik echt nog wel eens iets koop dat niet gepland was. Ik heb er eigenlijk nooit meer spijt van.

Het is oktober, dus ook Black Friday komt weer steeds dichterbij en ook dat is een dag dat je flink op moet letten dat je geen aankopen doet in een impuls. Aankopen waar je later spijt van hebt of aankopen die later toch niet zo goedkoop bleken. Daar zal ik de komende tijd nog wel vaker op in gaan. Maar ook de rest van de tijd is het goed om alert te zijn, want er zijn zeker winkels waar het heel erg moeilijk is om niet naar buiten te gaan met heel veel meer dan waar je voor kwam.